Възможно е: Само 1 загинал по улиците на Осло за 2019 г.

България и Румъния си остават най-опасните държави за шофиране в ЕС
Обновена: 4 яну 2020 16:03 | 4 яну 2020 10:45, Нели Христова
136
Възможно е: Само 1 загинал по улиците на Осло за 2019 г.
Снимка: Reuters

Само 1 човек е загинал по пътищата на столицата на Норвегия, Осло, през изминалата 2019 година. За първи път в статистиките за цялата страна не присъстват деца под 16-годишна възраст. Но въпреки добрите новини, извън Осло повече хора са убити на пътя, 110 души, в стравнение с 2018 г., когаго загиват 108 души.

Според местните медии, 2017 г. е втората най-безопасна година, когато трима души са убити при пътни инциденти в Осло. През последните 50 години, столицата на Норвегия отчита драстичен спад на катастрофите по пътищата си. През 1975 г. загиналите са 41 души.

Също така, през 2017 година, Норвегия отбелязва и най-ниския брой хора, загинали на пътя в Европа - 20 смъртни случая на 1 милион души.

За сравнение - в Лондон, само до началото на декември 2019 г., в пътни инциденти са си отишли 126 души. През 2018 година техният брой е бил 22. Въпреки това Великобритания се счита за една от най-безопасните страни за шофиране в Европа, тъй като има по-малко от 30 смъртни случая на 1 милион жители.

Според Independent, най-опасните държави в ЕС остават България и Румъния, които имат средно повече от 90 смъртни случая на 1 милион души.

Успехът на Норвегия е в следствие на план Vision Zero, който сраната въвежда през 2002 година. Той се грижи за транспортната система в страната и нейната сигурност, за да няма загинали или тежко ранени при пътни инциденти. За да посигне това, Норвегия намалява ограничението за скоростта по пътищата си и насърчава закупуването на големи и здрави коли, с висока оценка при краш тестовете.

В столицата Осло също бе въведено ограничение на движението на автомобили в центъра, а велоалеите бяха преработени така, че да са възможно най-безопасни за велосипедистите.

Очаква се Vision Zero да бъде приета от всички държави членки на ЕС.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
8
 
0
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До АнонименТи се моли да не те срещна някъде в БГ като се върна,че ще ти напълня там онова дето слънцето никога не огрява с малки човечета.Моя съвет е да дърпаш по-често nuu6kaTa и да не се буташ при нас големите.Ясно?
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Свещен ГущерПълен *** хахахаххахаха ти си пълна трагедия бе. хахахххахаха учил той, ти ако беше учил и ставаше за нещо щеше да си ги правиш тия пари в България, а не като мижитурка да бягаш и да се си ги мечтаеш е тия глупссти дето ги пишеш
74
12
 
0
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До Анонимен 77Ей лалугер,кой си ти да ми даваш определения?Не ми говори глЮпости.Още си малък да обсъждаш битието и професионалните ми качества.Отивай да транжираш съомгата че трябва да ям.Аз тук се чувствам като президент. Управлявам сам съдбата си и си определям каква заплата да взимам.Важното е че учих за ИТ експерт навремето а не за машинист както искаше баща ми и ето плодовете на труда ми се претворяват в красота и така облекчих живота си и станах финансово красив за разлика от теб
73
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Свещен ГущерЩе ти предложи ли някой такава заплата в България? Категорично НЕ! Пука ли му на някого дали ще се върнеш? Категорично НЕ. Правят ли си хората такива пари в България без да работят? Категорично ДА, Кой е балъка в случая. Категорично ТИ.
72
7
 
4
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Ние сме успяли реализирали се доказани професионалисти в БГ. В БГ не е лесно, и навън също не е лесно. Но щом си успял в БГ навън ще успееш в пъти повече. Бог помага на слабите но награждава смелитеАко ми предложат същата заплата в БГ, 6 цифри годишно долари, ще се върна ли? Категорично НЕ!
71
2
 
5
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
браво бе. гущерчето и болните му фантазии не ги триете а някой като му каже че е прекалил със солите за вана като балачетата в половината демократичен свят (джу ес ей) ви го триете. ашколсун фесчета.
70
1
 
8
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
инак проблемите на пътя идват точно от манталитета и прощотията. *** затиснати от смачкания си мироглед, ниско самочувствие и ниска интелигентност, по цял ден и цяла нощ ги мачка живота жесток и като се качат на батмобила и се мислят за батман и робин и жената котка едновременно. газ до ламарината, спирачки, лютиви попръжки по другите на пътя, сега ше ви покажа аз на вас, екстра съм си оставил сликовете зимата да съм като шумахер братче по околовръската, *** газ, палим гуми, минаваме на червено, през кучета деца и бабички. по образец на оня горе, порко сме всичките.
69
2
 
6
 
! Отговори
cky2kbg преди 4 години
До АнонименПреди няколко години около Хамер беше аварирал един камион с бг регистрация. Зимата 30 наклон камиона върви/ плъзга се назад. Двама българи с една реплика - проблим.Гумите бяха без грайфер
68
8
 
3
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Да,аз пък със всеки изминал ден ставам финансово красив и трупам норвежки крони(уедрявам си банковата сметка) докато тук оскотялите панелни мишки пискат и *** за някакви си брички и пътища и не са виждали 1000 лв накуп през живота си щели да ме учат как се управляват тези брички....
67
0
 
14
 
! Отговори
светло бъдеще преди 4 години
Нали знаете, че в българската статистика за загинали на пътя се броят тези които са умрели на платното. Ако е починал после в болницата не влиза в статистиката. Стъкмистиката от КАТ трябва да е в полза на политиците дето ни обясняват колко сме добре. Реалния брой на жертвите е ужасяващ!
66
0
 
4
 
! Отговори
! преди 4 години
Този гущер с коментари копи/пейст под различни статии.
65
13
 
5
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Аз тук живея в рая на земята-Норвегия и съм ЧОВЕК тук.Ич не ми дреме за вас клошове в БГ балкански скотове които се самоизяждат като канибали.Голяма част от БГ клошовете в чужбина не са читави само 1-3-*** са читави,всичко е само шкарто и дренки от Полски Тръмбеш и Дряново.Е аз съм си норвежец вече и не ми дреме за вас,оправяйте се сами и Баце от БанкИ да се грижи за вас.Ай поздрави от зелена и красива Норвегия
64
1
 
12
 
! Отговори
Крум от Крумовград преди 4 години
ПТП-травматизмът не е толкова заради лоша подготовка на водачите, купени книжки, скапан автопарк, а заради манталитета на населението, елементарен пример- спирам в дясна лента на пешеходна да пропусна пешеходец, обаче в лявата лента бай Про стак, ядосан, кво ги чакаш тез, бе, ме изпреварва и прави пешеходеца на кайма
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Свещен Гущер 62Селски, що говориш за GUESS и Сейко си ми ясен.Измekвр....
62
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До cky2kbgАз със всеки изминал ден ставам по-богат.Ето сега живея в супер луксозен апартамент където на крановете са инкрустирани със кристали сваровски. Ваната е от скъп мрамор,цял тон е с постамента.Докато в далечна България клош като теб само подсмърча и гледа в далечината небостъргачите на Цариградско шосе понеже живее в Дружба в панелка и мечтае за живот като моя и цяла година събира 20 лв да посети автоизложението в експото на цариградско и да помечтае пипайки колите......
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Не си прав.Ако видят паднал в Бг също ще се втурнат към него......за да го оберат!!Аз също бих спрял но само за да го изритам в главата.....Толкова са ми противни българите че няма повече накъде.
60
8
 
4
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Побеля вече. Сега си седя пред камината,пийвам си виното и броя кроните.Утре мисля да изляза на разходка из града.Дойдох спешно по работа в клона защото във фирмата има проблем с кодовете а и в Breivika във Тромсьо те държат подводния оптичен кабел който отива към о-в Шпицберген а там има много международни организации и не биха допуснали резил с нета и там ще оправям бакиите въпреки че са фирмена тайна и шkартото като КондЮ не знае за тези проблеми....
59
2
 
8
 
! Отговори
преди 4 години
Мда. Само дето в Норвегия, ако надвишиш ограничението на скоростта с 5 км/ч, цакаш 90 ойро. Ако надвишиш с повече от 20 км/ч, цакаш 950 ойро. И много бързо се дисциплинираш.А максималната скорост е 110 км/ч по магистралите (на повечето магистрали 100 км/ч), щото не ги е строил бай ви Бойко да си плющиш кефа със 140 км/ч...
58
10
 
3
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Здравейте от Берген. Аз като ставам сутринта се бръсна пред огледалото в суперлуксозната ми баня и облечен с халат с златни нишки и чехли GUESS. След това отивам до мола и си правя покупките с най хубавите неща.Вчера си купих якета и обувки на guess. Харесах си и още едно яке за 980 лв но ще го взема ,нищо че съм в преразход ще его взема.Мислех и да си сменя стария часовник с Tissot или Seiko,не ми трябва по-скъп,нали габровци са казвали: и най-скъпия часовник отчита 60 секунди...
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Бг нищо не е както трябва.Но народа също не е както трябва и не забелязва че нищо не е наред.Само вижте кого избират 10 г да ги Оправя и ..... айде нема нужда.