Eрдоган по пътя към господство: Какво му донесе 2018 година?

Отиващата се година е повратна за турската държава
Обновена: 23 дек 2018 09:22 | 22 дек 2018 20:45, Екип на Investor.bg
101
Eрдоган по пътя към господство: Какво му донесе 2018 година?
Снимка: БТА

Отиващата си година може да се каже, че ще остане в историята на турската държава като повратна за нейното развитие в същия смисъл, в който беше и 2016 г., когато се състоя неуспешният опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган.

През първата половина на годината президентът успешно си извоюва поредна победа, превръщайки се в първия турски президент с изпълнителна власт. Вятърът на предстоящите трусове в страната духаше от известно време в лицето му и той успя да се възползва от него, преди да е станало твърде късно, а неговите опоненти изпуснаха може би своята последна възможност за пробив в позициите на президента.

Началото на годината започна добре за страната, определяна като един от най-привлекателните развиващи се пазари за 2018 г. въпреки продължаващите слаби признаци за прегряване.

Добро начало

През март икономиката за 2017 г. отчете най-силния си ръст от четири години насам, което според анализатори се дължеше основно на подем в индустрията, строителството и сферата на услугите. Тази експанзия обаче дойде със своята цена. През изминалата година дългът на Турция достигна 47,4 млрд. турски лири (12,9 млрд. долара), което представлява увеличение от космическите 58% в сравнение с 2016 г., а дефицитът се увеличи до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Пазарът очакваше силна година и за продажбата на турски акции, като прогнозите бяха готвените първични публични предлагания да успеят да съберат финансиране в размер между 3 и 4 млрд. долара.

Въпреки това и тук леко се прокрадна мрачната нотка на дълга и по-конкретно на корпоративния сектор, който дължи 326 млрд. долара в чуждестранна валута – ахилесовата пета на турската икономика.

Очаквано моментът на затишие преди буря се стори на Реджеп Ердоган подходящ за това, което повечето анализатори очакваха да стане през първата половина на годината, а именно - обявяването на предсрочни президентски и парламентарни избори. След като конституцията бе изменена на референдум през 2017 г. беше въпрос на време президентът да поиска да се възползва от новите си правомощия без да чака до 2019 г., когато официално изтича мандатът му.

Но освен победа за Ердоган, изминалият вот показа една промяна в Турция, която е в ход през последните няколко години, а именно, че управляващите от Партията на справедливостта и развитието вече не са така убедени в безусловния си успех. Управляващите бяха принудени да изменят изборното законодателство, за да си гарантират сигурна победа, позволявайки създаването на изборни алианси. Това на свой ред даде възможност за обвързването между Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и съюзниците ѝ от Партията на националистическото действие (ПНД).

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: Турцияердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
32
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
Какво е направил Ердоган за Турция ли? Ми, то е очевадно - преди той да се появи на сцената(2002-2003) турците бяха зад нас, а сега са на светлинни години пред нас.
12
2
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
Добре де сега вече не може ли да пишем за грипена ??? Нали вече избрахме летящата тухла без никакви самолетни качества която имала електроника блок 70 .Електрониката най бързо остарява ;) затова има толкоз много блока ха ха ха .Защо днес бг запазват радиомълчание за грипена ????
11
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2018г. Реджеп Ердоган инсценира опит за преврат,вкара несъгласните с него по затворите и се бетонира като тоталитарен лидер.Това се вижда като погледнеш Турция отвън.
10
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма лук по магазините защото турчина вече лук не яде, лука е за селяни като българина.
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво налива?Нямало лук по магазините.Глупости налива.
8
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сложи на кантар инфраструкторните му проекти и броя на жертвите както кюрди, така и турци, които са избити или лежат по затворите. И попитай майките и жените на тия жертви как се чувстват. И като вземе територии от Сирия, които са сирийски и кюрдски ще спре ли кръвопролитието? Няма да спре защото нито кюрдите ще се примирят, нито сирийците. Което означава нови хиляди жертви. Това ли му е на Ердоган демокрацията с която се хвали?Кога Турция ще разбере, че вече не сме 14 век?
7
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бацето направи добър избор, че застана до Тайпи който е винаги печеливш.
6
14
 
15
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Статията започва с лъжа - няма никакъв опит за преврат , а само погазване на всичко демократично в полза на глупав диктатор , който погребва ататюрска Турция.
5
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тука е налял над $200 млрд. в Турция под форма на инфраструктура и продължаа да налива. Летища, мостове, тунели, свръх бързи железници, аутобани, болници, училища, университети, линейки, полицейски коли, пожарни коли, автогари, жп гари, зали, квартали, променят се цели градове. И продължават да се променят.Работи се бързо и качествено, а не по комунистически - бавно, некачествено, грозно, и да се краде като за световно.
4
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последната му победа беше, че Тръмп се отказа да воюва в Сирия и да подкрепя ПКК в Сирия. Сега кюрдските комунисти плачат. Няма вече американска армия зад гърба им.
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От една страна този не става, защото проповядва религия, която не се връзва с християнска Европа и с християнският Свят.От друга страна няма кой да му противостои в Турция. Този направи толкова много инфраструктурни проекти, че просто самото им изброяване е много дълго. Това не е като да се строи метро от 1984 г. и да има едва 30 станции направени. Не е като да се направят 200 км. магистрали от 1944 г до днес и то те едни магистрали, мани, мани. Не е като да си необразован селянин от Правец.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какаво му донесе ли, още повече територия от северна Сирия от където бягат краварките.
1
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това дето му го донесе Ердо да си го завре където слънце не изгрява.