Необикновена история: Животът на семейство Тунберг след болестта

16-годишната Грета успя да мобилизира милиони в борбата си за спасяване на Земята
Обновена: 8 юни 2019 15:17 | 8 юни 2019 10:36, Елка Василева
53
Необикновена история: Животът на семейство Тунберг след болестта
Грета Тунберг. Снимка: архив, Reuters

Грета Тунберг спечели наградата "Посланик на съвестта" - най-важното отличие на "Амнести". Дойче веле разказва необикновената история на нейното семейство, което радикално променя живота си, след като Грета се разболява.

Тя се е срещала с папата, била е в Европарламента, на форума в Давос, на голямо киносъбитие в Берлин. 16-годишната Грета Тунберг, момичето с големите очи и дебелата плитка, което поради дребничкия си ръст все още прилича на дете, успя да мобилизира милиони в борбата си за спасяване на Земята.

Нейната "ученическа стачка", протестът ѝ срещу безразличието на политиката напипа болното място на съвременните западни общества. А "Петъците за бъдещето" ("Fridays for future") се превърнаха в мощен политически фактор.

Грета не забравя нищо

Грета е главната героиня в "Сцени от сърцето", макар че книгата разказва за цялото ѝ семейство. И - което я прави още по-особена - е написана от цялото семейство Тунберг.

Още по темата

Когато през август 2018 година книгата излезе на шведски език (оригиналното заглавие е "Scener ur hjärtat"), най-прочутият член на семейство Тунберг беше майката на Грета, Малена Ернман - международно известна оперна певица и представител на Швеция в конкурса Евровизия през 2009 година. Ето защо и книгата в началото се чете като биография тъкмо на Малена Ернман.

Там се описва животът ѝ като бляскава оперна дива, шоубизнесът и светът на "красивите и богатите", непрекъснатите пътувания с престои в обширни апартаменти в Берлин, Париж, Виена, Амстердам и Барселона. Заедно с нея пътува и цялото семейство - партньорът ѝ Сванте Тунберг, известен шведски актьор, и двете им дъщери. Впрочем, Сванте е потомък на шведския учен Сванте Архениус, който е сред първите откриватели на парниковия ефект - тъкмо онази климатична опасност, която в един момент обсебва изцяло Грета Тунберг.

Момичето, което поведе борба срещу промените в климата

Самата Грета са появява в книгата едва когато се разболява - тогава тя е на 11 години. Тя престава да се смее, плаче, не желае да говори и да се храни. След няколко месеца ѝ поставят диагноза: Синдром на Аспергер. Това изцяло преобръща живота на семейството.

Беата, сестрата на Грета, също изпада в тежко състояние - с гневни изблици и постоянно безсъние. По-късно лекарите диагностицират при Беата Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), а в крайна сметка се оказва, че и майката Малена Ернман страда от същото заболяване.

Семейството е принудено изцяло да промени начина си на живот. Както пише в книгата, "идва краят на шопинга, на самолетните полети и на месоядството". Малена Ернман отказва ангажиментите си в Мадрид, Цюрих, Виена и Брюксел и се посвещава единствено на дъщеря си Грета. Бащата Свен, който така или иначе отдавна е зарязал актьорската си кариера, за да се грижи за децата, също неотлъчно стои край дъщеря си.

Синдромът на Аспергер, от който страда Грета, е форма на аутизъм, който в случая с Грета (а това не е необичайно) върви в комбинация с извънредни способности. Още в пети клас тя за по-малко от минута може да изрецитира Менделеевата таблица и знае наизуст столиците на всички държави по света. Но тази способност има и обратна страна: Грета не забравя нищо.

Откакто гледала в училище документален филм за замърсяването на световния океан с пластмаса, Грета ден и нощ си представя тази гигантска планина от боклуци. И книгата на семейство Тунберг е опит да се обясни как тази натрапчива представа, загнездила се в съзнанието на момичето в резултат от болестта, всъщност се трансформира в нещо положително. И защо щеше да е добре, ако повече хора умееха да не забравят като Грета и бяха тъй упорити и абсолютно безкомпромисни като нея.

"Всички постъпват като Тръмп. Само Грета е различна."

Днес Грета и нейното семейство живеят по радикално различен начин. Те смятат за лицемерие всички половинчати решения, които взима средностатистическият човек в сложната плетеница от въпроси, свързани с либералния начин на живот, с индивидуалните права, с индустрията и с глобалната климатична опасност.

Семейство Тунберг не приема нагласата, че икономическите интереси и индивидуалният стремеж към щастие могат да се поставят на първо място, когато под въпрос е самото оцеляване на планетата. Според тях проблемът се корени в това, че сред благоденстващата част от човечеството са широко разпространени едни може би неосъзнати двойни стандарти: ще гласувам за Зелените, ще разделям боклука и ще използвам ток от възобновяеми източници, но в същото време ще карам Коледа в Тайланд и ще летя до Индия за аюрведа-пречистване.

В този смисъл, отбелязват авторите на книгата, Доналд Тръмп е поне искрен, когато казва, че изобщо не му пука за Парижкото споразумение за климата. Всъщност всички хора постъпвали като Тръмп, само Грета била различна, пишат те. "Тя е като детето, което вика, че царят е гол. И ние всички сме голи", обобщават родителите на Грета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Грета Тунберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
22
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Статията ви не е завършена. Стартирате обстойно и приключвате с 1 изречение. Оставяте ме с чувство на тъпота, че нещо не схващам. Това за писанията ви. За Грета: когато прочета думите "отказвам се от месоядството" и ми става все тая, ясно е че нещата не са читави! Имам увереност, че неконсумирането на агнета, крави, *** и пилета, премахва пластмасите от океана! И*Д**И*О*ТТ*И!
21
2
 
16
 
! Отговори
??? преди 4 години
На 11 години се разболява от Аспергер. За какво са я имунизирани тогава?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте, да дадем! Започнете първи вие, че ние сме умниците.
19
3
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Заиграването с деца в такива случаи като този трябва да бъде обявено за престъпление едва ли и е ясно, че зеленчуците я използват за политически цели, ако и родителите и са в играта още по-зле.
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нека започне от Швеция! Да но ако шведите спрат да летят до всички топли точки по света, ще настане революция! Това е една от най-летящите нации!
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И докато се опитва да спаси света, малката неслучайна Грета го прелетя няколко пъти. Поне за последните месеци беше в ООН, после се видя с Папата, посети Брюксел... Швеция е на път отново да ни впечатли по свой особен начин.
16
14
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
И на мен не ми пука за климат, природа или квото и да е подобна глупост .Просперитета е на първо място !!!Никой дом не е вечен .Домовете се рушат и се строят нови .НО без просперитет ние ще бъдем обречени да стоим в нашия рошащ се дом .Планетата земя !!!!Така ,че таз Грета де си лекува мозъка и да не се прави на спасител който всъщност се нуждае от спасяване !!!!
15
5
 
13
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
където клинично психиатрично болните, некомпетентните и индивидите с изключително нисък коефициент на интелигентност са на власт!!
14
10
 
9
 
! Отговори
Каква болест? преди 4 години
Не е болест, а състояние, според което се развива с нехомогенен профил-едни области изпреварват нормата, други изостават или имат специфики. Тези деца са около нас и имат нужда от разбиране. Понякога, те тласкат света напред. Подразних се на заглавието, извинете.
13
4
 
8
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Добре, че нищо не зависи от вас. Иначе сме обречени ...
12
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега и луди ли трябва да ни натрапвате...!?
11
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не отиват да чистят Океаните ами ни тикат още деца популисти да им се кланяме и на тях ?
10
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия зелени срам нямат да използват болни деца за мръсните си начинания.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бездомник е починал в Кризисния център в София. Мъжът е отишъл там в тежко състояние, бил е болен.
8
0
 
13
 
! Отговори
Енвайрънментъл преди 4 години
Хааай гааайз! Предлагам да организираме Friday for future със седяща стачка подкрепа на Грета Тунберг, момичето с плитката което с детската си чистота на осенена от болестта мини героиня, с малкото си пръстче посочи недвусмислено проблема на планетата климатичните промени! Да подкрепим малката героиня Грета Тунберг която защити белите мечки от климатичното затопляне!
7
2
 
23
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Тоест децата са с лабилна психика, наследена по майчина линия.
6
5
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВАЖНОТО Е, ЧЕ СОФИЯ ПРАЙД Е ДНЕС ОТ 16 ЧАСА НА СССР АРМИЯТА ПАМЕТНИКА
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната грозотия която и готвят политическа кариера.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американският конгрес взе решение България да закупи от САЩ 8 изтребителя F-16.
3
1
 
30
 
! Отговори
7.4% преди 4 години
От първи юли - 7.4% увеличение на тока.Искрено ВашаГрета Тунберг.