Бензинът на родния пазар - евтин за стандарта в ЕС, скъп за нас

Велико Търново, Пловдив и Русе са с най-евтините горива у нас
Обновена: 25 окт 2019 10:33 | 25 окт 2019 07:10, Камелия Цветанова
79
Бензинът на родния пазар -  евтин за стандарта в ЕС, скъп за нас
Снимка: Pixabay

Велико Търново, Пловдив и Русе са с най-евтините горива у нас, показа справка на “Труд” в специализирания сайт за цените на бензина и дизела в страната Fuelo.net. Вчера трите града оглавиха класацията на областите с най-ниски цени на горивата в България. В момента средните цени за страната са 2,23 лв. за литър бензин, 2,28 лв./л за дизел и 0,92 лв./л за пропан-бутан.

Със 7 стотинки е по-ниска цената на нафтата на бензиностанциите във Велико Търново (2,21 лв./л), спрямо средната за страната. Литър бензин в града пък е с 6 ст. по-евтин и струва 2,17 лв. за литър. Пропан-бутанът във Велико Търново се продава по 0,87 лв. за литър, или с 5 ст. по-малко спрямо средната цена за страната.

В Пловдив литър бензин струва 2,18 лв. (-5 ст.), дизелът се продава по 2,22 лв./л (-6 ст.), а пропан-бутанът – по 0,86 лв. (-6 ст.). В Русе горивата струват 2,18 лв. за литър бензин (-5 ст.), 2,22 лв./л дизел или със 6 ст. по-евтино от средното ниво, и 0,88 лв./л за пропан-бутан (-4 ст.).

Столицата е на 12-то място в класацията с цени от 2,22 лв./л бензин (-1 ст.), 2,27 лв. за литър нафта (-1 стотинка), а пропан-бутанът се продава по бензиностанциите по 0,92 лв./л. Най-скъпи са горивата в Кюстендил с надценка над средните цени съответно от 2 ст. при бензина, който се продава по 2,25 лв./л, с 4 ст. при нафтата (2,32 лв. за литър), и с цели 5 стотинки по-скъпо при пропан-бутана (0,97 лв. за литър).

В класацията на страните от ЕС с най-евтините горивата България се нарежда на четвърто място. На първо място в класацията е Кипър с цени от 2,11 лв./л бензин и 2,29 лв./л дизел. Второто място е за Литва, където цените на горивата са съответно 2,19 лв./л и 2,10 лв./л. Полша се нарежда на трето място с цени от 2,22 лв./л бензин, 2,24 лв./л дизел и 0,91 лв./л пропан-бутан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: ЕСгоривобензинпазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
1
 
! Отговори
голата истина преди 4 години
В Австрия акциза е с 16 цента по висок от нашия а горивата са на същите цени.Братя и сестри, едни нагледци от доста време ни цакат с едни 30 ст. и ни Бойко ни Радев и даже господ не може да ги спре.Всичко започна 2009 с закона на Дянков за данъчните складове. От тогава на сам има тотален монопол.Само Магарешки с горива от Молдова със съмнително качество се опитва да го разбива но уви.Стадото с *** овце трябва да се стриже редовнои колкото повече го стрижеш повече му харесва.*** народ сме си!
60
2
 
2
 
! Отговори
mimo преди 4 години
Миналата година , пак ни уверяваха как плащаме най-евтиният бензин в Европа,докато не се дигна народа и веднага стана 1,95.Явно управляващите *** разбират само от стачка.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости. В Австрия дизе,а е 2,26 лв. В българия всичко е ужасно скъпо!!!!!! Стани, народе и си търси правата!
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старата глупост на нов глас. Съотнесете цената на горивата към доходите и престанете да дрънкате простотии.
57
2
 
11
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 години
НЕ се подигравайте с хората да сравнявате кое в България е по-евтино от колкото в Европа. Когато доходите ни са колкото в Европа тогава правете сравнения. В тази статия няма смисъл, защото не е едно и също да сравняващ кон с кокошка.
56
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 4 години
И защо дизела е по-скъп от бензина?Някой е така простичко да каже?
55
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Доктора Уралски петрол ?????...Това от г.ъзъ ли си го изсмука ? Инали знаеш ,че Лукойл-Нефтохим е собственост на Ротшилд груп- Холандия ? Справки Антон Тодоров .
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3,Зачуди ме и погледнах защо в Люксембург е по-евтино. Ами:1. имат идея по-ниска производствена цена някак от нашата, но са центове2. имат най-ниския акциз в ЕС, но пак близък до нашия3. ДДС е на по-ниска сума(20% от 1лв са 20ст, от 80ст са 16ст като пример)Като калкулираш разликите, се събират центове да е по-евтино. Ама това са си сигурно 20-30 стотинки накрая.
53
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всички столици на Западна Европа, процентът на хората отиващи на работа с кола, е значително по-висок от този в София, обикновено два пъти по-висок.
52
10
 
6
 
! Отговори
ХАХА преди 4 години
За това сигурно в Мюнхен и по дойчовско масово се придвижват с колела,вкл. и депутатите,или лъскав офис- колелата повече от колите,във Виена елегантни виенчанки се придвижват с тротинетки на собствен ход по Мариенхилфенщрасе и хиляди други примери, а то било заради скъпия им бензин и дизел.Леле, незнаех. Щото цените на горивото същото като тука,качеството несравнимо,заплатите също.Ама *** от Горно У.но се радва да си спре джипа вт.уп. на газ пред панелката,в която живее под наем идаръси"мозък"
51
4
 
16
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Нашият бензин е от Уралски петрол , който е нискокачествен и цената му е доста ниска. Просто Лукоил е монополист определя цените ,въпреки, че труда в рафинерията е ниско платен.
50
2
 
19
 
! Отговори
Братя изчисляващи преди 4 години
Па, вкарайте некое изречение, какви заплати взимаме, а...
49
5
 
25
 
! Отговори
Трасенщаге преди 4 години
До АнонименАз благодаря на Йорданка фандъкова, че за 4- 5 км разстояние, трябва да дменя 3 транспортни стредства! Благодаря, Данче, и довиждане!
48
5
 
13
 
! Отговори
Тролей Минчев преди 4 години
До АнонименЗащото кмета на София, скоро бивш, така се е погрижил за транспорта, та паметник да му днигнеш!
47
2
 
6
 
! Отговори
Капиш преди 4 години
Не може той да се вдига, а заплатите не
46
3
 
35
 
! Отговори
az преди 4 години
Според една друга класация зареждаме 3тия най-скъп дизел/бензин в Европа. Класацията е за цени на горива ПРЕДИ данъци. Заради по-ниските данъци идва и илюзията ,че у нас е по-евтино. Ако се вдигнат акцизите до средно европейските ще се окажем с най-скъпите и най-некачествени горива при най-ниска покупателна способност. Това е голата истина.
45
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам задръстванията от автомобили навсякъде и как уж бедни хора за 200 метра палят колата, едва ли им идва скъпо горивото.
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1,30 ЦЕНТА бензин във франция?Я пак?
43
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много обичам като почнат да ми обясняват, че токът ни е най-евтин, че бензинът ни е най-евтин, че храната ни е най-ечтина и т.н., обаче никой не прави сметка какви са доходите там и какви са тук! Алоооо, в коя друга европейска държава се гордеят, че СРЕДНАТА пенсия е 200 Евро?! И после ве ми сравнявате цените!
42
4
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
В богатите държави от ЕС, два пъти повече хора отиват на работа с кола в сравнение с България.