На Острова притеснени, няма българи и румънци да прибират реколтата

Офертите на фермерите предизвикват все по-малко интерес заради Brexit
Обновена: 2 сеп 2019 11:03 | 2 сеп 2019 07:00, Александър Попов
110
На Острова притеснени, няма българи и румънци да прибират реколтата
Снимка: Reuters

Фермите във Великобритания търсят между 60 хил. и 70 хил. сезонни работници годишно, но намирането и наемането става все по-трудно. Фермерите вече тъгуват за българите и румънците, които предпочитат да се трудят в рамките на Европейския съюз. Голяма част от желаещите да работят на Острова се пренасочват към други държави, основно заради неяснотата около Brexit, както и заради понижаването на лирата.

Преди три години, по време на кампанията преди референдума за Brexit, това беше един от основните доводи - че хората от Източна Европа "изяждали" работните места на местното население. Оказва се обаче, че фермите не са най-привлекателното място за тях.

Собствениците на ферми признават, че кандидатите вече са и с друг профил - с ниска квалификация и слаб език.

Компанията Beverly Dixon, която е една от най-големите ферми за зеленчуци във Великобритания, вече трудно успява да привлече около 1500 сезонни служители, които са необходими за брането на марули, репички и лук, съобщава Financial Times, цитиран от "Труд".

"В минали години, когато привличахме работници от България и Румъния, канехме 300 души, а откликваха 600. Сега каним 600 души, а се отзовават 100. Освен това тези, които кандидатстват, са по-малко образовани и с по-лош английски", разказва директорът на отдел "Човешки ресурси" в компанията. Както всички британски селскостопански производители, и тази компания разчита до голяма степен на работници от Източна Европа, които да отидат във Великобритания за жътвата и брането от април до ноември.

С всяка следваща година от референдума за Brexit през 2016 г. насам обаче привличането на между 60 хил. и 70 хил. сезонни работници на Острова става все по-трудно. Това кара компаниите да повишават възнагражденията и да харчат повече за привличането и задържането на служителите. Обединеното кралство се конкурира за селскостопански работници със страни като Германия, Испания и Холандия, а понижаването на курса на паунда означава, че въпросните служители биха печелили по-малко, ако изберат да отидат в Кралството.

Браншови организации като Национален фермерски съюз и Британски летни плодове са предупредили правителството, че надеждният достъп до работна ръка е от ключово значение за производителите на плодове и зеленчуци, които са едни от най-печелившите и най-малко разчитащите на субсидии земеделски бизнеси във Великобритания. Тъй като обаче новият британски премиер Борис Джонсън настоява Кралството да излезе от състава на Европейския съюз на 31 октомври, когато жътвата все още не е приключила, фермерите са притеснени как ще се справят с дейностите си по събиране и опаковане на продукцията през следващите седмици и месеци.

От британското правителство вече заявиха, че свободата на придвижване на европейски граждани от и към Великобритания приключва на 31 октомври в случай на Brexit без споразумение. Земеделските стопани обаче са притеснени, че не само нямат яснота как ще приключи този сезон, но и как да убедят сезонните работници, които вече са във Великобритания, да дойдат пак през следващия летен сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
64
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Глупавите англичани си го вкараха четвъртит. Ама така е . Референдумите не водят до нищо добро. Глупавите винаги са повече от умните.
19
1
 
85
 
! Отговори
Нагли Англета преди 4 години
Е нали ревахте колко са лоши българите.Имате в изобилие пакита,чернокожи те що не искат да бачкат за вас а да забравих, те са на социалки.
18
1
 
70
 
! Отговори
Ми сега преди 4 години
бледоликите рижаци ще трябва май да бачкат,същите дето гласуваха за брекзита,щото източно европейците им взимали работата.Да видим сега баш рижото Боре Джонсън ще ги убеди за това...
17
3
 
60
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
До 16Полските водопродчици като си заминат ще настане неутешима тъга сред английските крaви...хахахаххахааааааа...
16
0
 
100
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Собствениците на ферми признават, че кандидатите вече са и с друг профил - с ниска квалификация и слаб език."Да, знаем ги тези кандидати, само кажете и ще ви пратим колкото искате. Може да не са висококвалифицирани, но са много и са свикнали с брането.
15
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те сега мрънкат, а кво ще стане, като избягат полските водопроводчици направо не е истина.
14
2
 
69
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Оня с турските корени да ви внесе работна ръка от майка Турция. Там са много работливи, много ще се доволни. Е, имат си културни особености, но ще им свикнете.
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 10Я пак че това малко не можахме да го разберем-куманизъм що е, от кумани ли идва нашите братовчеди що ли ?!
12
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземат хората от ситито - хем образовани, хем с езици. Или пък пенсионерите, дето гласуваха за излизането.Не им трябват "неграмотните емигранти", Брекзит е все пак.
11
1
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прибирайте си я вие бе мързеливци.
10
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кво беше, по време на куманизма сме беряли домати за руснаците срещу жълти стинки? колко дават английските лордове? за един приятел питам.
9
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като навсякъде се повишава стандарта на живот и заплатите и за това все по малко хора се навиват на такава работа..
8
1
 
92
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братята мусльмани не искат ли да бачкат? А колко са много с по 5 деца нагоре. Искахте евтина работна ръка, а получихте мъзеливи фанатици.
7
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мои близки също бяха на работа в обединеното кралство,колкото и да си говорим обръщайки паунда в български лев е"далавера",но с тия неясноти доста хора се преориентират.Въпреки всичко дори и работника на автомивка изкарва двойно повече от"официалната"заплата на лекарите,та да помислим малко?
6
2
 
99
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Унижават и обиждат, експлоатират, а сега реват, защото съзнават, че са мързеливи пияни ***, нищо повече. Време е да бъдат оставени да се затрият, както правиха векове наред с различните народи.
5
2
 
62
 
! Отговори
Ади преди 4 години
Нещата ще се обърнат скоро.Англетата ще са новата работна ръка на света.
4
2
 
78
 
! Отговори
ined преди 4 години
Тея като нашите "бизнесмени" - вместо да реват за работници да дигнат заплатите и подобрят условията на труда. Балъци дето ще бачкат по цял ден на полето за жълти стотинки все по-трудно ще се намират.
3
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми розовобузестите да си я прибират реколтата нЪл са много работни ? *** такива полуроби дека им работеха по полята и то най вече източноевропейците надали ще намерят ! Че ония "бежанци"не са много работливи и не искат хич да се интегрират а искат искат мдаа.
2
1
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робите почват да привършват нещо.
1
1
 
86
 
! Отговори
Колонизатор преди 4 години
Ще го ядът дебелия....И този Борис Джонсън - велика нация ... били са велика и голяма нация. Владели са половината свят, сега имат скапания остров и то не целия.Просто не може да се лежи само на стари лаври