Целта на Пекин и Москва за Централна Европа: Да я откъснат от Запада

САЩ се страхуват от нарастващото влияние на Русия и Китай
Обновена: 12 фев 2019 08:25 | 11 фев 2019 21:05, Елка Василева
310
Целта на Пекин и Москва за Централна Европа: Да я откъснат от Запада
Майк Помпео. Снимка: архив, Reuters

Страховете на САЩ от нарастващото влияние на Китай и Русия в Централна Европа ще бъдат главна тема при посещението на държавния секретар Майк Помпео в региона тази седмица, казват служители на правителството на Тръмп.

Помпейо замина вчера на обиколка, включваща пет страни в Европа. Тя започва с Унгария и Словакия, където държавният секретар ще изрази тези опасения и ще подчертае, че е важно да се насърчава демокрацията и да се спазва върховенството на закона, за да се парират опитите на Пекин и Москва да откъснат тези страни от Запада и да сеят разкол в Европейския съюз и НАТО, пише Асошиейтед прес.

Най-важното събитие по време на обиколката ще е конференцията за бъдещето на Близкия изток в Полша в сряда и четвъртък, която се очаква да бъде фокусирана върху Иран. В нея ще участват също израелският премиер Бенямин Нетаняху, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, екипът на старшия съветник по близкоизточните мирни преговори и зет на Тръмп Даред Къшнър, както и специалният представител за международни преговори Джейсън Грийнблат.

Но в Будапеща и Братислава днес и утре Помпео ще насочи вниманието конкретно към въпроси, свързани със зависимостта на Централна Европа от руската енергия и присъствието на китайската високотехнологична телекомуникационна компания "Хуауей", особено в Унгария. Това съобщиха пожелали анонимност официални лица, които не са получили разрешение да обсъждат публично пътуването на Помпео. Представители на САЩ са дълбоко обезпокоени от експанзията на "Хуауей", особено в държавите членки на НАТО, където според тях компанията представлява сериозна заплаха за информационната сигурност.

Длъжностните лица казаха, че Помпео се надява да обърне започналата преди десетилетие тенденция на отдръпване на САЩ от Централна Европа, създала вакуум, използван от Русия и Китай. В течение на последните 10 години, казват те, руският президент Владимир Путин и китайските лидери са станали много по-агресивни и навлизат в региона.

Официален представител заяви, че Помпео ще "търси области от общ интерес, които са били пренебрегвани в близкото минало", за да "извади от равновесие съперниците на Запада на места, където са заели твърди позиции".

Правителството на САЩ смята за важно да подаде ръка на унгарския премиер националист Виктор Орбан, който споделя твърдата позиция на Тръмп за ограничаване на миграцията и предприема все по-авторитарни мерки, включително репресии срещу опозицията, профсъюзите, независимите медии и академичните среди.

Кабинетът на Обама до голяма степен избягваше контактите с Орбан, който миналата година спечели трети пореден мандат. Предизборната кампания на унгарския лидер бе основана на антиимиграционни политики. Политиките му бяха посрещнати с улични протести и задълбочиха опасенията в ЕС.

Миналия месец Орбан заяви, че иска "антиимиграционните сили" да станат мнозинство във всички институции на Европейския съюз, включително в Европарламента и Еврокомисията, и прогнозира, че скоро в Европа ще има две цивилизации - една, която "гради бъдеще, основано на смесено ислямско и християнско съжителство" и друга в Централна Европа, която ще е изцяло християнска.

Правителството на Орбан е критикувано, включително от САЩ, за принуждаването на базиран в Будапеща университет, основан от филантропа милиардер Джордж Сорос, да премести по-голямата част от дейността си във Виена. Неговата пламенна реторика срещу мигрантите и отказът страната му да участва в новата прокуратура на Европейския съюз, фокусирана върху измамите и корупцията, също породиха безпокойство.

Правозащитни и други организации се оплакаха от плановете на Помпео да се срещне с Орбан и го призоваха да заеме категорична позиция срещу будещите тревога политики на унгарския премиер.

"Министър Помпео трябва да разглежда това пътуване не като приятелска среща между съюзници, а като възможност да проведе открит разговор с държава, която все повече се противопоставя на американските интереси и задълженията си в областта на правата на човека", се казва в изявление на организацията "Хюман райтс фърст". "В същото време, в което заличава постигнатото от Унгария след Студената война в областта на демокрацията, Орбан все по-ясно демонстрира афинитет към сближаване с Кремъл".

Представители на САЩ защитиха визитата Будапеща, като заявиха, че е невъзможно ефективно да се защитят позициите и интересите на САЩ в Унгария, без да има срещна с Орбан. "Трябва да сме там или да се готвим да загубим", каза един от източниците. Той добави, че администрацията е видяла "резултатите от липсата на ангажираност в САЩ в региона" и "искаме да засилим тази дипломатическа ангажираност". Той също така отбеляза, че Путин е посетил Унгария два пъти миналата година и че Помпео ще се срещне с лидери на гражданското общество, някои от които имат критично отношение към Орбан.

В Братислава Помпео ще се срещне със словашки ръководители и ще говори по подобни въпроси, а също така ще отдаде почит на стотиците убити в опит да избягат от комунистическата бивша Чехословакия в Австрия по време на Студената война. Освен това Държавният департамент каза, че Помпео ще изнесе реч пред студенти за значението на "наследството на западната демократична свобода и нейния триумф над комунизма".

След конференцията за Близкия изток във Варшава Помпео ще приключи в петък пътуването си с кратки визити в Брюксел и Рейкявик, Исландия.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
116 Анонимен: Русия не е била на масата за преговори след 1-та СВ. САЩ тогава наистина са имали желание за справедлив мир (все пак нацитата ги е нямало още в Германия). Великите Британия и Франция обаче са били непреклонни в жестокостта си. За много е било ясно още тогава, че несправедливият мирен договор ще провокира нова война, както и става. Западноевропейски демократични му работи = две световни войни.
81
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не беше САЩ след първата световна,сега нямаше да ни имаше.Само САЩ се е опълчила срещу разформироването на Българгария тогава.Русия и другите Балкански държави,на драго сърце са искали да анексират новите си територии.Бъдете благодарни на тогавашният Американски Президент.Днес никой от вас нямаше да се нарича Българин.
80
3
 
46
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Ако оставим на страна грабежа и анихилацията на индустрията, за 30 години Западът инвестира в Източна Европа основно в супермаркети, за да улесни продажбата на стоките си. Когато изнемощялата Източна Европа се обърна за инвестиции към Китай посредством инициативата 16+1, Западът взе да се плаши от нарасналото му влияние и го обяви за силно комунистически, като ни предупреди да се пазим от него. Ех, лицемери, лицемери..............
79
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетохте ли коментари 100 и 103. Прочетете ги и тогава му вярвайте на този Кравар. Този подържа на власт точно тези които трябва да са в затвора. Тези които ни унищожиха като народ и държава. Тези които ограбиха на бащите и майките ни пенсиите и труда с който бяха създали държавата. Много народ са забравили но тези коментари на някой умен човек ме подсетиха за Мутренските времена и за грабежа на народа. Но някои продължават да гласуват за същите тези които ни унищожиха.
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте конкурентна цена за газта и от вас ще взимаме мистър помпео .
77
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След Путин идва Шойгу! Пред него Путин е като десетокласничка.
76
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никнат една след друга фирми за охрана: Ипон, ВИС1, Скорпио, Секюрити, Делта, Гардения; създават сепопулярните банки, финансовите пирамиди, започват да се изнасят пари с куфари в чужбина. На улицата цари тотална анархия.Борчески бригади обикалят в градове, села и паланки и насилапринуждават собственици на фирми да си плащат за охрана.Контрабандата процъфтява, хазартния бизнес също. Българскии вносни ***, предимно от Русия и Украйна, заливатцялата страна.
75
15
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Путин му тече таймера до срещата с тази с косата.Нема да е вечен а след него ще дойде някой сговорчив да не мислите че Зюганов ще дойде!
74
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да лижем подметките на САЩ отколкото дасе храним насофрата на Путин.
73
8
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
страда ли външната политика на америка от параноя ?трудно е да се каже но както е в поговорката че във всяка шега има и малко истина... то да се омаловажат думите на умели политици може да струва много в по далечен план .колко малко знаем ние простосмъртните коне с капаци а колко ли знаят онези политици които изричат своите опасения? и колко ли трябва да се вслушваме в тях? ами ако наистина е така? ами ако пропуснем да предприемем нещо днес заради което ще си патим и дърпаме косите утре??
72
0
 
14
 
! Отговори
Шимон преди 5 години
вече и римлянин цензурират.Моде и ти ще си отидеш с ядрената зима!
71
5
 
17
 
! Отговори
САЩ са комунисти преди 5 години
САЩ, вследствие на неолиберализма са станали копие на стария СССР , двете партии "републиканци" и "демократи" все повече са заприличали на една партия като бившата КПСС и се различават само по корпорацията, която ги е яхнала и определя политиката на партията, а когато партията е управляваща - корпорацията определя и политиката на държавата.
70
6
 
14
 
! Отговори
САЩ са комунисти преди 5 години
В САЩ левите и десните не са заклети врагове, а ортаци в съвместно престъпление. Те са обединени от общата цел да поддържат статуквото.
69
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или сте с доброто (САЩ) или с терористите! Ваш избор е.
68
22
 
16
 
! Отговори
Ние, Българите преди 5 години
Сме вечно благодарни на великите САЩ и лично на Рейгън, че ни освободиха От съветско робство!
67
10
 
6
 
! Отговори
Давид-Тел Авив преди 5 години
Прав си братко как руснак ще гледа китаец да чу.а дъщеря му та това е смешно!Китай ще бъдат изпепелени от Сащ и Русия същото ще стане и с Иран къде бял руснак ще застане на страна на брадатите то вече в Сащ е пълно с руснаци.
66
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости на търкалета!!!Американците искат да откъснат Европа от Русия защото планът им е да водят хибридна война с Руснаците, и ако сме откъснати от Русия, тя не би могла да отмъсти достатачно силно, така че Америка цели точно това. Искат да се военизира Черно море, и ще гледаме туристи през крив макарон. Американската дипломация е неконструктивна, и военно настроена. Пирамидната им икономика се държи на това да изтисква ресурси от света, и така да расте, но Русия и други държави им пречат!
65
12
 
20
 
! Отговори
леле преди 5 години
Империята на злото САЩ агонизира ! Умирайки се стреми да забави смъртта си държейки се за васалите си от ЕС и НАТО ! Страшното е, че умирайки ще започне ядрена война за да изпепели целия свят !
64
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не е със САЩ е против тях! Само САЩ!
63
8
 
20
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Най-голямата беда на съвременното общество се нарича атрофия на чувството за истина. Нито истината, нито лъжата имат някакво значение, важна е простата протяжност на живота, унилото течение на дните. Във ЕС има криза на властта единственият човек със мозък в главата в ЕС е Орбан.