Лаура Кьовеши е новият главен прокурор на Евросъюза

Румънката получи одобрение от всички институции на ЕС
Обновена: 25 сеп 2019 07:24 | 24 сеп 2019 23:19, Веселина Йорданова
100
Лаура Кьовеши е новият главен прокурор на Евросъюза
Снимка: архив, Ройтерс

Лаура Кьовеши ще бъде новият главен прокурор на Европейския съюз. Бившият ръководител на специализираната прокуратура на Румъния получи одобрение от всички институции на ЕС.

Още преди седмица стана ясно, че Кьовеши ще заеме поста, като оставаше единствено официалното одобрение от Комисията и Съвета на Европейския съюз.

Назначението ще бъде обявено най-вероятно утре, предаде bTV. Мандатът на главния прокурор е 7-годишен. Неговата основна задача ще бъде разследването на злоупотреби с европейския бюджет.

Кандидатурата на Кьовеши беше забавена по-рано през годината. Тогава румънката получи подкрепата на Европейския парламент, но срещна съпротива в лицето на някои европейски страни, включително и от Румъния. Букурещ взе решение да подкрепи френски кандидат.

Париж отстъпи през юли и даде зелена светлина за Кьовеши, която се нуждаеше от одобрението на страните и новоизбрания парламент.

Лаура Кьовеши утвърди позициите си в Румъния и други европейски столици. Нейният 5-годишен мандат като антикорупционен лидер беше забелязан и оценен от мнозина.

По нейното време бяха арестувани и осъдени министри и кметове в родината ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде Лаура чакамете да дойдеш в Мутроландия да разбереш на кои са тези 53 милиарда в банките. Във всеки случай не са спестяванията на Народа да знаеш. Има много работа за теб има много за вкарване на топло.
43
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АбеКомунделите се радват,ама да не запука Станишевци,Кукундрелии,Царе,Догановци и т.н.Че румънските цоциалисти яко пищят от нея!Комунделите се радват и се надяват, че и тези, дето си ги изброил, ще ги запука.А ти, гепирасте, зашо не се радваш? Да не запука твоите ли?
42
4
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Дали че погне Бойчето и Суджуците ?
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 43....по-скоро да има роднинска връзка с Борисов, че как иначе ще назначиш главрен прокурор дори и без да се е явил втори кандидат....
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като го свърши да намине и през България
39
0
 
11
 
! Отговори
Тъй, де! преди 4 години
Мандатът на Кьовеши е 7 години!
38
16
 
11
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Кьовеши и нашия Гешев че бъдат добър тандем за България. За това престъпници и крадци протестират срещу Гешев. Голям страх ги тресе.Не знам дали Гешев има роднинска връзка с легендарния Никола Гешев от едно време , но името вдъхва доверие.Така ли е ? Така е ...
37
5
 
23
 
! Отговори
Умерзен преди 4 години
Кьовеши може ли,ако някой от България я сезира примерно за далаверките на Цецо Апартамента да го подведе под отговорност или всичко е кьор фишек?
36
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам, че измъченият ни от непаравди и бедност народец с упование чака тая прокурорка да свърши нещо. Разбирам го народеца! В ранните години на турското робство е разчитал на Крали Марко, после на разни хайдути.. И сега е така и е разбираемо. Както е и разбираемо това, че ако тая щеше да свърши работа, то нямаше да я изберат. Мисите ли че евро-чиновниците искат някой да им разследва кочинката, дето са си спретнали и си грухтят?! Уви, НЕ.
35
8
 
12
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Успокойте се , щом е избрана значи вече е "наш" човек, никого няма да пипне освен тези които не са си платили и наивно вярват в чистотата на либерал фашистката система
34
5
 
36
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Гарантирам че първият удар на Кьовеши ще е - СРЕЩУ България!! Тя големите няма да удари- тя ще почне с най голямата черна корупционна дупка в Европа- БГ- Герб трепери - ще се връщат пари- но за съжаление от хазната- ще получим огромен иконоически удар- спряни евромилиарди -връщане на евромилиарди а хазната е празна от самолетите които са още на скица !
33
0
 
18
 
! Отговори
Скептореалист преди 4 години
Ще поживеем - ще видим.
32
20
 
9
 
! Отговори
;-) преди 4 години
До КумогербНа г-жа Кьовеши баща й е прокурор от времето на соца. Надявай се да закача комунисти! Тях ще ги прескача.
31
2
 
4
 
! Отговори
Ганчо Байганьов преди 4 години
Ейййй ама как ми везна коментара туй ограничение...Сега, след толкоз чакане, ти Лавричке да си Главен на ЕС прокурор, сядам пред портата, на пейката, и та чакам Кво чакам ли? Ша чакам да свършиш нещо! Толкоз време стипцата Българе са чакахме да заработи и у нас, сега ша та чаками да видим кви ше ги свършиш. Ей го на сядам и чакам....
30
8
 
4
 
! Отговори
Ганчо Байганьов преди 4 години
Ей блазе ти Лавричке, хубава служби си докопа и ще можеш хем големи заплата хем много власт да имаш! Бре, бре, бреее! Да бях на твое место заплата не ми требе... Кат ги подрусам туй премиери, на кметове, та всякакви политици с обвинения (ама неофициално) те сами ще си дават и даже ша ме молят да земам, ако *** разбираш...Да знаиш как съм та чакал! Седях на пейката и чаках да та одобрат синцата. И сега ще ти кажа кого да помниш, че и аз си имам политически противници, объркващи ми спокойствието..
29
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко дали е напълнил гащите, дали ще пробва да се откупи с нашите пари или цената отново ще е послушание?
28
19
 
12
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Кьовеши да разърка гърнето с.....и толкова ще се размирише покрай ***, Ц. Василев, Елена Милиончева и още много други червени партизани..БСП-то живее и краде от гърба на обикновения отруден българин!!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Uraaaaaaaaa
26
10
 
15
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Комунделите се радват,ама да не запука Станишевци,Кукундрелии,Царе,Догановци и т.н.Че румънските цоциалисти яко пищят от нея!
25
4
 
54
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
Госпожа Кьовеши да обърне внимание на огромните кражби, злоупотреби и далавери с европейски пари в България.Понеже нашата Цацаратура е с широко затворени очи за престъпленията на управляващата шайка, дано поне от Европейската прокуратура да се позаинтересуват какво се върши в България.