Българинът в чужбина: Успял щастливец или тъжен гурбетчия?

Почти няма семейство, което да не е изпратило свой близък в чужбина
Обновена: 24 дек 2018 08:01 | 24 дек 2018 07:30,
410
Българинът в чужбина: Успял щастливец или тъжен гурбетчия?
Снимка: Reuters

Българите в чужбина не са по-различни от българите в България. Какъв живот имаш навън, зависи от това, какво си постигнал в родината. Говориш ли езика, търсена ли е професионалната ти квалификация, на каква възраст си заминал и имаш ли социална среда. Разликата е само в по-уредения живот, ако съумееш да се установиш.

Не всички обаче успяват. Това разказват българи, емигрирали в различни страни от Европа и в САЩ.

Най-общо казано, емигрантите могат да се разделят на две категории – интегрирани и щастливи и тъжни гурбетчии. Потокът от България навън не секва, но според статистиката осезаемо намалява. Успоредно с това се наблюдава и връщане на българи от чужбина обратно в страната.

Има и хора, които са в постоянно движение – изкарват по няколко години в чужбина, пробват пак в България, ако не успеят, отново заминават навън.

Други пък са сезонни работници – изкарват си парите навън и се прибират за няколко месеца в родината, където все още е и основният им дом.

Какъв е обликът на българския емигрант?

Почти няма семейство, което да не е изпратило свой близък в чужбина. Страната буквално се обезкърви през последните 30 години, но противно на усещането емиграцията намалява. Поне според статистиките, които обаче обхващат само трайно напусналите. Koгaтo ce гoвopи зa бългapитe в чyжбинa, чecтo ce cпoмeнaвaт paзнooбpaзни чиcлa, кoитo pядкo пoчивaт нa кoнкpeтни дaнни. Стига се дори до твърдения за около 3 милиона души в странство.

Kaквo пoкaзвa oфициaлнaтa инфopмaция?

Бългapcкaта cтaтиcтикa твърди, чe нaпycнaлитe Бългapия пpeз пocлeднитe 30 години ca oкoлo 900 000 души, кaтo oкoлo пoлoвинaтa oт тяx (461 хиляди дyши) ca зaминaли мeждy 1985 и 1992 г. в paмкитe нa т.нap. гoлямa eкcкypзия след възродителния процес.

Дaннитe oт чyжди cтaтиcтики пocoчвaт пo-виcoкa oбщa eмигpaция зa нaд 30-гoдишния пepиoд: oкoлo 1,1 милиoнa дyши. Te ca пoлyчeни oт пpeбpoявaния нa нaceлeниeтo, кoитo чecтo включвaт и въпpoc зa мecтopoждeниeтo. Дори и в тях обаче отново се вижда, че най-голямата вълна, напуснала България, е в края на 80-те години заради изселването на българските турци.

Данните опровергават и друго общоприето мнение – че с отварянето на границите в ЕС се увеличава и екзодусът. Напротив, според НСИ за периода след последното преброяване България са напускали по 4000 души годишно. Най-много са си тръгвали, когато страната имаше визов режим и пазарът на труда бе затворен, пише "24 часа".

С влизането в ЕС, падането на визите и отварянето на работния пазар потокът е намалял. Променили са се обаче статутът на емигрантите и начинът на емиграция. Българите вече легализират престоя си в чужбина или излизат от страната, подготвени за него.

Отварянето на границите всъщност дава възможност на българите не само да заминават, но и да се връщат, като немалка част от тях не се преселват завинаги, а само следват или работят навън. Други пък се връщат, примамени от по-добрите възможности за кариера, тъй като бариерите пред емигрантите в чужбина не са една и две.

Kъдe живeят бългapитe, нaпycнaли poдинaтa си?

Haй-мнoгo - пoлoвин милиoн бългapи, живeят в дpyги cтpaни oт EС - ocнoвнo в Иcпaния, Гъpция, Гepмaния, Beликoбpитaния и Итaлия. Знaчитeлeн бpoй имигpaнти, poдeни в Бългapия, живeят oщe в Typция - мaлкo нaд 400 xиляди, кaктo и в CАЩ, къдeтo тe ca над 250 000 души по официални данни, но по данни на сънародници са между 300 000 и 400 000.

Cпopeд нaциoнaлнaтa cтaтиcтикa 21 241 души са се върнали от чужбина в България през 2016 г. От тях 46% са родени в страната, другите са потомци на българи от Русия, Украйна, Турция.

Как живее българският емигрант?

На този въпрос може да се отговори със стария виц за статистиката, според която, ако половината ядат свинско, а другата половина зеле, то всички ядат свинско със зеле. Трудно е да се обобщи образът на емигранта, защото какъв е животът му навън, до голяма степен зависи от това какъв е бил в България. Най-често срещаната причина за емиграция са финансовите проблеми в родината.

"Моя приятелка замина в Дъблин, тъй като имаше много кредити тук. От нейните разкази разбирам, че повечето ни сънародници там са със средно и по-ниско образование. Основно имат финансови дългове и заплатите им дават надежда, че ще се оправят. Като теглят чертата, успяват да плащат вноските си и живеят така, както и тук, но някак мизерстват чуждоземски. Заради уредеността се чувстват малко по-спокойни", разказва Дона, която е изпратила немалко приятели в чужбина, но е избрала да остане в България.

Друга нейна близка живее в Кардиф, тя е висококвалифицирана и владее 4 езика.

"Първата година беше направо робиня, после се вмъкна с големи усилия в международна компания, но ми е споделяла, че каквито и резултати да има, над нея винаги стои капак и не може да расте кариерно. Увеличава дохода си, но реално работи за един среден стандарт на живот и едната почивка", казва още Дона.

Всичките ѝ познати в чужбина обаче са впечатлени от това, че храната е по-евтина, съотнесено към заплатите. Както и по-качествена.

Дона се опасява, че следващият, когото ще изпрати надалеч, е собственият ѝ син.

"Той е биолог, с всичките си идеали, принципи, образование и силна социална и научна активност с всеки ден все повече се разочарова и замисля дали да не емигрира. Притеснявам се, защото може и да има успели българи в чужбина, но са единици. Но пък, ако имаш спокойствието на бита, законите и реда, може би си заслужава..."

При Емануел ситуацията е обратната. Той е останал в България, а майка му е в Германия. Младият мъж има собствен малък бизнес в София. Майка му е заминала, след като се е запознала с германец и се е омъжила за него.

"Приятелките ѝ там са българки с нейната съдба. Над 50-годишни са, омъжени за немци. Не им се налага да мислят за основни неща като наем и ток, работят по няколко часа седмично, за да имат пари в джоба", споделя той.

А българите там са заминали, защото искат едно простичко нещо: По-добър живот за себе си и децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
0
 
! Отговори
ай пи преди 1 година
Кой залъгвате с хазарт и религия?
308
0
 
0
 
! Отговори
съдба преди 1 година
Ето как ще ни задържите...Средна заплата 2500 лв....Реставрирате грозните панелки и ги пускате на половин цена и банките ви спират да ни обират...От дете мечтая за красив дом и почивки на красиви места и е напълно нормално...Не съм мечтала да живея като ***...
307
0
 
0
 
! Отговори
Роберт Г. преди 3 години
Обаче ние високообразованите сме се уредили в Хелзинки и си имаме и апартаментче в София, а не робуваме в Лондон. В Лондон ходим отвреме-навреме , ако ни заинтригуват театрални постановки, изложби и други интелектуални занимания. Акъл трябва обаче, за да се уреди човек в Хелзинки. Акъл трябва, за да се чувстваш българин с високо самочувствие и същевременно космополит.
306
1
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Любимата ми тема... хахахаха.Всички само се оплаквате и рИвете...Много обичам както пишете как изкарвате по 1000 евро и се чувствате на 7то небе...:)) Сладури...
305
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много разбирачи тука смотльо мин заплата в Испания е 1050 евро лви 700 евро те го нят бе
304
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, напълно съм съгласен :800евро/м в Бг имат в пъти сигурно по-голяма покупателна способност от 800евро/м в Испания,Италия,дори и в Гърция...Но има и друг важен фактор,освен покупателната способност в защита на емиграцията от Бг в посока към по-скъпите /безспорно/държави в Европа и света:т,н.КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ.Което включва неща като уреденост,ниска престъпност,спазващи се правила и закони, ниска корупция,по-високо ниво здравни услуги,по-високо качество на образованието ,работещи институции.
303
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 316Правилно ти коригира сметката човекът.ПОКУПАТЕЛНАТА СБОСОБНОСТ не включва само колко храна за час работа можеш да купиш /на едното и другото място/а включва ВСИЧКИ БИТОВИ РАЗХОДИ отнесени към СРЕДЕН по статистика доход-храна,дрехи ,услуги,наеми,цени на имотите,данък сгради ...Защото навсякъде в развитите държави цените на храната /също на бензин,ток,дрехи.../са съизмерими със съответните от същото качество в Бг.Но са и относително най-дребният разход от всички разходи.
302
5
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
До от немско:Селяните всичките мразите София, а все в нея се натискате..
301
2
 
0
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До doi:"Нормалните хора това не ги интересува." - а тябва. Иначе още 100 години ще *** за "достойно заплащане"..
300
4
 
2
 
! Отговори
doi преди 5 години
Хората с висок стандарт в България тръгнаха да я променят по европейски образец-един куп глупости-въздухът бил мръсен,презастроено било,транспорта бил рядко.Нормалните хора това не ги интересува.
299
7
 
6
 
! Отговори
от немско преди 5 години
Ейййй, тая статия стои една седмица тука ! В Германия съм, супер ми е и мразя софия.
298
2
 
9
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Ся нека напиша за тия с високите заплати в България.Не може да си щастлив сред нещастни хора.Помогнеш на някои, но не може на всички и ставаш и ти нещастен. А за хилядите битовизми няма да отварям дума даже.
297
1
 
5
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Вие все и пак за заплатите...Има нещо, което се нарича икономическа ефективност на обществото.В УСА една бира се прави за 1 мин от човек получаващ $16/час с машина за 1 мильон долара.В Китай една бира се прави за износ от един човек дето взима $5 на месец с машина за $25000 за 5 минВ България пият бира.Ако България можеше да продава на света, щеше да има и за заплати.Търговското салдо е отрицателно т.е. не можем да си произведем туй дето консумираме.Еми дъъъългове. А другите сметки са лаф
296
6
 
4
 
! Отговори
Гражданин до Анониме преди 5 години
Виж стой си в Англия и обяснявай на другите бг мигранти колко сте велики, не на мен. Колко ти е наема там, какви са цените на услугите там? Разликата е по 3 поне. Важна е покупателната способност не колко взимаш бруто, капиш? Може да ми кажеш, че взимаш бруто 6000 паунда, но след и удръжките и наема ти я ти остават 1,5 чисто я не. Цените на храните са с между 40 и 70% по - високи. В България заплатите се вдигат защото няма квалифицирани кадри, няма хора.
295
3
 
2
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Такива теми винаги минават 500 поста и ако не ги махнат още ще докарат. Периодично пак ги пускат.Няма нищо поръчково в туй. Просто хората от днес.бг целят по-голям трафик, а туй става с теми, които интересуват всички. А аз не мразя българите. Те ме мразят. И да няма днес.бг пак ще ме мразят.:-)
294
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До редакцията на днес:спрете да провокирате пропаганда на омраза между българите .всичко което правите е да обслужвате к о мунистическата върхушка от некадърни политици в моята родина.между вас и проститутките разликата е в полза на тях.политиката на разделяй и владей в моята а не ваша родина обслужва само некадърните ви господари пт дс и бкп.жалко за наивният българси народ че не ви разби продажните червени тикви 89 та.но ще ви дойде времето.който сее ветрове жъне бури
293
1
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Най-обичам такива всеобобщаващи и категорични изказвания, които подсказват, че пишещия работи в България директор на водопад.
292
6
 
8
 
! Отговори
Смешници преди 5 години
Българки , които са 50-годишни и еднаква съдба . Работели няколко часа седмично , за да имат джобни пари , щото немеца й плаща всичко , такива са мечтите на много българки , някой да я издържа и тя почти , да не работи . Българите в чужбина , масово работят нискокласифицирана работа , защото там винаги има свободни места . Такава е истината .
291
8
 
29
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
В България и в частност в София в последните години особено заплатите доста се качиха . Заплати от рода на 2000лв, 3000 лв се срещат и не са изключения. Аз самият взимам около 1500 лв а жена ми около 2000. С тези пари в Бг се живее доста добре. Бих казал дори, че имам познати в западна Европа на добри позиции и си позволяват по-малко от мен. Проблемът обаче е в средата в България. В невероятната неуредица, в сивите панелки, в озлобените хора, в задръстванията, мръсния въздух и тн и
290
14
 
6
 
! Отговори
Весели празници преди 5 години
Много ми е интересно защо на Коледа се консумира свинско месо. Исус не е консумирал свинско и е бил обрязан.Защо вярващите не вървят по пътя на Исус/Исак/?