412 случая на COVID-19, 146 са в болница. Заразата стигна и Русе

Излекувани са 20 души у нас
Обновена: 1 апр 2020 11:53 | 1 апр 2020 08:10,
252
412 случая на COVID-19, 146 са в болница. Заразата стигна и Русе
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

33 са новите положителни проби за вчерашния ден, като от тях са хоспитализирани 23 човека. Общия брой на досега установените заразени са 412, заяви на редовен брифинг началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Новата област е Русе, където е приет мъж, прибрал се от Австрия, където е работил в ски курорт.

В София общо има нови 21 случая за вчерашния ден, нови хоспитализирани са двама в Св. Анна, в Александровска са 19 души. В Софиямед един, в Пирогов трима, в МВР Болница има 1 и 6-ма амбулаторни. В Бургас заболелите са двама - мъже на 55 и 61 г., завърнали се от чужбина, един от тях е в болница.

В Пловдив са два новите случаи - мъж на 65 г. и жена на 76 г. Там има и един военнослужещ, който е в тежко състояние и е интубиран.

Нови случаи на COVID-19 има и в Добрич, където в болница са баща и дъщеря на 50 и 26 г. съответно. В Стара Загора, Хасково, Сливен, Кърджали и Перник има по 1 случай.

Излекувани са 20 души.Броят на излекуваните е 14 мъже и 6 жени. Най-възрастният излекуван е на 80 г. Средната възраст е 48.

Общо 146 човека са в болница, от които 14 са в интензивно отделение в София и Пловдив. Има сведения и за пациент в Кюстендил, който също е интубиран.

За състоянието на депутата Хасан Адемов ген. Мутафчийски заяви, че не е упълномощен да коментира състоянието му, но депутатът ще постъпи в болница, заяви началникът на щаба.

Относно носенето на маски ген. Мутафчийски посочи, че е влязъл на брифинг без маска и ще излезе без. Той обаче подчерта, че във ВМА всички административни служители носят маски.
Моето отношение е следното

Последното проучване, направено от китайски учени, все пак показва, че има значение от носене на маски, посочи ген. Мутафчийски.

"Те носеха маски заради това, е въздуха в Китай е замърсен. Има проучване, което излезе в началото на тази криза, че платнените маски били едва ли не по-вредни. Това съвпадна с едно политическо говорене на вицепрезидента на САЩ, който призова хората да не се презапасяват. СЗО продължава да твърди, че здрав човек няма нужда от маска", посочи генералът.

Той обаче заяви, че не е ясно, дали всички хора са здрави.

"Не мога да застраша шофьора си, колегите си, семейството си. И затова, и в административната част на ВМА се носят от 2 седмици маски. Възникна дебат, който е извън медицинската част на въпроса", заяви ген. Мутафчийски.

Той посочи, че вчера е изследван и потвърден човек с коронавирус, който няма симптоми и не е пътувал никъде.

Спора за маските измести дискусията физическото дистанциране, смята началникът на оперативния щаб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тцтцтВсяка статистика се прави до определена дата...Сега е началото на епидемията и изобщо е немислимо да се прави статистика. Така ,че не пишете врели некипели по темата Разни умници ми пишат данни за цяла календарна година и правят сравнение с 1 месец и то в зародиша на епидемията. Ами ...не се прави така...
123
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне катастрофите и починалите по пътищата спряха или поне вече не ги споменават в новините.
122
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 110Най-големият инвеститор в българия сме ние работещите тук. С нашите данъци и осигуровки се поддържа тази система. Пенсиионната система се опитваме да крепим пак с нашите осигуровки. Спрете да се биете в гърдите гастарбайтерите, че вие едва ли не издържите половин България. Нали всички бяхте чного високо платени, а ние тука сме мизерници. Оказа се, че 80% сте най-ниско платените там работници или сте полунелагални. Дойде кризата и за един месец нямате пари да живеете там. И обратно тук.
121
0
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Вчера синоптикът на НОВА Ники Василковски каза, че понеже имал астма от ръководството му предложили да си остане у дома. Все пак е сред рисковите групи.При това са му казали, че ще му плащат пълен размер на заплатата и ще го обгрижват.Той обаче категорично отказал, защото повече от 5 дни затворен не можел да стои.Василковски изобщо не осъзнаваше по време на живото предаване, че говори неща, които не трябва.Е, питам тогава като той не може, ние защо смятате, че можем ?
120
0
 
3
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
Какво стана с МЕС-арите???Готови ли са им алгоритмите???
119
6
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Най-интересното е, че всички тези от телевизионния екран, които повтярат като в транс: "Останете си у дома" всичките тези НЕ са си останали у дома.Ходят си на работа, взимат си заплатите и си живеят, както и преди.Нещо повече - говори се, че сега заради извънредното положение получават по-големи заплати.Та, във връзка с това искам да попитам каква заплата взима шефът на Щаба генерал Мутафчийски ?Смятам, че като са ни затворили вкъщи имаме все пак право да знаем какви пари взимат управниците.
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 112С толсова молко тестове нищо не знаем за броя на заразените. По селата и малките градове няма и медицинска сестра дори. някой там знае ли от какво почиват възрастни хора, дали са заразени. И какъв е контрола на ромите и вносните българи. Факта, че имаме толкова заразени медици при такъв малък брой заразени означава, че действителния брой е много по-голям. Трябва да се прибави и пълната неподготвеност на болниците в началото. А държавата имаше близо месец на разположение.
117
0
 
12
 
! Отговори
до 110 преди 4 години
щом гугъл ти е отправна точка за всичко ясен си. Има си национална стстистика в Бг , милиард и 600 се вкарват в бюджета от вън. А колко е целия бюджет...около 120 милиарда....1,15% от гастарбайтери
116
3
 
11
 
! Отговори
тцтцт преди 4 години
Представям си ако се направи статистика, на хора починали от други болести и вируси, колко ли ще е ... ;)
115
0
 
9
 
! Отговори
проф. Ан преди 4 години
"но депутатът ще постъпи в болница"Нали е добре? Всеки с леки симптоми - газ към болниците за хоспитализиране.
114
4
 
27
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Щабът: Затворете се вкъщи, фалирайте бизнесите си, а пък ние ще продължаваме да вкарваме заразени хора...
113
5
 
17
 
! Отговори
Минуси ли преди 4 години
зомбита с маски?"Мъж премазан от валяк почина от корона вирус"
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе всеки заразен е в болница!
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има ли глоба за ринещите падналия сняг, ако са в група от повече от двама души?
110
2
 
22
 
! Отговори
D преди 4 години
МАсово има хора със симптоми и им се отказват тестове. ама иначе депутата ще е в болница, може даже и симптоми да няма ама нали е депутат ще се наблудава и ще го гледат като цар.
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички мрънкат за повече изследвани, има показтвл, който няма как да излъжеш, брой починали от подобни симптоми последния месец. Ако са малко ок, ако те растат тогава е притеснително. Сега броим всеки изследван, при грипа даже и не изследват а и там има смъртнист. Ако успеем да се ограничим на ниво грип е нсй добрия вариант. Генерала си го каза, починалите няма как да се прикрият.
108
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка сутрин ставайте и си пускайте Мутафчийски и случаите ко ви при радиото несретници
107
15
 
2
 
! Отговори
До до56 преди 4 години
Не сме внесли баба си а сме най големия инвеститор в БГ.Напиши в Гугъл "колко пари внасят имигрантите в България" и ще видиш резултатите.Аз говоря с факти ти с измишльотони. А мнението ми е че тези които са в Бг плюят повече срещу нея отколкото тези навън.То беше коментар28 .Жалко че ти изтриха простотиите, но като гледам можеш пак да ги повториш
106
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Епидемия без ваксина не може да се спре. Може единствено да се ограничи.Как ще унищожат вирус който има живот извън тялото на човека от няколко дни.Ами той попада навсякъде откъдето мине заразен човек. Затова са и ограниченията да се излиза без основание. Тестовете единствено ще задръстят болниците за нула време, защото те ще хванат няколко хиляди заразени
105
9
 
15
 
! Отговори
от щаба! преди 4 години
Мъж, блъснат от влак, почина от коронавирус.