Световната банка: Ръстът на BG икономиката ще се забави за години

Растежът на България е сред най- бързите от всички държави в Източна Европа
Обновена: 9 яну 2020 13:31 | 9 яну 2020 11:24, Ния Христова
161
Световната банка: Ръстът на BG икономиката ще се забави за години
Снимка: Pixabay

Световната банка ще запази без промяна прогнозата си за растежа на България през тази година, както и за следващите, съобщи Investor BG.

Очаква се тази година темпът на растеж на брутния вътрешен продукт да се забави до 3% и да се стабилизира та 3,1% през 2021 и 2022 г., се посочва в доклад на Банката.

Растежът на България е сред най- бързите от всички държави в Източна Европа, Балканите и Централната Азия, които Световната банка наблюдава.

За момента от страните на Балканите единствено Косово се очертава да е с малко по- висок растеж. Икономиката на страната ни се съизмерва с растежа на икономиките на Полша, Унгария, Албания, Молдова, Северна Македония, Румъния.

Очаква се най- бърз растеж да постигнат икономиките от Централна Азия, както и Армения и Грузия, които също са част от страните на Източна Европа.

През 2019 г. средният растеж в региона на източна Европа и Централна Азия се забавя до 2% заради бързото забавянето на турската икономика и Русия.

Очертава се продължително отслабване на ръста на износа на страните от региона на фона на по-бавните инвестиции в производството и отслабеното търсене.
 

Цялата статия можете да прочете ТУК

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инфлация 4 % , увеличение на БВП 3 %
75
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До haha"Ако дойде Нинова, сменям парите си в долари и чакам да станат по 3000."++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++България е под валутен борд. Тоест това което си написал е 100% лъжа.ква лъжа ве - КТБ обраха ли я другарите? Нинова може да краде и с гз си - факт!
74
3
 
12
 
! Отговори
haha преди 4 години
До мани мани"Ако дойде Нинова, сменям парите си в долари и чакам да станат по 3000."++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++България е под валутен борд. Тоест това което си написал е 100% лъжа. България не може да печата пари за да финансира дефицита си... Пари могат да се печата само ако на България се разреши от Борда.
73
4
 
19
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Бре каква икономика имаме ние бре!? След като ония пари дето пращат хората работещи навън за изхранват майките и бащите си са 2-3 пъти повече от чуждестранните ивестиции направени тука бре!? А по неофициални данни тия пари може да са и 4-5 пъти овече! Та каква икономика имаме ние тука бре!!!!???
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пенкелер 70Прав си, наистина си прав, пръста отишъл на съседната буква. Виноват.
71
2
 
12
 
! Отговори
haha преди 4 години
До наблюдателЯвно по времето на управление на ГЕРБ, перничани са източвали тайно язовира си, но така че никой да не забележи, дори и дебелата партийка от ГЕРБ дето обещаваше с некакви си 32 милиона да рехабилитира водоснабдяването на Перник. Те 32та милиона си отидоха ама се оказа че водоснабдяването не е оправено...
70
5
 
12
 
! Отговори
терминал 2 или 3 преди 4 години
След успехите и реформите на СБ и МВФ и ЕС и САЩ в България, изходите за българите са терминал 2 във Враждебна или терминал 3 в Орландовци.
69
12
 
3
 
! Отговори
мани мани преди 4 години
Макар и забавен, растежа е най-висок в Источна Европа.Ако дойде Нинова, сменям парите си в долари и чакам да станат по 3000.Тогава ще имаме най-нисък спад.
68
7
 
9
 
! Отговори
Пенкелер преди 4 години
До ЧИТАТЕЛкато гледам как пишеш "раЗтеж" и 3% са ни много с такива като теб на пазара на труда.
67
5
 
6
 
! Отговори
miko преди 4 години
В заглавието пише, че ще се забави, в статията че ръстежа на България е най-висок.Кой ги пише тези статии...явно вече и кадри за журналистика няма.
66
14
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
Не се наплакаха социалистите. Виждаме до какви истъпления стигнаха диверсантите в Перник само и само да разклатят правителството. Въпреки това народа вижда кой е виновен и още по-силно се вкопчва в Бойко.
65
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро няма да се оправи бг икономиката, а вероятно и никога заради валутния аборт. Сбъркана е политиката и цялата политическа система.
64
2
 
10
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Я питайте бойко, ще ви каже, че световната банка НЕ разбират от финансов разтеж и т.н. ...!
63
3
 
16
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Страхотно, иначе живеем добре според милиардера Боеко!
62
4
 
12
 
! Отговори
haha преди 4 години
Само наливате вода в мелницата на Нинова и компания.**************************************************Я ми обясни с какво Нинова е по-лоша от Борисов или който и да било друг? И не ми минавай с емоции - комунист / фашист или прочие. Аргументирано мнение доказано с факти а "не една жена вчера на пазара казала ... " Борисов е достатъчен в тая роля.
61
3
 
25
 
! Отговори
MMM преди 4 години
С тия 3% си гарантираме още дълги години да сме най бедни, най болни и най *** в целия ЕС.Ама трябва да сме СТАБИЛНИ, това е най важното.Лесно е да си последен, там няма конкуренция никой не иска да е на твоето място.
60
2
 
25
 
! Отговори
??? преди 4 години
То човек може да е и на 100 години, много работи да е видял, но да не ги е разбрал. Колко хора се потрудиха да прочетат стенограмите от разговорите при президента и да разберат, че ГЕРБ фалира K T Б , за да се върнат на власт? Вместо това, казват, аз видях какво стана, както сега го казват за времената на Луканов и Виденов, без да знаят какво всъщност стана тогава, т.е.причините, а те в случая са външни за България.
59
2
 
9
 
! Отговори
haha преди 4 години
След дълбоките опустошения на социализма******************************************Прав си, като ти гледам драсканиците и стигам до заключението че соцаилизма напълно е премахнал мисловния процес при теб. Жив и здрав да си, и по-малко глупости драскай ако можеш де.
58
8
 
2
 
! Отговори
До haha преди 4 години
Явно си малък и хал хабер си нямаш от РЕАЛНИЯТ живот. Ако обобщаваш и за теб всеки живял в ония жестоки времена е комунист и партиен секретар,то ти тогава си гей и наркоман ,като повечето ти съвременници....Не това е начинът за диалог млади момкоуобидите показват липса на аргументи. Погледни в сайтовете и виж езика на своето поколение.Само наливате вода в мелницата на Нинова и компания.
57
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последиците от 10 години управление на ГЕРБ, ще ни тежат поне 10-15 години. Малко хора знаят, че за 14 месеца управление на СДС-Филип Димитров през 1991-1992 години, икономиката на България се срути, а банките фалираха, което стана официален факт, чак през 1996-1997 години и сега масово обвиняват Виденов, за фалита на банките, а не истинския виновник. Сега ще обвиняват следващите след ГЕРБ за провалите на ГЕРБ. Реално ГЕРБ точно затова и ще слезе от власт.