Тръмп иска да купи правата за ваксина от Германия, тя не ги дава

Изследванията за ваксина срещу коронавируса не са за продан!
16 мар 2020 13:07, Елка Василева
112
Тръмп иска да купи правата за ваксина от Германия, тя не ги дава
Снимка: архив, БГНЕС

Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че правата за изследвания на ваксина срещу коронавируса не са за продан. Това стана на фона на твърдения, че президентът Доналд Тръмп е поискал да купи ексклузивен достъп до потенциална ваксина, разработена от германска фирма, предаде Франс прес.

Коментарът в интервю за медийната група „Функе“ идва, докато учени от цял свят се надпреварват за разработка на ваксина срещу COVID-19, който причини смъртта на над 6000 души по света, постави милиони под ограничения и срина финансовите пазари.

„Германските изследователи играят водеща роля в разработки на лекарства и ваксини и не можем да позволим други да получат ексклузивните им резултати“, каза Хайко Маас.

Тръмп е предложил „милиард долара“, за да имат „само САЩ“ правата върху изследванията на ваксината на германската фирма в сферата на биотехнологиите CureVac, писа преди това в. „Ди Велт“, позовавайки се на източници в правителството.

Още по темата

„Германия не е за продан“, каза пред ARD икономическият министър Петер Алтмайер, реагирайки на твърдението.

Вътрешният министър Хорс Зееехофер бе помолен на пресконференция да потвърди опитите за ухажване на германската компания.

„Мога да кажа само, че няколко пъти чух това от правителствени представители“, каза той в неделя. И добави, че на днешното заседание на кризисния комитет това ще бъде обсъдено.

CureVac излезе вчера с изявление, че се „въздържа да коментира спекулации и отхвърля твърденията за оферти за придобиване на компанията или нейни технологии.

Съобщението в „Ди Велт“ предизвика гняв в Германия, но американски представител го нарекъл пред АФП „твърде пресилено“.

„Правителството на САЩ е разговаряло с много (над 25) компании,, които твърдят, че могат да помогнат с ваксина. Повечето от тях са получили пилотно финансиране от американски инвеститори“, казал той. И отрекъл, че САЩ се стремят да осигурят ваксина само за себе си.

Компанията CureVac е основана през 2000 г. в провинция Тюрингия, но има свои обекти във Франкфурт и Бостън. Лабораторията й сега работи заедно с института „Пол Ерлих“, който е свързан с германското здравно министерство, пише БНР.

Миналата седмица компанията изненадващо съобщи, че изпълнителният директор Даниел Менихела е заменен от Ингмар Хьоер, само седмици след като Менихела се срещна с Тръмп, вицепрезидента му Майк Пенс и представители на фармацевтични компании във Вашингтон.

„Убедени сме, че ще можем да разработим силна ваксина в рамките на няколко месеца“, каза той след визитата.

В неделя инвеститорите в CureVac обявиха, че няма да продадат ваксината на отделна държава.

Министърът на икономиката Алтмайер нарече това „фантастично решение“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
29
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
И отрекъл, че САЩ се стремят да осигурят ваксина само за себе си.САЩ ВИНАГИ СЕ ГРИЖИ САМО ЗА САЩ
42
2
 
33
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
Германия не е за проданСАМО ТАКА !!! НА САЩ ТРЯБВА ДА СЕ НАЛОЖИ ПЪЛНА ИЗОЛАЦИЯ
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SichtpunktПросто умишлено се плюеше по Меркел,защото не им върви по гайдата и не им обръща внимание,четох,че са разболяли Меркел умишлено,защото си защити интересите и тези на ЕС,а се явява нейн двойник на публични прояви,но въпреки това немците защитиха интереса си,а не се продадоха като нас.Кол и жена му също не са починали от естествена смърт,някои бивши френски президенти - също.
40
4
 
27
 
! Отговори
Франкофила преди 4 години
Браво на Германия. Добре че беше Франция да ви даде свобода и да ви създаде държавичката, да ви построи столицата, да ви подари Статуята на Свободата, да ви напише конституцията. Пaлячовци. За вас Франция трябва да бъде БОГ.
39
2
 
8
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Ко стаа със "съюзницити"?Западналити наркомани ши са самоизядат.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Тръмп явно ги има за ***.
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дошло е времето когато Живота не се купува с Пари,рижавият клоун и "хората" които управляват Америка тепърва ще им се наложи да слязат на земята,жалко само за обикновените Американци!
36
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Добрата" Америка, а? Или сега соросоидчетата ще наизскачат да обясняват, как после Америка ще спасява света. Ама срещу леко заплащане.
35
11
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
Ало, за какво има да се противопостовят, след като 50 милиона в щатите са с германско самосъзнание!!! Неук, неук., ***, много ***.
34
12
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Най - малкото *** защитаваха Тръмп, а осъждаха на смърт Германия, сега обърнаха плочата!
33
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наглостта на американците няма граници, вече считат че могат да взимат всичко което си поискат.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Аре стига глупости.Ваксината за Полиомиелита е открита от Американец. Джонас Солк Едуард се казва.
31
2
 
32
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Да купи правата - как да е. Но да купи изключителните права, т.е. този оранжев изруд, като представител на ю ес ъф ей, да стане единствен собственик на правата и той да определя кой ще получи ваксината и срещу каква сума... айде нема нужда.С такива евроатлантически партньори врагове не ти трябват. Жалко, че му излезе отрицателен теста онзи ден.
30
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гаси наглеците! Само за САЩ! Да изнудват после целия свят. ***!
29
17
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Смешно ми става като чета. Оня ден всичко ватенка плюеше Германия, сега си намериха друг да плюят. Какви ли не обиди имаше по адрес на Германия. Срам ме е като ви чета, срам!
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новия световен ред или Билдерберг не очакваха скоро да се направи ваксина,сега искат да спънат лекарството,за да намалят хората на земята,че според тях сме много пренаселени.те се чувстват защитени,но не и от Господ.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт!еми те разработките да не са без пари?Хора, техника... това да не се прави с въшки?
26
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Швабите,дано успеят да се противопоставят на наглостта наречена САЩ! САЩ в лицето на Тръмп са "ухажвали"Cure Vac за "Изключителен договор за правата"на производството на тяхната ваксина!
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам тъпо ли е, или не, ама какво пречи да почнат да се пръскат големи територии с дизифектанти от самолети и над градовете. Обявяват се 3 часа за мъртвило, и никой няма по улиците, след това се чака колкото трябва и пак се повтаря. Така и така пръскат с пръскалки навсякъде, какво пречи от ниско летящи самолети.
24
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВаксината против мелиолита е открита и разработена от рунаци и видя бял свят по целия свят,руснаците подариха на света това лекарство,без да правят огромни печалби,а в името на човечеството.Но други не искат спасението на хората,а смърт и печалби.