Тръмп използва расовата враждебност. Ще бъде ли преизбран за президент?

Този подход обаче е свързан с някои очевидни опасности
Обновена: 22 юли 2019 07:40 | 21 юли 2019 13:51,
158
Тръмп използва расовата враждебност. Ще бъде ли преизбран за президент?
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поставя расовата враждебност в центъра на кампанията си за преизбиране и дори някои от неговите критици смятат, че това може да му помогне да спечели втори мандат.

Всяка успешна модерна президентска кампания се базира на презумпцията за привличане, спечелване на избиратели извън електоралното ядро от твърди поддръжници. Тръмп обаче избира пътя на внасянето на разделения, изхождайки от убеждението си, че поляризираната страна, която ръководи, просто ще направи своя избор кого да подкрепи въз основа на теми като расата, пишат Стив Пийпълс и Зийк Милър от Асошиейтед прес.

В сряда той засили нападките си срещу 4-те млади цветнокожи парламентаристки по време на предизборен митинг в Грийнвил, щата Северна Каролина. Тълпата отвърна с възгласи "Изгонете я!" за всяка от тях, повтаряйки като ехо туитовете на Тръмп през уикенда, в които той писа, че въпросните депутатки - всички те американски гражданки,- трябва "да се върнат" в страните, от които са дошли.

"Мисля, че наистина печеля политическата битка, - каза Тръмп в Белия дом. - Мисля, че я печеля решително."

Нито един кандидат за президент след кампанията на Джордж Уолъс през 1968 г. - и, разбира се, нито един действащ президент, не е поставял расовата поляризация в центъра на призивите си към избирателите. Въпреки че изявленията на Тръмп предизвикаха възмущение и дори порицаваща резолюция в Камарата на представителите, президентът и екипът на неговата кампания са убедени, че тази стратегия носи много повече преимущества, отколкото рискове.

"Независимо дали неговите туитове са расистки или не - не казвам, че те не са - той постига медиен ефект, като превръща тези изключително либерални, глупави парламентаристки социалистки в лице на Демократическата партия, - каза Тери Съливан, чест критик на Тръмп, който оглавяваше кандидат-президентската кампания на друг републиканец - сенатора Марко Рубио, през 2016 г. - Това, което той прави сега, е тъжно, но е хитра политика."

И все пак, този подход е свързан с очевидни опасности.

Образованите избиратели от предградията, особено жените, завършили колеж, и малцинствата в ключови щати като Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, вече заплашват с бунт срещу президента републиканец. Тръмп смята, че неговата подстрекателска реторика ще засили подкрепата му сред бялата работническа класа и ще привлече една нова група от разочаровани избиратели, които се страхуват от културните промени, протичащи в Америка.

Този подход вероятно ще се натъкне на силни "насрещни ветрове" в тези три ключови за предизборната битка щати, които той спечели с общо мнозинство от 78 000 гласа през 2016 г. Демократите ще се целят много по-агресивно в гласовете на жените и на малцинствата. Повечето анализатори приемат, че потенциалният електорат на клонящите към демократите избиратели е по-голям, ако те излязат да гласуват. Тръмп залага на това те да не излязат.

Президентът доказано владее умението да прилепва етикет на герой-злосторник и сега се фокусира върху законодателките демократки Александрия Окасио-Кортес от Ню Йорк, Илхан Омар от Минесота, Аяна Пресли от Масачузетс и Рашида Тлаиб от Мичиган, вместо върху някой от кандидатите за президент на демократите. Предизвикателството пред него е дали ще може успешно да поддържа тази линия през следващите 16 месеца.

Тръмп каза на свои помощници тази седмица, че чрез този предизвикал толкова дебати казус е успял да затвърди имиджа на 4-те прогресивни депутатки като лица на Демократическата партия, и е убеден, че това е укрепило шансовете му за преизбиране. Президентът не само че не отстъпва от думите си, ами той и неговата партия сега представят законодателките демократки от малцинствата като истинските расисти.

"Сега те са водещите, най-видимите демократи от Камарата, които вече са свързани с тези ожесточеност и омраза", похвали се Тръмп в Туитър.

Помощниците и съюзниците на Тръмп признават, че много избиратели може да възразяват срещу изявленията на президента, но за онези избиратели, от които те се нуждаят през 2020 г., това всъщност може да се окаже стимулиращ фактор.

Тези, които вече са убедени, че Тръмп е расист и негоден за президент, така или иначе няма да гласуват за него. Що се отнася до избирателите, които се колебаят, екипът на Тръмп смята, че те може да бъдат достатъчно отблъснати, чрез внушаване на страх, от прогресивната програма и да гласуват за Тръмп или, в най-лошия случай, да си останат вкъщи, обезсърчени, че никоя партия не поставя техните проблеми. А за мнозина други, които изобщо не гласуваха пред 2016 г., има надежда, че неговото драматично президентство плюс страха от левия уклон на демократите, ще ги накара да се явят пред урните.

Съюзниците на Тръмп казват, че според тях много избиратели - както републиканци, така и демократи - се отнасят хладно през 2019 г. към т. нар. "култура на съпричастност", т. е. на чувствителност към проблеми като социалната несправедливост и расовите предразсъдъци, така както се отнасяха и към фокусирането върху политическата коректност през 2016-а.

Центърът за социологически проучвания "Пю" констатира през май, че 8 от 10 републиканци смятат, че твърде много хора днес са прекалено обидчиви от думи. Същото са казали и 4 от 10 демократи.

"Президентът не се побоя да се впусне в тези войни на култури и не го е страх да го направи повторно. Той ще отстоява нашето знаме и ще бъде срещу откритите граници. Патриотизмът винаги ще побеждава", каза Кели Садлър, говорителка на подкрепящия Тръмп независим КПД (Комитет за политическо действие - PAC на английски) "Политики за Америка на първо място". Този КПД планира да похарчи милиони долари през идната година, за да регистрира вероятни избиратели на Тръмп в шест от т. нар. колебаещи се щати.

Сменяйки рязко посоката от инклузивния тон (за привличане на повече избиратели), за който лидерите на републиканците призоваваха през 2012 г., много организации из цялата страна, действащи за избирането на републиканци в различни управляващи структури през 2020 г., възприеха конфликтния стил и посланието на Тръмп, който отдавна разчита на демонизирането на имигрантите и малцинствата.

Това послание може да достига до някои избиратели.

Спада процентът на американците, които смятат, че откритостта на страната към хората от цял свят, е "от ключово значение за самовъзприемането ни като нация", сочи ново проучване на "Пю". То констатира, че 62 на сто от американците смятат отвореността към другите по света за изключително важна - спад с 6 процентни пункта за последните 10 месеца. Близо 6 от всеки 10 републиканци и клонящи към републиканците независими, са отговорили, че ако САЩ бъдат твърде отворени към хората по света, "ние рискуваме да изгубим нашата идентичност като нация".

Анкетьори от двете партии казват, че гласоподавателите от бялата работническа класа се чувстват изоставени от фокуса на Демократическата партия върху равенството по раса и "пол". Хардлайнерската позиция на Тръмп по расовите и имиграционните проблеми пък отблъсква много избиратели от малцинствата.

Републиканските анкетьори смятат, че истинското предизвикателство за президента ще бъдат американските предградия, където образованите в колежи жени се отвърнаха рязко от партията на Тръмп на междинните избори през 2018 г., давайки мнозинство на демократите в Камарата на представителите.

"Той превключи към расизъм и разделяне преди 2018-а и загуби 40 места в Камарата - включително в Средния запад, - каза Джош Шверин, главен стратег на "Приоритети за САЩ" - най-големия КПД в лагера на демократите. - Той вече изпробва това. Страната не иска повече да бъде разделяна."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 59 фюрере не знам помниш ли как вие САЩ взехте надмощие над над Европа.Първо с тайната среща в Ялта където пак заговорничейте срещу Европа с един комунистически диктатор както сега с Путин после с плана ви маршал с който ни направихте длъжници и на тя с това че привлякохме всичките ни учени.А сега САЩ е длъжник на Китай който ни е приятел стената си я построй ти сам на твоята граница и сега с антиимигрантската си политика ще ни върнеш и учените.Яко че работиш Европа да е велика отново.
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е велик! Завинаги ще остане в историята като първия от многото противници на либерастията...
53
4
 
14
 
! Отговори
Мяу преди 4 години
До Бау: "Защото не съм расист ли ? :D"НЕ, ТЪКМО ЗАЩОТО СИ РАСИСТ, ЧИИТО ВЪЗГЛЕДИ ОТРИЧАТ ПРАВОТО НА СЪЩЕСТВУВАНЕ, РАЗВИТИЕ И ГЕОГРАФСКА ТЕРИТОРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКАТА, БЯЛА РАСА В АРЕАЛА ИМ НА ЦИВИЛИЗАЦИОННО РАЗВИТИЕ - ЕВРОПА, СЕВЕРНА АМЕРИКА И ПР. СПОРЕД МЕН ТИ СИ ИЛИ ТОТАЛЕН ЛУЗЕР И ХЕЙТЪР, ИЛИ ЖЕНА, ИЛИ НЕБЪЛГАРИН, А МОЖЕ БИ И КОМБИНАЦИЯ. КАКВОТО И ДА СИ, РАСИСТКИТЕ ТИ ПОЗИЦИИ ЗАСЛУЖЕНО ПОЛУЧИХА НЕГАТИВНИТЕ ОЦЕНКИ НА КОМЕНТИРАЩИТЕ.
52
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмпе че си фюрер отдавна всички знаем че си фашист също голямата изненада за българските будали беше че те не включваха че когато говориш против имигранти не става дума само за нег.ри мексиканци араби и мюсюлмани а за всякакви имигранти включително българи не че не им го показа ясно като им спря лотарията за зелена карта и отказа да им дадеш безвизов режим.А за твоя райх не се безпокой в райхове принципно никой не иска да ходи пък тъкмо и ще ни върнеш в Европа изтеклите мозъци и благодаря.
51
1
 
16
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До БПФТова безумие "идвайте колкото може повече, ние ще ви приемем" вече го видяхме в Европа и европейците му носим последиците. Това е де факто капитулация пред нашественическите орди, които безчинстват, изнасилват и убиват и дори съдействие на тяхното нахлуване. В нормална държава, тия четири кyчки щяха да бъдат съдени за държавна измяна !!!
50
1
 
24
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Коментарите на Тръмп не са расистки, нямат нищо общо нито с произхода, нито с полът на тия кокошки, отделно, че не той започна полемиката - те го нападат, той се защити. Същественото е друго - някакви конгресменки пищят и настояват държавата - в случая САЩ - да отвори границите си за всеки, който реши да нахлуе на нейна територия. Това поведение само по себе си е чиста проба противодържавна дейност, защото държава която не охранява границата си, не е държава !!!
49
5
 
2
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Абе тоя кафевия що за откачалник е? Струва ми се, че кафявото, освен на ауспуха, и главата му е пълна с него.
48
3
 
0
 
! Отговори
Аман от изостанали преди 4 години
Turskata lira e 30,centa Виновен е цървулът Ееррдоган===Пастир турската валута не е "lira a TL"
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Turskata lira e 30,centa Виновен е цървулът Ееррдоган
46
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един луд под еврейски контрол какво може да направи освен да ръси глупост?
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 33демек! си дзипин иска китай фърст, путин иска русия фърст, ким иска ск фърст, хименей иска иран фърст, е бг то иска като тръмп - сащ фърст! ако всички постъпят като тръмп, какво правим? нищо не оправдава постъпките му на селско парвеню! в сащ да прави каквото си иска, но не и на световен гръб! в света трябва да се съобразява с другите! при тази власт и армия, която има, леко щракване на лабилна психика и те ти булка спасовден / трета световна/!
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е прав вслучая. Имам чувството,че някой е обърал доста тези нещастви женициот демократичната партия,и ги използва само заради външния им виз Именно това е расизъм идискриминация,но нали добре са им платитли,и те са доволни като жените с ниска соицална отговорност.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЕ СИ ПОЗНАЛАз познах, но ти НЕ СИ ПОЗНАЛ.Написал съм ти за расовото (НЕ)равенство в америка, а не за равен старт. ...и не се обаждай от коневръза.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болшевиките, дори в хладилника виждат расизъм, нищо че точно техните коментари и щения са от расистки по-расистки, тяхната партия е с километрична история в расизма и ККК. Иначе за тях, всеки извън правата соц. линия е расист. Добре, че нормалните хора отдавна ги разкриха що за лицемери са "прогресивните" пишмандемократи!!!
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БауНека позная ти се фемистка и закоравял екоталибан, типично секта хипи. Това което Тръмп каза е буквално, като не ви харесва в САЩ се върнете от там където сте дошли и си оправете държавите потънали в бедност, корупция и беззаконие! Въпросните женички с много съмнителни интелектуални възможности не спират да сипят напълно неоснователни критики спрямо неговата политика спрямо нелегалната имиграция - това са фактите, но не очаквам промитото ти мозъче да ги разбере.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах, ах, ах... Колко е хубаво в америка, каква демокрация, какво расово равенство, какъв разкош...от мизерия...
39
3
 
13
 
! Отговори
НЕ СИ ПОЗНАЛ преди 4 години
До Анонимен 27;;;Питайте онези в американските гета дали има расово равенство...;;;AMEРИКА НЕ Е ДЪРЖАВА ДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РАВНИЯ ФИНАНСОВ УСПЕХ И РЕЗУЛТАТ НА ВСИЧКИ. АМЕРИКА Е ДЪРЖАВА НА РАВНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ. ОТТУК НАСЕТНЕ РОЛЯ ИГРАЯТ НЕЩА КАТО МОТИВАЦИЯ, ДИСПИПЛИНА, СЕМЕЙНИ ЦЕННОСТИ, ПЪРВИТЕ 7 ГОДИНИ, РАСА И НЕИЗМЕННО СВЪРЗАНИЯ С НЕЯ КОЕФИЦИЕНТ НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ. САМО В БОЛНИЯ ПЛАН НА ЕВРЕИНА МАРДОХАЙ ЛЕВИ, ИЗВЕСТЕН И КАТО КАРЛ МАРКС ИМА ЕДНАКВИ ФИНАНСОВИ РЕУЛТАТИ И ЗА ЛЕНТЯЙ И ЗА РАБОТОХОЛИК
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е расова враждебнос, а класова. Класата на работещите, срещу класата на социалките.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bieing 737 - 800 NG
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата са по-сложни... Тук действа синдромът на "препълнения трамвай" - последният който е влязъл, най-много крещи, че няма място за другите, които са отвън. Старите нелегали, не искат нови - защото са още по-евтини и ги подяждат.