Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"

Задържаните от полицията са стотици
Обновена: 9 дек 2018 08:12 | 8 дек 2018 16:25, Веселина Йорданова
394
Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"
Снимка: БТА

Сблъсъци между демонстранти и служители на реда съпътстваха днешните митинги на движението на "жълтите жилетки" в центъра на Париж, който е поставен под засилена охрана, предаде Франс прес.

Блокади по пътища затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция.

Голяма част от французите и особено парижани се опасяват от повторение на яростните сблъсъци, кадри от които обиколиха света и предизвикаха шок в страната и в чужбина.

Напрежението се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове "Оставка на Макрон".

Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.

Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка.

Около 548 души бяха задържани тази сутрин в столицата. Най-малко 272 от тях са поставени под стража.

Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.

Френското правителство многократно призова за спокойствие, а няколко представители на "жълтите жилетки" също призоваха да се демонстрира мирно.

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин ги подклажда тези огнища и ибира президенти.
151
6
 
35
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Искаш да кажеш заробва нали
150
6
 
39
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Русия освобождава два пъти България.
149
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бастилията бадна и без бой. Диктатора Макрон е толкова уплашен , че ДЕТЕГЛЕДАЧКАТА МУ не може да го успокои. Ходи си Макрон , Ходи си при мамчето.
148
7
 
35
 
! Отговори
SS преди 5 години
До Анонимен 183Всяка французойка си е мечтала да я опраши някой снажен, висок и строен немски войник. Всичките са били спретнати, дисциплинирани. Нищо общо със смешните франсета от които са се гнусяли и срамували, че са се предали за 10 дни. Арийска нация. Франсетата са по-нисша раса. Истината боли.
147
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още повече ми харесва картината на разрушения Париж с повече пушек от софето.
146
3
 
33
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Изобщо не и помага колкото и Русия не е нападала България ама това в учебниците го няма
145
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия сама изнесе цялата тежест на ВСВ. САЩ и Англия се намесиха едва накрая когато започна победният марш на Червената армия именно за да попречат на Русия.
144
2
 
49
 
! Отговори
ДИКТАТОРА МАКРОН преди 5 години
Може ли човек да допусне, че този криеш се зад полата на ДЕТЕГЛЕДАЧКАТА СИ дребен и недорасъл инфантилен младеж , може да се окаже ДИКТАТОР изкарал БТР-ри и въоръжени до зъби ВОЙНИЦИ за да го предпазят от НАРОДНАТА ЛЮБОВ?КЪДЕ Е СЪВЕТА НА ООН, къде е Еврогейската комисия по правата на човека?ДА БИЕШ И АРЕСТУВАШ МИРНОПРОТЕСТИРАЩИТЕ ДА СЕ ОБГРАЖДАШ ДВОРЕЦА СИ С БРОНИРАНИ МАШИНИ - това вече е пълно падение не само на Макрон , но и на едно общество което пледира да е образец на ДЕМОКРАЦИЯТА!!
143
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арсенал Казанлък трябва да изпрати калашници на протестиращите,за да превземат президентския дворец
142
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SS1941 Вермахта им оправи демографията - раждаемостта при французойките скочи до небето. Затова протестират !Германците Вермахта са посрещнати във Франция като приятели, не е имало никаква съпротива, за френските девойки е било едва ли не гордост, да се похвалят, че имат приятел немски войник с който излизат.
141
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип ми харесва когато се маризят франсетата. Още повече когато на бабиния му секва гомното.
140
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свобода! Равенство! Братство!Да живее Френската революция!
139
11
 
33
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Тъпите американци и англичани как са могли да помогнат на Русия в ВСВ Вижда се ,че руснаците дори като победители пак за нищо не стават ДНК-то им е умствено осакатено
138
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Париж е като във война.Франция, България е с теб!
137
12
 
33
 
! Отговори
SS преди 5 години
Германия винаги е мачкала франция, винаги е била пред тях във всичко, много са комплексирани жабчетата. 1941 Вермахта им оправи демографията - раждаемостта при французойките скочи до небето. Затова протестират !
136
4
 
35
 
! Отговори
Американце преди 5 години
В САЩ защо няма такива вандалщини ?Защо всеки американец има по вече оръжия от колкото има в едно полицейски управление в България дали ще посмее някой му запали магазина или колата
135
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си. Спиралата на насилието винаги върви нагоре. Трябваше да ги забаламосат с нещо - я кебапчета и бира или греяно вино. Коледа идва все пак.Никак не е умен макарона.
134
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес никой не можа да стигне до Триумфалната арка. Полицията смени тактиката. Излови стотици ултраси рано сутринта и докара много техника и жива сила. Сега палят коли и каквото могат по страничните улички. Това вълнение не се усмирява с полиция, а с политика.
133
5
 
33
 
! Отговори
Гитар преди 5 години
Това ли са протестите против глобалното затопляне? А защо носят жълти жилетки а не зелени?