Търсят се: 500 000 работници. Шивачи, шофьори, заварчици!

Най-търсени при висшистите: Лекари, учители, медсестри
Обновена: 12 ное 2018 18:18 | 12 ное 2018 16:30,
360
Търсят се: 500 000 работници. Шивачи, шофьори, заварчици!
Снимка: архив Reuters

500 000 работници няма да достигат на бизнеса в следващите пет години. Първата карта на нужната работна ръка разкрива още, че в Търговище ще имат нужда от библиотекари, във Велико Търново пък от гладачи.

Едва 32,4% от работодателите посочват като необходима дигиталната компетентност на персонала.

Шивачки, шофьори и продавачи ще са най-нужни на бизнеса в следващите 5 г. Традиционно ще се търсят и строители, заварчици и касиери. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред шефовете на 5012 компании. Ще има нужда и от бармани, сервитьори и готвачи, пише "24 часа".

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще са професиите, свързани с правоспособност - шофьори за камиони и международни превози, трактористи, комбайнери, багеристи, кранисти, огняри, заварчици, спасители, капитан на кораб, щурман и др.

При висшистите най-търсени ще са учителите, лекарите и медицинските сестри. Следват библиотекари, журналисти, инженери, юристи, финансисти, психолози и пр.

Повечето работодатели се нуждаят от средноквалифициран персонал за индустрията и строителството.

Така в София най-търсени ще са водачите на тежкотоварна техника, продавачи и машинни оператори по шиене. Работодателите са заявили и нужда от IT специалисти, счетоводители и от фитнес инструктори.

В Пловдив шивачите оглавяват дефицитните професии, след тях са учителите и машинните оператори.

В Бургас ще се търсят предимно сервитьори и кадри за туризма, докато във Варна това ще са шофьорите. По морето дефицит ще са и професиите в сферата на кораборемонта и морското дело.

Гладачи ще са нужни във Велико Търново и Русе, а дърводелски работници в Габрово, Пазарджик, Сливен и Шумен. Котелисти пък ще са нужни в Плевен, саяджии в Разград и библиотекари в Търговище.

Част от работодателите обаче не могат да си прогнозират нуждата от бъдещи кадри заради навлизането на роботите и дигитализацията на пазара на труда, казаха експерти.

Те обясниха, че машините могат да заменят работниците на поточните линии, касиерите и сервитьорите.

Според проучвания още сега 30% от задачите на 70 на сто от професиите могат да се изпълняват от машини.

Според редица проучвания в следващите 5 години нa пaзapa нa тpyдa в Бългapия нямa дa дocтигaт 500 xиляди paбoтници. Heдocтигът нa кaдpи щe бъдe и пpичинaтa чyждите инвecтитopи дa нямaт възмoжнocт зa paзшиpявa- нe нa бизнeca cи в cтpaнaтa.

Най-важното изискване на шефовете към новите служители е мотивация и отговорност към работата. Анкетата показва, че работниците трябва да имат и позитивни личностни качества. Половината шефове са искали и предишен опит. Едва 1/5 от анкетираните шефове имат готовност да осигурят служебен транспорт, а 30% - да поемат частично разходите за междуселищно пътуване на персонала.

Бизнесът е склонен да инвестира в квалификацията на персонала си. Преобладаващи са обученията, свързани с масово търсени професии - оператори на машини, шлосери, заварчици, монтьори, техници, инженери, шивачи, мебелисти и др.

Шефовете са склонни да обучат персонала си за готвачи и сервитьори. Най-малко от тях са отговорили, че биха инвестирали в курсове по чужди езици. В София се открояват обученията в IT технологиите.

От персонала си началниците искат да работят добре с клиенти, да имат самоконтрол и дисциплина. Проучването показва, че според 55% от шефовете най-важното умение, което трябва да притежават служителите им, е добро владеене на български език.

За 45 на сто от работодателите подчинените им трябва да са отговорни и да работят добре в екип. На чуждоезикови познания и добри компютърни умения държат 1/5 от шефовете.

"Само 32,4% от анкетираните работодатели посочват като необходима дигиталната компетентност, което на фона на IV индустриална революция, набиращата скорост електронизация и роботизация и създаването на роботи с електронен мозък в известна степен е необяснимо", посочват от Агенцията по заетостта.

Проучванията за нуждите на работодателите по региони ще се правят два пъти годишно чрез анкети до фирмите. Агенцията по заетостта стартира второто проучване през август. Резултатите служат за правилното насочване на усилия и ресурси към мерки за подобряване на връзката между обучението и потребностите на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
1
 
5
 
! Отговори
Lan преди 5 години
337Реалист, ами успех! НЕ се сещам за по-добра развръзка! И демографският проблем ще се реши, украинците и молдовците са красиви и образовани хора, *** с тези заплати дето се предлагат...съмнявам се да се получи!
299
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Абе убедена съм, че при нормални условия на труд и нормално заплащане кадрите сами ще им дойдат, никой нищо няма да търси!
298
6
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Само така! Всички които протестират да си останат на улицата. Ще си внесем мирни, тихи и работливи хора от Украйна и Молдова и хич не ни пука за протестиращите комунисти. Защо не видяхте един държавен служител да протестира? Защото всички са доволни от стандарта си. Само мързеливците обикалят с таратайките.
297
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Останаха ли роби и мазохисти да работят за жълти стотинки????
296
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с Митьо Очите????Ще го съдят ли?Или пак ще трови безнаказано БГ-деца с дрога ???Един приятел по-долу ме подсети да питам и аз!!
295
0
 
7
 
! Отговори
смартгалфон преди 5 години
Пак имат очудващо много кадри при тези заплати дето дават!
294
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нормална заплата от 2 000 евро няма нужда да ги търсите те сами ще дойдат при вас.
293
0
 
10
 
! Отговори
Св преди 5 години
След лекари и мед. сестри - търсят повече библиотекари пред инженери. Сериозно ли? Като гледам библиотекарите какви тарикат милионери са - ще има да си търсят, докато направят официално библиотеките - дискотеки, игрални клубове или мега ЛАФКИ.
292
6
 
2
 
! Отговори
Шамана преди 5 години
Не ходете да се лекувате в болници. Там са пълни шарлатани. Идвайте при мен. Таксата ми е 5 лв и лекувам всякакви болести.
291
1
 
9
 
! Отговори
Жеко преди 5 години
Това са некакви лъжи и партенки. Никакви кадри не се търсят защото в България основната индустрия е онанизма.
290
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увеличете заплатите до европейско ниво и ще се намерят. От цяла Европа ще дойдат дори,не само бг.
289
0
 
22
 
! Отговори
До 329 преди 5 години
Например в кол центровете в България вземат само млади хора и то временно. Тия фирми отказват да вземат на работа хора сред 40г. с деца.Ако една жена забременее след като се върне след майчинство я гонят още първият ден. Затова искат то да не се плаща.Не може да станеш на 50г, и да решиш да ставаш доктор например. Пенсионери държат да не плащат осигуровки, но е само в ограничени сфери, като медицинските сестри, защото няма нови кадри или дават минималната заплата.
288
0
 
11
 
! Отговори
До анонимен преди 5 години
С Културология, философия, психология, социология, туризъм, международни отношения,който е завършил в България не знам да работи по специалността си. Толкова много психолози накрая безработни.И няма как да идат у САЩ да работят, дори това да им е мечтата.
287
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя "бяла държава" визираш, защото впечатленията ми са други? Има хора, които цял живот си работят едно и също, разбира се, но това далеч не е норма. Особено пък в САЩ, там както лесно назначават, но и лесно уволняват, ако нещо икономиката запецне. И вече не търсят само млади. Майка ми е пенсионер, но й предлагаха да остане на работа след пенсия, щото нямаше с кой да я заместят. Няма хора и те така.
286
3
 
18
 
! Отговори
До 323 преди 5 години
Да ама в белите държави не е нужно да се преквалифицираш. Особено, ако си минал 40-те. Защото всички фирми в България, търсят все млади. Завършил си например за учител и си работиш това на Запад.Не може цял живот да си студент. Ако имаш деца започваш да мислиш за тяхното образование. В България учиш едно, работиш друго и накрая емигриращи.
285
0
 
20
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
На някой прави ли му впечатление как в Народното събрание се нароиха огромно количество професори и доценти.В България има няколко университета,които бълват професори и доктори /PhD/.Това са Библиотекарския,НБУ,Югозападния,Икономическия от Свищов.Цената за една докторска степен се движи между 3000-5000лв.Така разни същества ,които не могат да си вържат обувките станаха доктори и професори.Лесно се познават по речниковия им фонд,даже когато използуват предварително зазубрун текст
284
0
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До До 320//Да има такъв модел,който при това действува много успеш.Това беше една от причините Република Турция да не признава дипломите от български медицински университети
283
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
323,Аз отдавна не работя по специалността си. Промени се икономиката - преквалифицирах се. Не съжалявам, изкарвам доста повече пари и перспективите са доста по-добри. Дипломата е едно начало, което обаче не гарантира нищо - още по-малко, че ще работиш това цял живот.
282
0
 
37
 
! Отговори
315 Мнение, преди 5 години
"Допълнете заглавието: "Търсят се 500 000 работници да работят за по 520 лева бруто, 10-12 часа на ден, при 6 дневна работна седмица"!!!"Братле, забрави да добавиш и двудневен платен годишен отпуск, който съвпада с един уикенд през лятото - да идат и на море хората.
281
2
 
18
 
! Отговори
До 320 преди 5 години
А аз познавам хора с 2 висши дето не работят по специалността си. В България вече всеки може да си купи диплома. Това не значи, че си успял. Измислени колежи колкото щеш. В администрацията всички са връзкари и калинки. Хората си купуват тапии, за да не ги изкарват проооости. Който е богат в България е мошеник.