Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!

България е сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство
Обновена: 13 дек 2018 09:08 | 13 дек 2018 09:00,
342
Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!
Снимка: архив, Булфото

Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи спрямо тези на най-бедните 20% от населението.

Данните са от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC), цитирано в отчета за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността.

Това поставя България сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство.

Всеки трети у нас живее в материални лишения, като този показател достига най-ниската си стойност през 2017 г. спрямо предходните години.

Близо 39% от населението, или 2,766 млн. души, са били в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Стойността на показателя намалява с 1,5 процентни пункта (п.п.) спрямо 2016 г.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на пазара на труда. Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (58,7% за 2017 г.), а при заетите лица той намалява за година с 1,6 на сто до 10%.

Най-голяма опасност да изпаднат в мизерия има при възрастните хора, които живеят сами, показват още данните. 29,2% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 2,7 на сто по-малко спрямо 2016 г.

През последните години непрекъснато нараства търсенето на работна сила от бизнеса, се посочва още в доклада. През 2017 г. на първичния пазар на труда са заявени 197 815 свободни работни места, което е с 5% над очакванията за годината.

Анализът показва, че най-голямо търсене на служители има от сферата на преработващата промишленост, търговията и хотелиерството.

Реалният бизнес търси предимно неквалифицирани работници – 76% от всички места, следват ги тези с работническа професия – 14%, а специалистите са едва 10%, сочи още докладът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
12
 
10
 
! Отговори
Ами нормално е преди 5 години
Богатите са 8 пъти по умни а понякога и 8 пъти по красиви което също има значени в живота.
239
4
 
13
 
! Отговори
Нели преди 5 години
Абе хора, не може в 21 век да има гладуващи и бездомни, не може да има ровещи в кофите..И най-бедните и болните трябва да имат храна и дом!!!Тогава ще имаме държава и общество.Какво като имало хора с високи заплати, като са толкова малко ,но в пъти с по-големи доходи!Тази фрапираща несправедливост ще доведе до нова революция,която вече е започнала!
238
3
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
В древна Гърция измислиха Демокрацията.В Турция - Ердокрацията.В България - Мутрокрацията, със сегашен етап Бойковизъм.
237
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България не е правова държава и е управлявана от червени олигарси от някогашната върхушка на ДС и на БКП. Аналогичен е случая с Русия, която има необятна територия и богатства, но хората живеят бедно.
236
6
 
10
 
! Отговори
181818181881818 преди 5 години
Какъв комунизъм ги гони *** ***. Ние искаме демокрация, но това не е демокрация, а мафиотска анархия. В България няма демокрация, а само кражби и никакъв план как да се развива икономиката и всичко е оставено по течението.
235
12
 
7
 
! Отговори
Благодарим преди 5 години
Благодаря на Бойко че ходя до Турция и Гърция всеки месец. Наистина се вдигнаха малко цените но и заплатата се увеличават доста. Още 10 години ако му даадем на Борисов и ще стане хубаво като в западна Европа и Америка. Много му пречат от БСП за да станем Швейцария на балканите
234
8
 
3
 
! Отговори
Споко преди 5 години
Когато комунизъмът победи всичко ще е безплатно.
233
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 238Виждам, че и ти си от справедливите социалисти - всички вие обаче имате една обща черта - много обичате да ви дават ама никак не обичате вие да давате :) Въпросните компании плащат достатъчно за да живееш задоволен и да попаднеш в категорията на "богатите" според горната статия!
232
1
 
6
 
! Отговори
Работник преди 5 години
До ДепутатМоята заплата се актуализира на всеки 3 месеца, според инфлацията и цените, така ми се увеличават доходите, а за вас Геноцид.Е, моята не е на 3 месеца, но е всяка година.Също според инфлацията и допълнително увеличение според показателите на фирмата.Но аз работя в немска фирма, не в такава на твоите другари от БСП, които Андрей Луканов ги направи милионери и сега Георги Гергов не може да ги изброи с часове.
231
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не знам за Виденовата зима, но след няколко бойкови зими България е първа по смъртност в света.
230
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименВиденов беше едно младо момче, което дъртите *** използуваха за "бушон"! Не случайно е единствения незабогатял от поста си!
229
3
 
14
 
! Отговори
пиле Гроуър преди 5 години
Статията е пълна с грешки , понеже от бързане да ни насочат мислите в "правилната " посока леко са заобиколили истината .-най-богатите на са 20% , а много по-малко;-Взимат много повече от 8.2 пъти от най-бедните;-Най- бедните не са 20% , а много повече ;-богатите не получават - те "взимат" поне по 10 сравнително честни начина, според Остап Бендер;-няма национална стратегия за намаляване на бедността,ако имаше - бедността досега щеше да е намаляла. Има държ.храненици за поръчкови изследвания
228
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приятелят на дъщеря ми работи във филиал на западна фирма в България на 9500 заплата и там плащат същите заплати като в Германия, един негов колега немец му е показвал фиша - еднакви заплати изчислени по курса на БНБ.
227
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 235Прав си пич, "Виденова зима" си остана нарицателно за период на благодат и просперитет! А през 1995 още си бяхме плътно под мужишкия ботуш! И компаниите пак бяха разпродадени и разпарчетисани - на Банев, на Божков, на Корнелия...Все платени от Сорос пролетарии!
226
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Сименс, Вистеон, Мелексис какви заплати плащат в България и какво в Германия?
225
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Ренета Инджова сиренето беше 300 лева! Спомням си тогава ходех в супермаркета с 10 хил лева да си купя 50 грама сиренци и 30 грама саламче.
224
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 234Иди да видиш колко взимат в Сименс, Вистеон, Мелексис и тогава пак ни кажи колко недемократично плащат! Това да не са руските "братя" дето само пият кръв! *** и в HP, или в представителството, на която искаш западна компания!
223
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жан Виденов беше неудобен на Сорос, САЩ и местните им слуги, защото отказа да разпродава България. 1995 г. беше най-успешната в икономиката до тогава. Бизнесът живна, дори безумните лихви на БНБ започнаха да падат. После Виденов се реши да откаже да изпълнява Плана Ран-Ът и се противопостави на изискванията на МВФ и Световната банка. Цитат "На Джордж Сорос няма да се дават никакви пари от бюджета и фондациите му ще работят съгласно законите на страната." И после видяхме какво му се случи.
222
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А демократите навсякъде по света като отварят филиали в България защо не плащат демократични заплати като навсякъде по-света ами плащат недемократични български заплати?
221
0
 
5
 
! Отговори
Раши преди 5 години
До Анонимен 225 Абсолютно си прав, спомням си при Виденов, вечер излизах с по 20 000 - 30 000 лева в джоба!