Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"

Задържаните от полицията са стотици
Обновена: 9 дек 2018 08:12 | 8 дек 2018 16:25, Веселина Йорданова
394
Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"
Снимка: БТА

Сблъсъци между демонстранти и служители на реда съпътстваха днешните митинги на движението на "жълтите жилетки" в центъра на Париж, който е поставен под засилена охрана, предаде Франс прес.

Блокади по пътища затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция.

Голяма част от французите и особено парижани се опасяват от повторение на яростните сблъсъци, кадри от които обиколиха света и предизвикаха шок в страната и в чужбина.

Напрежението се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове "Оставка на Макрон".

Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.

Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка.

Около 548 души бяха задържани тази сутрин в столицата. Най-малко 272 от тях са поставени под стража.

Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.

Френското правителство многократно призова за спокойствие, а няколко представители на "жълтите жилетки" също призоваха да се демонстрира мирно.

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SSАко малко се беше понапънал да прочетеш нещо, щеше да знаеш, че Франките са германско племе което се е заселило на територията на днешна Франция с одобрението на Рим и са приели езика на романизираните преди това келти (гали). Друго немско племе лангобарди се заселва в Италия. Вандалите, също германци се заселват в Испания и С. Африка и създават огромна държава на мястото на бившия Картаген, Вандалия и в крайна сметка унищожават Рим. Днес това е Андалусия, африканската част приема исляма
171
3
 
46
 
! Отговори
Иконома преди 5 години
Значи общо взето цялата тази операция с полицаите, затворените улици, магазини, паметници и липсващите туристи ще струва на държавата няколко стотин милиона, а може и над млрд да достигне. Освен това имиджа отива на майнада си. Икономически погледнато Макарончо до сега профука 10 млрд ?, много повече отколкото щеше да спечели от бензина. Абе тези да не са глупави?
170
1
 
46
 
! Отговори
Име преди 5 години
на живо гледате продуцкцията "макрон в ролята на асад". в ролята на макрон - ротшилд и сорос.
169
2
 
49
 
! Отговори
ПропагандаБГ преди 5 години
В бегето няма ръст на нищо, а само спад, освен може би на заминаващите.
168
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са протести, не като у нас-с хорце и тъпани като на сватба.
167
21
 
32
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Простите социалисти ми сложиха минуси но само такива прости като тях могат се вържат на пропагандата с 850лв минимална заплата :D Ръст на икономиката с 4% а ръст на заплатте с 20 ... хаххаха икономически ***
166
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците избират само баби, защото искат да запазят положението както си е. Те печелят най-много от ЕС. Не случайно казват, че това е Четвъртия райх. Франсетата почнаха да се усещат, но да видим...
165
18
 
33
 
! Отговори
БГ преди 5 години
И още нещо за Румънците трупат по над 10млрд дългове на година с политиката си
164
6
 
35
 
! Отговори
SS преди 5 години
До АнонименНе, скандинавците са като Германците. Арийска РАСА. Французите не са арийци, а ***. И се предават след като немците ги смазват, барабар с британците, за няколко дни - най-срамното поражение в ЦЯЛАТА военна история. Как да не мразят Германия и да не са комплексирани жабетата? Затова протестират главно.
163
13
 
31
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Долу ГЕРБ. Да дойдат Мая и Славо да ни дигнат мерезето като в Румъния да зимаме мерезета по 860 лева и да си свиркаме като румънците.
162
9
 
31
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Първо цените им са поне с 10-20% над нашите Второ те от тея 850 лв половината са данъци защото прехвърлиха осигуровките на работодателите върху работника така ние ако плащаме на 800 лв 200 лева данъци там плащат 400 но въпреки това им е с 100тина лева Нето по висока заплатата но не ги прави по богати
161
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ ДА ВЪРНЕ 6-те апартамента на Цветанов на държавата..
160
2
 
47
 
! Отговори
РАЗПАДА Е ТОТАЛЕН преди 5 години
И В ИТАЛИЯ И ВЪВ ФРАНЦИЯ И В ГЕРМАНИЯ КЪДЕТО ЕДНА БАБА СМЕНИ ДРУГА. ЗА БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ. ТУК НЕЩАТА СА АПОКАЛИПТИЧНИ. ЩЕ ГО РАЗБЕРЕМ СЛЕД СЕДМИЦА ДВЕ КОГАТО СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ ГАЗТА ПРЕЗ УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ Е СПРЯНА. На фона на всичко случващо се изпъкват новите лица и новите сили - РУСИЯ , ТУРЦИЯ ЗА КИТАЙ ДА НЕ ГОВОРИМ !!СВЕТЪТ ДНЕС НЕ Е ТОВА КОЕТО БЕШЕ ВЧЕРА. Силата е не на оръжието , а на ДУХА. ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА ИДВА ОТ ФРАНЦИЯ. У нас този вятър ще е УРАГАН !!ВРЕМЕТО Е НАШЕ
159
0
 
38
 
! Отговори
? преди 5 години
БГА НИЕ СМЕ НАЙ-ГОРНАТА НАЦИЯ-ДА?)
158
0
 
39
 
! Отговори
Франция над Германия преди 5 години
ЗАЩО ФРАНЦИЯ Е ПО СИЛНА ОТ ГЕРМАНИЯ:ФРАНЦИЯ ИМА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ,ФРАНЦИЯ ВЛАДЕЕ ОГРОМНИ ТЕРИТОРИИ В АФРИКА,ФРЕНСКИ ЕЗИК СЕ ГОВОРИ В МНОГО АФРИКАНСКИ СТРАНИ,ФРАНЦУЗИТЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА 54 ГОДИНИ,НЕМЦИТЕ НА 65,ФРАНЦУЗИТЕ РАБОТЯТ 7 ЧАСА НА ДЕН ГЕРМАНЦИТЕ 12,ГЕРМАНЦИТЕ НЯМАТ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ,ФРАНЦУЗИТЕ ИМАТ ПО ВИСОК ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕ СРЕД ФРЕНСКИЯ ЕТНОС СРАВНЕНИ С ГЕРМАНЦИТЕ,ГЕРМАНЦИТЕ ИМАТ 20 000 000 МАЛЦИНСТВА,ФРАНЦУЗИТЕ 7 000 000 ФРАНЦИЯ Е 68 000 000 ОТ КОЙТО 61 000 000 СА ФРАНЦУЗИ.
157
2
 
45
 
! Отговори
Минаващ през Румъния преди 5 години
Правителсвото в Румъния одобри закон с който направи минималната заплата в Румъния 2080 леи т.е близо 900 лв. Колко беше минанималната заплата в държавата бъдещ ***, че не съм сигурен?
156
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без Русия нямаше да има държава България.
155
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка французойка си е мечтала да я опраши някой снажен, висок и строен немски войник. Всичките са били спретнати, дисциплинирани. Нищо общо със смешните франсета от които са се гнусяли и срамували, че са се предали за 10 дни. Арийска нация.Арийска нация няма, ария е оперно пеене, не държава. Има понятие арийска раса - това са иранците и цяла Европа. Французите са същите като германците, и не са се предали, ами са приели немците като приятели, нищо не се е променило във Франция след това.
154
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А при нас кога? Има ли още хора на територията или останаха само питеци?
153
13
 
32
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Турците ,Гърците ,Сърбите и Руснаците са най долните нации