Тръмп използва расовата враждебност. Ще бъде ли преизбран за президент?

Този подход обаче е свързан с някои очевидни опасности
Обновена: 22 юли 2019 07:40 | 21 юли 2019 13:51,
158
Тръмп използва расовата враждебност. Ще бъде ли преизбран за президент?
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поставя расовата враждебност в центъра на кампанията си за преизбиране и дори някои от неговите критици смятат, че това може да му помогне да спечели втори мандат.

Всяка успешна модерна президентска кампания се базира на презумпцията за привличане, спечелване на избиратели извън електоралното ядро от твърди поддръжници. Тръмп обаче избира пътя на внасянето на разделения, изхождайки от убеждението си, че поляризираната страна, която ръководи, просто ще направи своя избор кого да подкрепи въз основа на теми като расата, пишат Стив Пийпълс и Зийк Милър от Асошиейтед прес.

В сряда той засили нападките си срещу 4-те млади цветнокожи парламентаристки по време на предизборен митинг в Грийнвил, щата Северна Каролина. Тълпата отвърна с възгласи "Изгонете я!" за всяка от тях, повтаряйки като ехо туитовете на Тръмп през уикенда, в които той писа, че въпросните депутатки - всички те американски гражданки,- трябва "да се върнат" в страните, от които са дошли.

"Мисля, че наистина печеля политическата битка, - каза Тръмп в Белия дом. - Мисля, че я печеля решително."

Нито един кандидат за президент след кампанията на Джордж Уолъс през 1968 г. - и, разбира се, нито един действащ президент, не е поставял расовата поляризация в центъра на призивите си към избирателите. Въпреки че изявленията на Тръмп предизвикаха възмущение и дори порицаваща резолюция в Камарата на представителите, президентът и екипът на неговата кампания са убедени, че тази стратегия носи много повече преимущества, отколкото рискове.

"Независимо дали неговите туитове са расистки или не - не казвам, че те не са - той постига медиен ефект, като превръща тези изключително либерални, глупави парламентаристки социалистки в лице на Демократическата партия, - каза Тери Съливан, чест критик на Тръмп, който оглавяваше кандидат-президентската кампания на друг републиканец - сенатора Марко Рубио, през 2016 г. - Това, което той прави сега, е тъжно, но е хитра политика."

И все пак, този подход е свързан с очевидни опасности.

Образованите избиратели от предградията, особено жените, завършили колеж, и малцинствата в ключови щати като Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, вече заплашват с бунт срещу президента републиканец. Тръмп смята, че неговата подстрекателска реторика ще засили подкрепата му сред бялата работническа класа и ще привлече една нова група от разочаровани избиратели, които се страхуват от културните промени, протичащи в Америка.

Този подход вероятно ще се натъкне на силни "насрещни ветрове" в тези три ключови за предизборната битка щати, които той спечели с общо мнозинство от 78 000 гласа през 2016 г. Демократите ще се целят много по-агресивно в гласовете на жените и на малцинствата. Повечето анализатори приемат, че потенциалният електорат на клонящите към демократите избиратели е по-голям, ако те излязат да гласуват. Тръмп залага на това те да не излязат.

Президентът доказано владее умението да прилепва етикет на герой-злосторник и сега се фокусира върху законодателките демократки Александрия Окасио-Кортес от Ню Йорк, Илхан Омар от Минесота, Аяна Пресли от Масачузетс и Рашида Тлаиб от Мичиган, вместо върху някой от кандидатите за президент на демократите. Предизвикателството пред него е дали ще може успешно да поддържа тази линия през следващите 16 месеца.

Тръмп каза на свои помощници тази седмица, че чрез този предизвикал толкова дебати казус е успял да затвърди имиджа на 4-те прогресивни депутатки като лица на Демократическата партия, и е убеден, че това е укрепило шансовете му за преизбиране. Президентът не само че не отстъпва от думите си, ами той и неговата партия сега представят законодателките демократки от малцинствата като истинските расисти.

"Сега те са водещите, най-видимите демократи от Камарата, които вече са свързани с тези ожесточеност и омраза", похвали се Тръмп в Туитър.

Помощниците и съюзниците на Тръмп признават, че много избиратели може да възразяват срещу изявленията на президента, но за онези избиратели, от които те се нуждаят през 2020 г., това всъщност може да се окаже стимулиращ фактор.

Тези, които вече са убедени, че Тръмп е расист и негоден за президент, така или иначе няма да гласуват за него. Що се отнася до избирателите, които се колебаят, екипът на Тръмп смята, че те може да бъдат достатъчно отблъснати, чрез внушаване на страх, от прогресивната програма и да гласуват за Тръмп или, в най-лошия случай, да си останат вкъщи, обезсърчени, че никоя партия не поставя техните проблеми. А за мнозина други, които изобщо не гласуваха пред 2016 г., има надежда, че неговото драматично президентство плюс страха от левия уклон на демократите, ще ги накара да се явят пред урните.

Съюзниците на Тръмп казват, че според тях много избиратели - както републиканци, така и демократи - се отнасят хладно през 2019 г. към т. нар. "култура на съпричастност", т. е. на чувствителност към проблеми като социалната несправедливост и расовите предразсъдъци, така както се отнасяха и към фокусирането върху политическата коректност през 2016-а.

Центърът за социологически проучвания "Пю" констатира през май, че 8 от 10 републиканци смятат, че твърде много хора днес са прекалено обидчиви от думи. Същото са казали и 4 от 10 демократи.

"Президентът не се побоя да се впусне в тези войни на култури и не го е страх да го направи повторно. Той ще отстоява нашето знаме и ще бъде срещу откритите граници. Патриотизмът винаги ще побеждава", каза Кели Садлър, говорителка на подкрепящия Тръмп независим КПД (Комитет за политическо действие - PAC на английски) "Политики за Америка на първо място". Този КПД планира да похарчи милиони долари през идната година, за да регистрира вероятни избиратели на Тръмп в шест от т. нар. колебаещи се щати.

Сменяйки рязко посоката от инклузивния тон (за привличане на повече избиратели), за който лидерите на републиканците призоваваха през 2012 г., много организации из цялата страна, действащи за избирането на републиканци в различни управляващи структури през 2020 г., възприеха конфликтния стил и посланието на Тръмп, който отдавна разчита на демонизирането на имигрантите и малцинствата.

Това послание може да достига до някои избиратели.

Спада процентът на американците, които смятат, че откритостта на страната към хората от цял свят, е "от ключово значение за самовъзприемането ни като нация", сочи ново проучване на "Пю". То констатира, че 62 на сто от американците смятат отвореността към другите по света за изключително важна - спад с 6 процентни пункта за последните 10 месеца. Близо 6 от всеки 10 републиканци и клонящи към републиканците независими, са отговорили, че ако САЩ бъдат твърде отворени към хората по света, "ние рискуваме да изгубим нашата идентичност като нация".

Анкетьори от двете партии казват, че гласоподавателите от бялата работническа класа се чувстват изоставени от фокуса на Демократическата партия върху равенството по раса и "пол". Хардлайнерската позиция на Тръмп по расовите и имиграционните проблеми пък отблъсква много избиратели от малцинствата.

Републиканските анкетьори смятат, че истинското предизвикателство за президента ще бъдат американските предградия, където образованите в колежи жени се отвърнаха рязко от партията на Тръмп на междинните избори през 2018 г., давайки мнозинство на демократите в Камарата на представителите.

"Той превключи към расизъм и разделяне преди 2018-а и загуби 40 места в Камарата - включително в Средния запад, - каза Джош Шверин, главен стратег на "Приоритети за САЩ" - най-големия КПД в лагера на демократите. - Той вече изпробва това. Страната не иска повече да бъде разделяна."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
5
 
! Отговори
Упс! преди 4 години
Писна ми разни хора да ме мачкат. Ще взема и аз да ги мачкам, че да видим де ще му излезе края!
74
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Мачкай, чиче!
73
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един бял президент който се държи като деца от децката градина ! Предръпва хората с които се поздравява ненормален :-)А за леко мислещите е герой !Трагедия от Шекс Пир
72
7
 
8
 
! Отговори
бай Петко преди 4 години
Щерю, да си расист е тежка орисия. Виждаш само черно-бяло! Цялата пъстрота на този свят остава скрита за теб. За твоя кумир Тръ-----------Да си расист е нещо хубаво, а за се гордея че съм расист.
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какъв е Тръмп, но поне е забавен. Че е расист, расист е...но според мен всеки сблъскал се с истинското лице на цяетнокожите и латиносите в Америка ще е расист. И ние в БГ масово сме расисти към едно точно определено малцинство. За съжаление Тръмп няма да има силата да върне държавата в славните и времена на икономическо величие, именнон заради растящота бройка и влияние на малцинствата. Най-много да им докара гражданска война.
70
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Клоуна един ден заявява едно, на следващия обратното. След като му набият канчето евреите. Следващият им президент ще бъде, който инсталират евреите, както навсякъде. Избират между 2 пионки. От началото на писаната им история, ураган е имало един до два пъти на век. Сега имат по 1 на 6 месеца и много пожари. Климата им вече става пустиня. В един момент САЩ няма да са рентабилни за евреите, тогава ще си вземат парите и ще ги оставят с мексиканците и *** да се избиват.
69
5
 
20
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
За разлика от черния и безличен Обама белият Тръмп е силен и ярък президент с идеи...
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тактиката е била печелищ в миналото може да се окаже печелища и в наши дни, самият Хитлер печели изборите в Германия по този начин, проблема е че които използва такива тактики понякога губи връзка с реалността, ав други случай губят реалността напълно.
67
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо медиите мултиплицират лъжи? Расизъм е той да каже, че четирите жени са некадърни защото са от друга раса. Тръмп подобно нещо не е казвал никога. Той им каза, да ходят да си оправят собствените държави преди да критикуват САЩ. Което е напълно разумен аргумент и не е расизъм. Тези които повтарят лъжата за расизма си служат с похватите на Гьобелс.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съсипаха Зддравеопазването .. А ко нямаш пари - умираш. Капиталиста изка пари за лекарства ..
65
0
 
10
 
! Отговори
Делано Рузвелт преди 4 години
Аз не мога да докажа че всички демократи са конекрадци, но зная че всички конекрадци гласуват за демократите.
64
0
 
16
 
! Отговори
надигаща се вълна преди 4 години
Всъщност расистите са цветните които оправдават деянията си с това че са цветни.Обичайно им казвам, че определено нямам намерение да се женя за него и затова повече се интересувам дали можем да работим заедно. Но те не мислят така.Белите обикновенно не повдигат този въпрос включително и в частни разговори.Семейство Клинтън направи много за да изостри взаимоотношенията между расите.
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Су 35..Велик самолет !
62
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократите са партията на леваците , в пряк и преносен смисъл. Само за три години след избирането на Обама , дълга на Сащ се увеличи от 3 милиарда на 16. Така е при демонкратите. Те са или некадърни или корумпирани или двете заедно. Но и нас не ни чака нищо хубаво , скоро ще има Гейстапо .
61
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
америка фърст, изревал пияния ънкъл джо, извадил пищова и почнал да стреля по индианците!
60
5
 
15
 
! Отговори
Болгаръ преди 4 години
Ако има нещо обнадеждаващо тук, в коментарите ви е, че все повече българи проумяват Истината - кои са Българите, откъде идат, дали наистина са азиатски народ, монголоидна раса, яздеща коне и имаща за знаме конска опашка - или са староседелци траки, приели християнството от апостолите, кой подпали Първата и Втората Световни Войни, кои са евреите, кой е бил Адолф Хитлер, защо е обединил България, кой е бил Цар Борис, защо сме загубили 1-вата и 2-рата Световни Войни и т.н. т.н. въпроси, проникващи
59
7
 
4
 
! Отговори
in memoriam преди 4 години
къса памет и юнашко доверие! един патриотичен римлянин решил рим фърст и превзел цяла европа! един монголец решил монголия фърст и превзел половината свят! един дребен, но с огромни амбиции австриец решил германия фърст и го направил! донякъде! някои кралства решили същото! даже едно обявило амнистия на всички пирати, ако внасят данък в хазната за просперитет на управляващите! и завладели целия свят! заради фърст и благоденствие на властимащите! каква е разликата?
58
3
 
17
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Лъжедемократите лъжелиберали отдавна разбраха, че единствения им шанс да вземат избори е чрез подмяна на населението. Като докараш Третия свят, ти ставаш Третия свят - кафяви хора, ислям, терор, правителствен контрол на абсолютно всичко, забрана на носенето и притежаването на лично огнестрелно оръжие, съсипване на бизнеса с корупция и правителствен тормоз и в крайна сметка забрана на частната собственост - Комунизъм През Задната Врата! Това е крайната цел, за да слезе техния идол - Сатаната.
57
0
 
17
 
! Отговори
Сега па... преди 4 години
...расова враждебност??? Тръмпича им го каза на кокошките от демократическата партия - тези са дошли от корумпирани държави, обучавани са като политици в най-лошата ценностна система изобщо и точно ЗАТОВА не желае съвети от такива. Кво общо има някакъв си цвят на кожата??? Никой поКонституция няма право да бъде ПРЕДПОЧИТАН или неглежиран заради цвета на кожата. Този лаф мноооого се изтърка за цвета на кожата.
56
0
 
16
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Анонимен 59Сульо - на бас, че ако те помоля да обясниш какво е: "фашизъм", ти ще се скриеш като мишка... защото нямаш дори понятие. Американският народ показа своята мъдрост като се противопостави на бруталното медийно промиване на мозъци и избра за свой лидер този велик човек !!!