412 случая на COVID-19, 146 са в болница. Заразата стигна и Русе

Излекувани са 20 души у нас
Обновена: 1 апр 2020 11:53 | 1 апр 2020 08:10,
252
412 случая на COVID-19, 146 са в болница. Заразата стигна и Русе
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

33 са новите положителни проби за вчерашния ден, като от тях са хоспитализирани 23 човека. Общия брой на досега установените заразени са 412, заяви на редовен брифинг началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Новата област е Русе, където е приет мъж, прибрал се от Австрия, където е работил в ски курорт.

В София общо има нови 21 случая за вчерашния ден, нови хоспитализирани са двама в Св. Анна, в Александровска са 19 души. В Софиямед един, в Пирогов трима, в МВР Болница има 1 и 6-ма амбулаторни. В Бургас заболелите са двама - мъже на 55 и 61 г., завърнали се от чужбина, един от тях е в болница.

В Пловдив са два новите случаи - мъж на 65 г. и жена на 76 г. Там има и един военнослужещ, който е в тежко състояние и е интубиран.

Нови случаи на COVID-19 има и в Добрич, където в болница са баща и дъщеря на 50 и 26 г. съответно. В Стара Загора, Хасково, Сливен, Кърджали и Перник има по 1 случай.

Излекувани са 20 души.Броят на излекуваните е 14 мъже и 6 жени. Най-възрастният излекуван е на 80 г. Средната възраст е 48.

Общо 146 човека са в болница, от които 14 са в интензивно отделение в София и Пловдив. Има сведения и за пациент в Кюстендил, който също е интубиран.

За състоянието на депутата Хасан Адемов ген. Мутафчийски заяви, че не е упълномощен да коментира състоянието му, но депутатът ще постъпи в болница, заяви началникът на щаба.

Относно носенето на маски ген. Мутафчийски посочи, че е влязъл на брифинг без маска и ще излезе без. Той обаче подчерта, че във ВМА всички административни служители носят маски.
Моето отношение е следното

Последното проучване, направено от китайски учени, все пак показва, че има значение от носене на маски, посочи ген. Мутафчийски.

"Те носеха маски заради това, е въздуха в Китай е замърсен. Има проучване, което излезе в началото на тази криза, че платнените маски били едва ли не по-вредни. Това съвпадна с едно политическо говорене на вицепрезидента на САЩ, който призова хората да не се презапасяват. СЗО продължава да твърди, че здрав човек няма нужда от маска", посочи генералът.

Той обаче заяви, че не е ясно, дали всички хора са здрави.

"Не мога да застраша шофьора си, колегите си, семейството си. И затова, и в административната част на ВМА се носят от 2 седмици маски. Възникна дебат, който е извън медицинската част на въпроса", заяви ген. Мутафчийски.

Той посочи, че вчера е изследван и потвърден човек с коронавирус, който няма симптоми и не е пътувал никъде.

Спора за маските измести дискусията физическото дистанциране, смята началникът на оперативния щаб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
6
 
13
 
! Отговори
кажи генерале преди 4 години
Да кажат най-сетне каква бройка им трябва, да се тръшнем "доброволчески" тъй да се каже и да се кротнат с театрото.Мутафчийски, нали на 29 февруари ни каза по телевизора, че няма нищо страшно с короната и трябва от нашенския грип да се пазим. К"во станА сега?Кое е вярното
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бившият цар Симеон втори как е?
102
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе защо трябва постоянно да вземаме пример от жълтите кучеядци, не мога да разбера!? Това че за тях носенето на маска се е превърнало в дрескод, няма отношение към заразата. Китай изобщо не се е справил с епидемията и лъже в броя на починалите. От началото на годината абонатите на мобилни услуги са намалели с няколко милиона, а в Китай притежаването на мобилен телефон е задължително понеже така държавата ги контролира.
101
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моите деца са ми изпратили, не сега, преди доста време маски от чужбина. Те предпазват от прахови частици. Определено са доста скъпи. Но слагайки ги ти чувстваш облекчение при дишането, лекота. Тези, които тук се предлагат са отвратителни. Според мен вредят вместо да помагат. Лично мнение. Никого не задължава да го приеме.
100
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уназе мерки се взеха овреме не може да се спре може да се ограничи сведи глава не говори а изпълнявай
99
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът е бутнал 20 лева на полицая и е влязъл в Русе.
98
1
 
18
 
! Отговори
Санитар преди 4 години
Заразата стигна до Русе още в средата на миналата седмица ама не знам защо се мотаха да обявят официално.
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 98Не недей. Защитени са от закона, ако не знаеш ;))))
96
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чухте ли ,че 8 от болните във Вма Нямат здравни осигуровки ?
95
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 96Ако се тестват повече хора ще са няколко стотин дневно. Лично аз имам познати, които имаха мерак да се тестват заради грипоподобни симптоми и им казаха да идат в частна лаборатория и да го направят срещу 120 лв.на калпак. Просто хората реално НЕ се тестват и затова заразените са малко. Пък народа си кара накрак коронавируса и ако много се влоши и влезе в болница го тестват и пишат заразен.
94
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слушай изпълнявай не се обяснявай
93
3
 
14
 
! Отговори
Да не се окаже преди 4 години
Че Хасан е с много леки симтоми,ама понеже. Е депутат и ще вземе дихателният апарат на някой нуждаещ се
92
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни сравнявай с италия и нейните 12000 смъртни случея. По твоята логика 30 заразени на ден е по зле от няколко Хиляди дневно.. доно господ опази България от *** като теб
91
5
 
19
 
! Отговори
Чакай малко преди 4 години
Какво означава не е упълномощен?Тоя Адемов някакъв много специален ли е?Щом е с корона да кажа какво му е състоянието.Не мисля,че другите пациенти лично упълномощават генерала да говори за тяхното състояние.Дее..ба и подлог,и.т-е
90
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен прилепа е животното, което не е трябвало да се яде. Да си припомним, какво е станало след яденето на забранената ябълка.
89
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
през 2009 г от свински грип в света умират близо 600 000 души, в България 4 000 , но никой не затвори пътищата , магазините и фабриките , знаете ли защо , защото тази постановка с корона вируса не е за защита на хората, нали не сте толкова наивни ,че да си мислите,че някое правителство в света е загрижено за хората, всичко е икономически интереси , търсеше се начин да се докара икономическа криза с цел рестарт на световната икономика и театъра с корона вируса сега е много добра постановка . за да не кажете,че говоря празни приказки , вижте таблицата в ю-туб където дават онлайн '' заболелите ''
88
2
 
12
 
! Отговори
дедо Йов преди 4 години
"завърнали се от чужбина" Да си кажем истината, като знам как хора си минаваха през летището без контрол и като слушам за едни 100 тина хиляди завърнали се, всеки ден ще излизат 5-6 нови "заразени" и така до Второто Пришествие!
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уназе има най малко сведете глави и изпълнявайте каквото ви се пуска от горе
86
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какво стана с 1000 бързи теста за органите. Или резултата не е за казване
85
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия не са го обърнали на фейсбук революционери и процентите сочат, че са много напреднали в битката с КОВИД-19 и до лятото ще са готови и може да имат дори сезон на морето. А ние тука с това опорстване и с тези по 35 нови всеки ден, можем да я откараме до Йордановден. Боже, пази България.