Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"

Задържаните от полицията са стотици
Обновена: 9 дек 2018 08:12 | 8 дек 2018 16:25, Веселина Йорданова
394
Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"
Снимка: БТА

Сблъсъци между демонстранти и служители на реда съпътстваха днешните митинги на движението на "жълтите жилетки" в центъра на Париж, който е поставен под засилена охрана, предаде Франс прес.

Блокади по пътища затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция.

Голяма част от французите и особено парижани се опасяват от повторение на яростните сблъсъци, кадри от които обиколиха света и предизвикаха шок в страната и в чужбина.

Напрежението се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове "Оставка на Макрон".

Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.

Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка.

Около 548 души бяха задържани тази сутрин в столицата. Най-малко 272 от тях са поставени под стража.

Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.

Френското правителство многократно призова за спокойствие, а няколко представители на "жълтите жилетки" също призоваха да се демонстрира мирно.

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
2
 
40
 
! Отговори
Име преди 5 години
не знам в коя дупка е свършил макрон и не ме интересува, но аз бих казал, че балонът макрон се спихна. така, както се спихна и "пазарният" балон на световното еврейство през 2007-8 година. в същност световното еврейство произвежда все по-некачествени медийни балони с откраднатите пари от данъкоплатците.
251
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
макарон - свърши...
250
2
 
54
 
! Отговори
Alex2 преди 5 години
Абе дали не е виновен Путин ? Ах тая противна Русия пак прави хибридни войни против френската демокрация ! Ако не вервате питайте Коритаров от "Свободна зона"
249
1
 
35
 
! Отговори
Име преди 5 години
cещам се, че макрон уж се отказа от въвеждане на извънредо положение. именно уж...
248
0
 
40
 
! Отговори
Само със преди 5 години
замазване не става.На предишните избори на хората им беше писнало и щяха да гласуват за Люпен ами замазаха положението врътнаха нещатата и дойде Баболюб,ама никой не си зададе въпроса абе тия хора от кво са недоволни и що искат да гласуват за Люпен.И сега дойде време да си плащате, нема да изкаратте мандата.То и в БГ така реват на умряло че на видиш ли комунистите ше дойдат и край ама не се зпитват абе ние що не можем да избутаме барем един мандат.И това се отнася и за гърбавите и за червените.
247
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон е ненормален човек щом ходи с баба или с тая баба прикрива нещо?
246
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бой по манерките на комунистите.
245
11
 
36
 
! Отговори
Идват празници... преди 5 години
Ще повикат ще покрякат и ще им мине. Идват празници...
244
4
 
55
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Като човек живял в комунизма, винаги съм се възхищавал на френската литература, кино, френските шансони, на Де Гол и на Революцията! Ако бях млад и имах пари отдавна да съм си направил екскурзия да видя Париж и да подкрепя младите революционери! Liberte, Egalite, Fraternite! Този девиз ще остане във вечността!
243
6
 
45
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
ЗЕМЯТА, ВОДАТА, БЛАГАТА, ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ И БОГАТСТВА СА НА ВСИЧКИ ХОРА ! ВСЕКИ КОЙТО СЪЗДАВА ЧРЕЗ ТРУД, ДАЛИ УМСТВЕН ИЛИ ФИЗИЧЕСКИ НЯКАКВИ БЛАГА, ТРЯБВА ДА МУ СЕ ЗАПЛАЩА ПЪЛНАТА ИМ СТОЙНОСТ, НЕ НЯКОЙ ДА МУ ДИКТУВА КОЛКО ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ ЗАЩОТО БИЛ СОБСТВЕНИК НА ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ. ТОВА СЕ НАРИЧА КОМУНИЗЪМ
242
2
 
58
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Къде ли са от американското правителство и другите европейски правителства и партии да подкрепят революцията и стремежът към свобода на френския народ. Да осъдят диктатора Макрон. Правя аналогия с безредиците в редица други страни, за които така ангелогласно лелееха оратории.
241
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сериозен въпрос?За това кой ще надделее между Китай и САЩ - времето ще покаже. Факт е, че Китай има огромен човешки ресурс, мощна индустрия и набират сила. Дисциплинирани са, трудолюбиви и лукави. САЩ обаче имат повече влияние по света и повече международни лостове за контрол и влияние. Имат и повече съюзници, макар Тръмп да се кара с тях.
240
0
 
54
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
ЗАГРАБВАНЕТО НА ЗЕМЯТА, ВОДАТА, КАПИТАЛА, ВСИЧКИ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА И РЕСУРСИ ОТ МАЛКА ГРУПА ХОРА КАТО ТЯХНА СОБСТВЕНОСТ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО ИМ ПО ТЯХНО УСМОТРЕНИЕ СЕ НАРИЧА КАПИТАЛИЗЪМ ! ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО, ГЕНОЦИД, ТЕРОРИЗЪМ.
239
2
 
59
 
! Отговори
РЕЖИМЪТ МАКРОН преди 5 години
УЖ ДЕМОКРАЦИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ ПЪК ЖАНДАРМЕРИЯТА ТРЕПЕ БИЕ АРЕСТУВА НЕВИННИ ГРАЖДАНИ КОИТО ИЗЯВЯВАТ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ МАКРОН КАТО БОЙКОТО НЕ ИСКА НАРОДНО МНЕНИЕ НЕ ИСКА СВОБОДА НА СЛОВОТО И ТАКАВА НЕДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА КАТО ФРАНЦИЯ Е ЧЛЕН НА ЕВРОСЪЮЗА...ПОЗОР!!!!!!
238
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сериозен въпрос?Германия и Франция ще се съхранят, стига да не позволят на недоброжелатели да ги дестабилизират. Големи и силни държави са. Австрия е по-стара държава от Германия (Австрийската империя и династията на хабсбургите). Макар да имат общ език, австрийците се чувстват австрийци, не германци. Както канадците се чувстват канадци, а не американци, макар да имат общ език. Скандинавците и Германците са различни народи с различна кулсура и език. Англия е силна, но отслабва от Брекзит.
237
3
 
41
 
! Отговори
еу двуличие преди 5 години
Безредиците в Сирия - протести за демокрация. Протестите в скaпанoто ЕУ - вандалски и екстремистки акции.
236
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 270Каква Англия? Без Франция нямаше да има Англия. Англия има по-малка икономика от Франция. С Брекзит затънаха съвсем. Франция има по-добро здравеопазване. По-силна армия. Повече реактори. Повече туристи. По-социалносправедлива страна е. Повече влияние в Европа.А без Френската подкрепа в американската революция, сега САЩ нямаше да ги има. Статуята на свободата е френски подарък. Германия е държава от 19в. Франция заслужава огромно уважение, дала е много на света. Люлката на цивилизацията
235
2
 
33
 
! Отговори
Фройд преди 5 години
НекъФ се пише "тонката"...Инфантилно...Нормално...щом всичко му е "ей тонка-та"...
234
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам колко очевидно се е провалил, но тогава се живееше много по-добре от сега. Какво да кажем за провала на демокрацията когато България днес е първа по смъртност в свеат и бедна като африканска държава ако социализма се е провалил, то демокрацията направо е умряла.
233
2
 
35
 
! Отговори
Франкофил преди 5 години
Някои все обичат да вадят един момент от историята, една катастрофа (всв), за да омаскаряват Франция, но истината е, че французите имат най-много спечелени битки във военната история. Франция е доминирала Европа в продължение на ВЕКОВЕ. Френския е бил международен. Само им вижте владетелите. Наполеон, Луи XIV, Луи XIII, Ришельо, Анри IV, Филип II Огюст, Луи IX, Филип IV, Карл Велики, Карл Мартел и т.н. Германия я има едва от 19 век. Преди това е била раздробена на държавици биещи се помежду си.