Лекарите могат да отказват да преглеждат агресивни болни

Изключение има само, ако пациентът може да умре
24
Лекарите могат да отказват да преглеждат агресивни болни
Снимка: Pixabay

Лекарите и зъболекарите ще имат право да отказват преглед и лечение на агресивни пациенти, независимо дали те им налитат с юмруци, псуват ги, или ги заплашват. Това е записано в новия национален рамков договор, който е публикуван в „Държавен вестник“ и ще важи за следващите три години.

Още по темата

Изключение се прави само ако пациентът е в тежко спешно състояние и може да умре, допълва "Монитор".

"На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“, се казва дословно в текста на НРД.

От тази година в документа е фиксирано стриктно как директорите на болници и ръководителите на центрове в доболничната помощ да разпределят парите по клинични пътеки от НЗОК между лекарите, медицинските сестри, лаборантите, фелдшерите и дори санитарите.

Те трябва да заделят не по-малко от 50% от тези средства за разходите за персонала. Това означава за месечни възнаграждения и осигуровки.

От този процент 80 на сто трябва да бъдат само за заплати на подчинените им.

Въпросните цифри ще могат да бъдат променяни само ако министърът на здравеопазването разреши това писмено по направено от директора на болницата или управителя предложение.

Минималното съотношение между разходите за лекарите и специалистите по здравни грижи в лечебните заведения от структурата на разходите за медицински персонал е 1,6 към 1, или 64% към 36 на сто.

В националния рамков договор е записано още, че приоритетно със средствата от увеличението на месечните стойности на лечебните заведения за болнична помощ се осигуряват разходи за персонал, както и за дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване, със спешността и лечението на онкологично болни пациенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
един преди 4 години
Пациентът няма право да е агресивен към лекаря.Който уважава лекарите-него ще лекуват. Агресивните-прав им път към Македония.
19
3
 
2
 
! Отговори
криза преди 4 години
Ще се лекуваме в Македония, Сърбия, Румъния. Добри лекари- същите пари. Особено в Македония- евтиния. Македонски лекари ВЕЧЕ работят в БГ.
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарите нямат право да отказват лечение на пациент. Тия май забравиха Хипократовата клетва и хуманността на професията.Болницата не е магазин, кино или ресторант, където отказват да обслужват агресивни клиенти.
17
4
 
12
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Много по сериозният проблем е,че имаме дефицит на лекари,а вече никой не иска да учи медицина.Миналата година са завършили 400 от които 280 са директно заминали в чужбина.Това наистина е тревожно и ако така вървим до няколко години няма да имаме лекари.Не знам какво да се направи,май вече е късно за всякакви мерки.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 10 години няма да има български лекари в България.Като внесат Шаолински възпитаници срещу тях агресивните пациенти няма да имат никакъв шанс-нито да си платят,нито да се бият с тях.Може и никакви лекари да не останат и внос да няма-като знаят какви са ни пациентите.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ElaПрава сте , в САЩ крайно агресивните пациенти, биещи лекарите, също се лекуват - охраната ги застрелва. Много ефективно лечение.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хмГосподине, никой не Ви кара насила да ползвате услугите на "злите" лекари. Ако те не Ви харесват, обърнете се към знахарки и лечители, Маг Фидан Ви очаква с отворени обятия!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Още един, който няма никакъв опит в дисциплината " поставяне на инжекция на буйстващ пациент"...Красота!
12
8
 
2
 
! Отговори
хм преди 4 години
само с бой за злите лекари
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате да ги стигнете американците, значи искате:- чакане месеци за преглед от лекар- плащане на петцифрени суми за престой в болница или викане на линейка за неуспешен случай- в затвора или в гроба след застрелва не от охраната, ако си позволиш да удариш лекарИ кажете сега, плебеи, искате ли или не искате да ги стигнете великите американци?
10
8
 
11
 
! Отговори
А пациентите? преди 4 години
А какво става когато доктора ти казва, че няма да те прегледа, защото от утре е в отпуска и при въпроса "Защо? Нали днес сте на работа?!" ти вдига скандал и те изкарва все едно ти си виновен, че той е на работа точно днес? Няма да коментирам арогантното поведение на редица "лекари", при които съм била на преглед.. Явно, не само даваме пари за "здравно", но и вече няма да имаме и права пред лекарите. Пациента е последна дупка..
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще ги догоним Хамериканците?
8
5
 
13
 
! Отговори
ЦОНКО преди 4 години
Добре е да си припомним какво е доктор и какво пациент, единият отива да оказва зравна помощ, другият е там защото има нужда от някаква здравна помощКогато отивате да получите помощ, едва ли заплашвате и обиждате и мислите ,че сте нещо повече от болен,кавито са и другите пациентиМоже да сравните поведението си когато отивате в автосервиз,там едва ли сте агресивни
7
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой независим орган ще определя агресивността на пациента?Или ще вярваме на субективната оценка на дофтора и сестра му?
6
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарите отдавна вече отказват да преглеждат и лекуват неплатежно способни.Преглеждайте само мутри и олигарси.
5
8
 
11
 
! Отговори
Агресивните преди 4 години
Лекари какво да ги правим.
4
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рядко се среща безпричинна агресия. Щом им трябват специални закони за да ги пазят от агресивни хора, може би трябва да се замислят какво кара хората да се държат така. Разбира се няма да го направят, просто сега след като им се развикаш, че не те лекуват, ще могат да не те лекуват официално.
3
17
 
8
 
! Отговори
Ela преди 4 години
В България имаше доктори с отлична квалификация ,етика и репутация,но и такива без тези качества.Пациентите не са виновни за неостига на лекари.Живея в Америка в момента .Три пъти съм посещавала бърза помощ и два пъти болнично заведение.Изключително вниманиие,обслужване и комфорт.В Америка докторите лекуат пациента независимо дали е агресивен,пиян,дрогиран,беден,черен,бял,жълт и.т.н. В САЩ Обществото няма да позволи на нито един доктор да откаже на пациент прием.
2
11
 
26
 
! Отговори
До2 преди 4 години
Ти остави"агресивните"ами какво да правим с некадърните и алчни "дофтури"
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На лекарите просто трябва да се зачислят инжекции със силни успокоителни и да ги дават на агресивните болни и на техните още по-агресивни роднини. После болните се преглеждат на спокойствие, а здравите се товарят на камионетка и се оставят в края на града, да охладят страстите на воля.