На Острова притеснени, няма българи и румънци да прибират реколтата

Офертите на фермерите предизвикват все по-малко интерес заради Brexit
Обновена: 2 сеп 2019 11:03 | 2 сеп 2019 07:00, Александър Попов
110
На Острова притеснени, няма българи и румънци да прибират реколтата
Снимка: Reuters

Фермите във Великобритания търсят между 60 хил. и 70 хил. сезонни работници годишно, но намирането и наемането става все по-трудно. Фермерите вече тъгуват за българите и румънците, които предпочитат да се трудят в рамките на Европейския съюз. Голяма част от желаещите да работят на Острова се пренасочват към други държави, основно заради неяснотата около Brexit, както и заради понижаването на лирата.

Преди три години, по време на кампанията преди референдума за Brexit, това беше един от основните доводи - че хората от Източна Европа "изяждали" работните места на местното население. Оказва се обаче, че фермите не са най-привлекателното място за тях.

Собствениците на ферми признават, че кандидатите вече са и с друг профил - с ниска квалификация и слаб език.

Компанията Beverly Dixon, която е една от най-големите ферми за зеленчуци във Великобритания, вече трудно успява да привлече около 1500 сезонни служители, които са необходими за брането на марули, репички и лук, съобщава Financial Times, цитиран от "Труд".

"В минали години, когато привличахме работници от България и Румъния, канехме 300 души, а откликваха 600. Сега каним 600 души, а се отзовават 100. Освен това тези, които кандидатстват, са по-малко образовани и с по-лош английски", разказва директорът на отдел "Човешки ресурси" в компанията. Както всички британски селскостопански производители, и тази компания разчита до голяма степен на работници от Източна Европа, които да отидат във Великобритания за жътвата и брането от април до ноември.

С всяка следваща година от референдума за Brexit през 2016 г. насам обаче привличането на между 60 хил. и 70 хил. сезонни работници на Острова става все по-трудно. Това кара компаниите да повишават възнагражденията и да харчат повече за привличането и задържането на служителите. Обединеното кралство се конкурира за селскостопански работници със страни като Германия, Испания и Холандия, а понижаването на курса на паунда означава, че въпросните служители биха печелили по-малко, ако изберат да отидат в Кралството.

Браншови организации като Национален фермерски съюз и Британски летни плодове са предупредили правителството, че надеждният достъп до работна ръка е от ключово значение за производителите на плодове и зеленчуци, които са едни от най-печелившите и най-малко разчитащите на субсидии земеделски бизнеси във Великобритания. Тъй като обаче новият британски премиер Борис Джонсън настоява Кралството да излезе от състава на Европейския съюз на 31 октомври, когато жътвата все още не е приключила, фермерите са притеснени как ще се справят с дейностите си по събиране и опаковане на продукцията през следващите седмици и месеци.

От британското правителство вече заявиха, че свободата на придвижване на европейски граждани от и към Великобритания приключва на 31 октомври в случай на Brexit без споразумение. Земеделските стопани обаче са притеснени, че не само нямат яснота как ще приключи този сезон, но и как да убедят сезонните работници, които вече са във Великобритания, да дойдат пак през следващия летен сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
14
 
! Отговори
ББ. преди 4 години
Хари , Мари и компания да берат българите са у гръцко на море.Българина се замогна.
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде , стига сет лъгали ..за румънците не знам ,но нашите на опашки се редиха ,за да си подадат документи за оставане,нали самите вие ,тук в сайта писахте как други българи и помагали да попълнят тези документи..като искате да ме опровергаете- извадете статистика колко българи в момента работят и живеят в Англия ,студентите не ги бройте - те са десетки хиляди
38
3
 
37
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Фарадж, Джонсън и дългата магарица /кралицата/ да хващат къра. Тях чака тая рабжта
37
4
 
39
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Араби .Пакита и Индийци не барат такива тежка работа на къра. За нея си има *** от балканите хахахха
36
0
 
47
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 4 години
Да си ги берат сами! Май ще се наложи тези разглезени англичани да порабатят.
35
0
 
54
 
! Отговори
Лондонистан кючек преди 4 години
Ще има берачи от Бангладеш и Нигерия. Важното е да го няма лошия източноевропейски матрял.
34
16
 
4
 
! Отговори
Кралицата майка преди 4 години
Българите са станали по *** по глупави , дори и български език не говорятHow come ????Please nice white people where are you??????Come back.
33
0
 
64
 
! Отговори
Бачко преди 4 години
защо се тревожат толкова ? Три пъти повече индийци и африканоси пристигат ВСЯКА ГОДИНА във Великото Кралство, остават ..... и започват едни трагедии и оплаквания, че нямали работа с искане да им отпуснат социални помощи . Не ги измъчвайте така хорат . Дайте им да берат ягоди . Дане сте расисти , че не им позволявате да работят ?
32
0
 
50
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Да наемат пакистанци - напълно отговарят на профила: нискообразовани и не говорещи английски!
31
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха че нали по неща пропаганда тръбяха че им трябвали там високо квалифицирани спвциалисти какво се оказа че търсели само бараби да им вършим черната работа ааа най сетне излезе истината ниско платени българи и румънци робите на Европа да си дойдем на думата трето качество хора за тях второ са сирийците
30
0
 
46
 
! Отговори
Мъка, Боре, мъка-а преди 4 години
Сега как ще впрегнеш да бачка и белио, и цветнио... ъ-ъ, местен ***, дето сами си му викат тъй у англичанско? Като се размотаеш из Ковънтри насред делник и видиш само тълпи от некви утепани и смачкани от мързел и зобане на държавна сметка. Я бързичко да въвеждаш полицейска държава, да ги товариш у камиони и на полето. Тъкмо ще се прехранвате със свои сили, не да чекате на готово източни ратаи да ви слугуват.
29
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат над 2000 кухни за бедни, от там да си вземат работна ръка!
28
0
 
12
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Запознат 27 Моята позната е началник там. Вероятно за това парите са повече.
27
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Имаше по-рано материал за битови условия, предоставени на наши берачки. Оказва се, че има много по-малко душове, отколкото предвиждали местните нормативи за жилища от типа на работническото общежитие, а освен това и трапезарията била два пъти по-малка.2. Не ми е ясно, след като се твърди, че в тази държава има хора, които с дни не са слагали залък в устата си и разчитат на столовите за бедни, защо не ходят да берат ягоди? Май не само нашите индийци имат особен манталитет.
26
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аааа,да ходи онзи с жълтият перчем да бере броколи ...или рептилите от кралския двор.също имат толкова пакистанци и индийци от бившите им колонии те са с англ.паспорти.толкова са работни-колят в градския транспорт всеки ден.
25
1
 
43
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
До Я па ти..Е чак пък 20000лв освен ако са и дали безплатна квартира и се е ограничавала доста в разходите.За 6 месеца горе долу към 12-14 хиляди нормално да спестиш, но тука статията е за рева на англетата.Това показва колко са неадекватни, имат толкова *** които хранят обаче българите и румънците били много лоши.И кво стана българите и румънците вече не искат да им работят и те голям рев голямо вайкане.
24
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига с тези глупавите статии. Преди да влезем в ЕС да не би да нямаше студентски бригади за Англия, дето хората се лъжеха да бачкат като скотове там и накрая харчеха половината от изработеното за парцалки, а другата половина за да си оправят здравето и зъбите щом се приберяха. Ще въведат работните визи пак и ще вкарват само толкова работници колкото им трябват. Без просяци и джепчии
23
51
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 6 Ти па защо мразиш англичаните ? Какво са ти направили ? Нито са ни насаждали социализъм , нито са ни съсипвали държавата.Ааа, богати са , за това.
22
4
 
31
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До ined 4 Моя позната всяка година ходи в Англия на селскостопанска работа. За 6 месеца се връща с 20 000 лв. жълти стотинки.Ама циг..га.ни не работят там. Имат алергия от мотиките.
21
1
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британците си върнаха работните места, да им са честити!