Световната банка: Ръстът на BG икономиката ще се забави за години

Растежът на България е сред най- бързите от всички държави в Източна Европа
Обновена: 9 яну 2020 13:31 | 9 яну 2020 11:24, Ния Христова
161
Световната банка: Ръстът на BG икономиката ще се забави за години
Снимка: Pixabay

Световната банка ще запази без промяна прогнозата си за растежа на България през тази година, както и за следващите, съобщи Investor BG.

Очаква се тази година темпът на растеж на брутния вътрешен продукт да се забави до 3% и да се стабилизира та 3,1% през 2021 и 2022 г., се посочва в доклад на Банката.

Растежът на България е сред най- бързите от всички държави в Източна Европа, Балканите и Централната Азия, които Световната банка наблюдава.

За момента от страните на Балканите единствено Косово се очертава да е с малко по- висок растеж. Икономиката на страната ни се съизмерва с растежа на икономиките на Полша, Унгария, Албания, Молдова, Северна Македония, Румъния.

Очаква се най- бърз растеж да постигнат икономиките от Централна Азия, както и Армения и Грузия, които също са част от страните на Източна Европа.

През 2019 г. средният растеж в региона на източна Европа и Централна Азия се забавя до 2% заради бързото забавянето на турската икономика и Русия.

Очертава се продължително отслабване на ръста на износа на страните от региона на фона на по-бавните инвестиции в производството и отслабеното търсене.
 

Цялата статия можете да прочете ТУК

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
12
 
14
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Точно такива голобради неудачници визирам. Какво видя ти от недоносчето,фалита на държавата три пъти,Лукановото,и Виденовото управление.Не 20,50 години назад ни върнаха невръстен. Аз съм на 72 години и мога да го кажа.А твоето разлигавено от слободията и имането поколение не може да го оцени.След дълбоките опустошения на социализма ,днес живеем съвсем друг живот и само за мързеливият и живеещият без цел в живота викащ само ДАЙ без да е дал и направил нищо ще е ужасно
55
8
 
9
 
! Отговори
haha преди 4 години
Какво знаят тези 20-30 а и 40 годишни юнаци за живота? Те искат СЕГА,ДНЕС И ВЕДНАГА****************************************************************************Така говореха и партийните секретари на времето, и всичко хубаво беше все в Бъдещето. Нищо ново парторг, опитай друга песен.
54
4
 
19
 
! Отговори
haha преди 4 години
Мина времето на РАБФАК, активни борци и прочее_________________________________________________За РАБФАК си прав но защо не коментираш ДПС - фак или ГЕРБ - фак. Това са тия които произвеждат в момента бугарските капиталисти за сметка пак на Българския Народ. Абе въведохте геноцид срещу пенсиите само да краднте повече. Ама видов ден иде, тогава ще съжаляваш че си се родил.
53
18
 
10
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Абсолютно прав си,но примитивното мислене на дълго управляваното от комунистите общество от уплашени и пречупени хора а не свободно мислещи и влиянието на 50 гоодини властвалите и продължаващи да влияят комунисти си даде отражението, След това идването на Симеон и тройната коалиция,призната за най корумпираната го довърши. Какво знаят тези 20-30 а и 40 годишни юнаци за живота? Те искат СЕГА,ДНЕС И ВЕДНАГА да сме като Дания,Бенелюкс и Швейцария.Да ама мили деца,те не строиха комунизъм.
52
6
 
15
 
! Отговори
haha преди 4 години
И НА ВСИЧКИ ИМ Е ЯСНО че само с напъване малко в живота се успява!Не може да чакаш на напъване само ако искаш да си богат. За да си богаттрябва да намериш начин друг да се напъва а ти да получаваш. Проста истина е.
51
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ново, последствията от управлението на мутрата ще бъдат ужасни за поне 20г напред
50
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България никога не е била, сега не е и никога няма да бъде правова държава!Затова, който е млад, да се евакуира!
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже и 3% ръст е много за държава като България, в която квалифицираните и образовани хора масово са на минималната заплата, а разни учили-недоучили получават два пъти повече от тях.
48
5
 
14
 
! Отговори
Един от Запада преди 4 години
До САМО НЕМОЖАЧИТЕ СЕЗападната истина звучи така:It is not what you know, but who you know.В превод за теб (явно не си бил никога по на запад от Калотино) Не е важно какво знаеш, важно е кого познаваш. Това е единствения модел които работи на запад а и на изток.
47
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При "лошата" тройна коалиция 2005-2009 растежа не беше ли двуцифрен? Доходите тогава растяха с по 20-30% на година, но дойде ГЕРБ и всичко се срути. ..
46
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При равни условия - тогава е равен ръста. Като стигнем средно-европейските доходи, тогава ще си мерим ръстовете. Ръст не се прави с три поколения чакане, а с два часа полет в правилната посока Гого, и по 16ч да блъскаш с кирката и лопата, пак няма да изкопаш колкото аз с багера за минути (не в БГ). Като пораснеш и почнеш да копаш, ще ти дойде акъла и ще дойдеш и ти на багера, а патриотизма е до време, за хора без опит и семейство. Семейство не се храни с патриотизъм.
45
2
 
26
 
! Отговори
44, преди 4 години
виж сега,Цецка Цачева е завършила РАБФАК,пък беше министър на правосъдието и председател на парламента.Даже имаше мераци и за президент.Значи,не е до ученето,а до късмета.Например в ГЕРБ е пълно с недоучили калинки,но пък с късмет.
44
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените в магазина ич не изглежда да се бават.Скачат с дни,а един пее само от телевизията колко сме били добре,видиш ли!!!
43
1
 
31
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
Прав си,ама само донякъде.Аз познавам един,който е прочел само една книга,езика му е уличен,а правоговора под всякакво ниво,обаче ни е м-р председател.
42
12
 
7
 
! Отговори
И НА ВСИЧКИ ИМ Е преди 4 години
ЯСНОче без напъване малко в живота не се успява! Не може да чакаш на партийна хранилка. То така е най-лесно - учил-недоучил = уравниловка. Щом някой смята, че един лекар и инженер трябва да взима колкото зареждач на стоки, значи нещо му е сбъркано в главата. Мизерия е за който не иска да се напъне да учи. Това и малките деца го знаят. Мина времето на РАБФАК, активни борци и прочее.
41
15
 
9
 
! Отговори
34, преди 4 години
Костов беше най-умният м-р председател.Приватизира вече фалирали предприятия.Хазната беше изпразнена под санитарния минимум-500 000 лв.Той я напълни до 6 милиарда.Но хората не го разбраха.Те искаха да заживеят като европейци сега и веднага.Докараха си царя и сега всички виждаме последиците от това.
40
6
 
1
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
Корнелия Нинова да се запознае с доклада!
39
15
 
20
 
! Отговори
САМО НЕМОЖАЧИТЕ СЕ преди 4 години
ОПЛАКВАТ!Казаха ви суровата истина по-долу, но я наплескахте с минуси! Вече трябва да имаш акъл и да работиш здраво! Не може да очакваш, че като общ работник, чел-недолчел ~ 1,5 книги през живота си, да имаш претенции за космически заплати. В западният демократичен и свободен свят е така: Имаш акъл = имаш възможности. Аз умен (ама истински специалист, а не политолог) беден човек сега не познавам! Мързелив си, едвам си изкласил до 12 клас = никой не ти е виновен, че сега редиш някъде стоки.
38
6
 
7
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Виж какво,намери си някаква работа и стига си се жалвал.Ако не ставаш за нищо,пробвай се за държавен служител.
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албания,Молдова,Северна Македония са с нашия реастеж,но не са членки на ЕС.Е,тогава за чии го дирим там?