С Национална карта се слага край на роенето на ВУЗ-ове

Парламентът прие промени в Закона за висшето образование
Обновена: 13 фев 2020 11:35 | 13 фев 2020 11:01, Камелия Цветанова
64
С Национална карта се слага край на роенето на ВУЗ-ове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С Национална карта властта се опитва да сложи край на роенето на висши училища. Според просветния министър Красимир Вълчев в последните години е избуяло нерационалното висше образование в някои специалности.

"В 90% от направленията системата е достигнала предела си", призна той пред депутатите по време на приемането на второ четене на промени в Закона за висшето образование.

Според него само за определени области не е нежелателно разкриването на нови университети. Имало дефицит в информационните системи, инженерните специалности, здравните грижи.

Вълчев настоя, че Националната карта ще е защитна рамка, че няма да се откриват повече висши учебни училища.

Валери Жаблянов от БСП обаче се обяви категорично против не с мотива, че така се върви към поредната свъхцентрализация.

Според него тя няма да отговори на потребностите на бизнеса.

Милена Дамянова от ГЕРБ отсече, че сега има много специалисти, от които пазарът на труда няма нужда.

Тя отбеляза, че създаването на Националната карта е подкрепено от академичната общност, от синдикатите, от работодателите.

В крайна сметка законотворците решиха, че Министерският съвет ще приеме Национална карта на висшето образование, която определя профилната и териториална структура на висшето образование по професионални направления и специалности от регулираните професии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
13
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 4 години
Ха ха.Сетиха се.Късно е либе за китка.Сега всеки втори е вишист.Само че не знае какво е завършил.Накоро се запихме с един приятел до късно и той в един момент се сети че утре е на изпит.Питам го каккъв.Не знае ама вика съм си приготвил 30 лв в книжката ,така че нямя пролем.Ха наздраве!Това е образованието в момента в Бг.30 лв. за изпит.А и още нещо се сетих.Брат ми и той реши на стари години да учи више.Наскоро взе изпита по английски с 6.Не може да брои до 10 на английски,за разлика сина ми.
52
9
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
Явно не си в час. Щото ако беше, щеше да знаеш, че от бая време в УНСС най-сериозната специалност, от която реално излизат подготвени кадри, е именно специалност право. Ако ''разцъкаш" рейтинговата система и се запознаеш с индикаторите, въз основа на които е изградена, ще видиш също, че тази специалност е по-добре да се учи там, вместо където и да било другаде в страната.
51
2
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Не само да се ограничат нови, но трябва да се закрият някои открити вече! В УНСС само икономически специалности- какво право, каква социология,каква журналистика и др. измислени! Каква икономика в Техническия? Какви стр.инженери и архитекти във Варненски?. Какво право в Благоевград, Бургас,Пловдив, Русе и т.н. и т.н. И
50
8
 
4
 
! Отговори
ноу компренде?? преди 4 години
До вчера гербераските специалисти/министри тръбяха, че не достигали специалисти във всички области, защото икономиката ама толкова много добре вървяла, че свят да ти се завие...А днес говорят обратното - че имало прекалено много специалисти и съответно те, мъдреците от ГЕРБ, новоизлюпените интелектуалци, щели да определят бройката им?!?
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВУЗ до ВУЗ, а хората все по-малко! Повечето са пародия на вузове!!! Какъв им е рейтингът в международен план? Единственият български университет, СУ, в класацията на университети на Center for World University Rankings за 2017 година, заема 856 място сред оценените 27 770 висши училища по света същата година. Тук хвърляме пари на вятъра, защото сме много богати.
48
13
 
5
 
! Отговори
Симеон Велики преди 4 години
Сбогом на УНИВЕРСИТЕТСКАТА АВТОНОМИЯ. Връщаме се в 1989 г. Да живее развития социализъм и плановото висше образование! Скоро очакваме Министърът да върне студентските бригади и държавното разпределение на висшистите по села и паланки. Така става като ни управляват комсомолски секретари
47
7
 
9
 
! Отговори
ВУЗ преди 4 години
Еднокнижникът не обича да е обграден от по-знаещи от Него...
46
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЩЕ СЕ ОПРАВИ КОГАТО ВСИЧКО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ИЗЧЕЗНЕ ОТ НЕГО.
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те половината трябва моментално да се закрият, защото никакво образование не предоставят, а само пари за нищо се харчат покрай тях, тия ми се занимават още с "край на роенето".Закривай!
44
2
 
27
 
! Отговори
ист преди 4 години
Инфлация на висше образование. Завършваш с тройка средно, университетите се борят за тройкаджии, и след 4 години си горд висшист със знания на среднист.
43
2
 
32
 
! Отговори
Питам се, преди 4 години
Защо на частни ВУЗ-ове се дават държавни субсидии?Да се издържат сами, това ще реши проблема.
42
1
 
25
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 4 години
Ти си прав, но забравяш, че в БАН е пълно с хора, които не вършат нищо, а трябва да отчитат нещо. БАН десетилетия наред осигуряваше синекурни длъжности за "наши" момчета и момичета. Но дойде Десети ноември, започнаха да задават неудобни въпроси за ефективността на този шуробаджанашки мастодонт и така се нароиха ВУЗ-ове. Обикалят страната едни "учени"-недоучени", четат лекции от своите студентски години, взимат хонорари, в БАН им тече заплата и трудов стаж. Съмнявам се, че ще сепредадат без бой
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
- - - но почти няма желаещи, защото е пренаситено с хора, взели след бакалавърската степен и магистратура като етнолози.Има и друга причина, студентите предпочитат да им се преподава на западен език и западна литература да им се препоръча, за да са обучени да контактуват със западните туристи в сферата на тази материя. По-възрастните преподаватели обаче знаят само руски или си мислят, че го знаят. По-младите учЕни уж сричат на англ. и немски, но малцина са завършили езикова гимназия. Мизерия.
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те се стиха да се побарат. Десетки хиляди, да не кажа стотици хиляди взеха дипломи за висшисти от някакви измислени университети. То юристи, архитекти, икономисти - ум да ти зайде. Нямат знания, нямат умения, само искат да лапат. Това е една от причините, поради което има остър дефицит на качествени кадри.
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно е да знаем колко политолози и специалисти в сферата на връзките с обществеността избълваха нашите ВУЗ-ове през последния четвърт век.А колко работни места за такива специалисти има в страната ни?За студентите, избрали мениджмънт пък да не говорим. Получава се нещо като "Много вожд, малко индианец". Колко десетки хиляди младежи излязоха с дипломи за мениджъри?В градове като В.Търново и Пловдив, където има работа за екскурзоводи, молят студентите да запишат етнология, но почти няма- -
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
съсипаха образованието с тия реформи
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Какви читави кандидат- студенти учат в чужбина? Завършилите политология. масови медии, връзки с обществеността, психология, социология...
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 26Когато учих за магистратура изискванията бяха доста завишени, имаше изпити, практика и всичко. Щом с реферати се "дава" магистратура, нещата са ясни. Никой не чете рефератите, защото са преписват готови работи от предходни години.
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На простите сини кратуни,образование не им е нужно.
34
2
 
9
 
! Отговори
До господата които преди 4 години
спорят.Между другото дипломите на нса и на готвачите са единствените,които са признати на 100% в Англия