56 нови случаи на коронавирус, заразените са 1290, идва нов пик

3 нови заразени деца - две в Дупница и 1 от Видин
Обновена: 26 апр 2020 10:11 | 26 апр 2020 08:10, Камелия Цветанова
591
56 нови случаи на коронавирус, заразените са 1290, идва нов пик
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

56 нови случаи на коронавирус у нас. Общият брой на заразените са 1290, 22 случая са от София. Това съобщиха на брифинг от Оперативния щаб.

Още по темата

3 нови случая на заразени деца - две в Дупница и 1 от Видин.

Активните случаи са 1030, в 11 области на страната.

От новите случаи 56 случаи в болница са 14.

От тези 56 в София са 22, от които хоспитализираните са двама във ВМА и амбулаторните са 20.

В Кюстендил случаите са 13, там имаме ново огнище. Дванадесет са от региона на Дупница.

Във Видин – 5 нови случая, без медицински персонал, Сливен – 4, Плевен – 3, Благоевград – 3, Русе – 2.
Очаквайте подробности.

Следвайки математическите модели, България преживя един пик, който беше в началото на април, след което имаше снижаване и в момента се катерим към следващия си пик. Факт е, че достигнахме стойности, които досега не бяхме, каза председателят на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

"Всяко разхлабване на мерките би довело до осложняване на епидемиологичната обстановка. Заговори се за отхлабване на мерките в Германия, в пресата видях съобщения, че в Берлин се изграждат зали за приемане на болни. Има ясното съзнание, че такива отхлабвания на мерките ще доведат до осложняване на обстановката. Трябва да има единност в обществото дали може да се плати такава цена, това е и политически въпрос. Експертното мнение е едно и също", обясни Мутафчийски.

Вниманието на здравните власти трябва да е много изострено към потушаването на огнища като тези в предприетата навреме.

"Това ще е бъдещето“, посочи той.

А на въпроса дали ще бъде отменено извънредното положение преди 13 май, проф. Мутафчийски коментира, че това е политическо решение, а не на Щаба.

Главният здравен инспектор проф. Ангел Кунчев добави, че с или без извънредно положение, мерките ще останат същите.

Относно масовото тестване в столичните квартали "Филиповци" и "Факултета", директорът на РЗИ - София обяви, че данните са много обещаващи. Ограничени са семейните огнища, както и разпространението на заразата в квартала. Има положителни проби за коронавирус сред служители на столичния градски транспорт. Изследвани са над 600 души, а процентът на заразени е под 1.

От Щаба препоръчват на Министерство на здравеопазването да се направи проучване в Пловдив, тъй като градът е по-средата - има заразени, но той не е огнище. Планирано е в рамките на седмица на случайни места в града под тепетата да се направи тестуване на населението.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
415
8
 
4
 
! Отговори
Buba преди 4 години
Разумът, науката и хуманизмът отстъпват пред политическите решения, взети под натиска на безпросветната или меркантилна тълпа. И то не само в България. Чуждият живот не ни е по-скъп от собствения комфорт. Ще разчитаме на лотарията, че точно нашият живот няма да бъде застрашен. Българите отдавна разчитат на лотарийни билетчета...
414
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При получаване жение, че в цели градове НИКИЙ ,,не ти ксеше маски допреди седмица, че масово се здрависват и се събират по къщата и то от два месеца вече - къде са болните и умрелите?И къде с апросволутите болни от Шипка на 3ти март?!Хмммммммм!?? А де? Мерките помагали? Да бе да!
413
4
 
6
 
! Отговори
До 421 преди 4 години
Доколкото ми е известно,двама герберасти-депутати са заразени,а не позитанци.
412
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анн от робовладетели и роби. Който иска, да си седи вкъщи, няма лошо. Ако се заразя и умра, ами ... Пробвал съм се. Ако не, обаче не ревете, когато моят бизнес изяде вашия и ви остави без работа и дом!
411
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 415Има статии в нета каква е разликата в Ломбардия, преди и с короната. Разликите са в пъти!
410
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сериозни зен вируса, а в метрото в София има по 1500 човека на всеки 15 минути. Досега трябваше да са умрели 15000 в София, а не ... 10 дядовци на по 86 години....
409
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е смешно дупнишкото кариеристче, на което Тиквата обеща да е Росен Плевнелиев-2 ако слушка. Обаче сега май ще се окаже в ролята на измаменото камилче.
408
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Че ние и сега сме си Индия ,отпреди 100 години .И Бурунди са преди нас и Лесото .
407
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 414typo на телефона, защото съм ти изнервен. "Помагай". Даже от контекст не разбираш. Първа линия да остроумничиш, иначе. Заради хора като теб, съществуват масонският орден и другите.
406
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Я по добре напиши ,колко умират в Италия за година ,за един ден и само от инфекцията ли умират там ,че то както навсякъде и там е забранено да се умира от друго ?
405
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като е толкова голям проблема, защо няма починали 20000 в махалите?!?!!
404
1
 
1
 
! Отговори
До 408 преди 4 години
"Помахак"?Това нова дума ли е в българския език?
403
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде бе! Испания говори за отпускане на мерките вече. Някой чу ли слуховете, з масовото изкупуване на български фирми, земи и прочие от чужбина, сега докато има корона? Докрая ще ми приказват на китайски и немски шефовете в офиса, а местните ще работим само на най-ниски ниво, все едно сме Индия преди 100 години
402
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко смята да отпусне малко мерките,за да ви угоди,но ако после заразените се увеличат ще ви каже "аз казах ли ви" и още 3 месеца карантина не ви мърдат.И докато се усетите лятото свършило.После 1-2 месеца ще ни отпуснат каишката,докато дойде зимата и пак се върне вируса.Е,това е най-песимистичния сценарий,но не и невъзможен.
401
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Починалите от грип в Италия миналата година, с аколкото починалите от китайския вирус тази, за същия период. Инса толкова много, защото Италия, като страна е супер, ама като държава е малеееее ... Злетак бате. Не знам защо изобщо се опитват, даже.
400
1
 
3
 
! Отговори
идеиде преди 4 години
Да си дойдем на думата!Маршале погребаленходиприхеро и питай кога да падне положението!Споко,до трибунала може и къдрици да отимаш
399
2
 
6
 
! Отговори
ДО 403 преди 4 години
ТИ КОЯ СТАТИСТИКА ГЛЕДАШ НА ДОН ХОПКИНС МАСОНА -САТАНИСТ ЛИ ?КАК ГИ НАМЕРИ ТЕЗ 600 ЧОВЕКА НА ДЕН?И В ИСПАНИЯ ГИ ЛЪГАХА ЛЪГАХА НО НАРОДА КАТО СКОЧИ ИСКАТ НА 27 ДА СЕ ВДИГАТ ВЕДНАГА ПАДНАХА УМИРАЩИТЕ НА 300 НА ДЕН ЦИРКА ПРОДЪЛЖАВА.
398
1
 
9
 
! Отговори
Велес преди 4 години
Мммм....Даааа...-Никой не отрича,че вирус има,че той съществува,че е коварен...Но решението е маски, физическа дистанция с хора, които не познаваме достатъчно, завишена до маниакалност лична хигиена!Не е решение стоенето по апартаментите, лишаването на децата от въздух и простор!А и не само децата!-Вместо полицаите да са по КПП та, да отидат в парковете и да съблюдават за мерките по събиране на повече хора, карантинираните, -А, и сложете дезинфектанти в парковете,както го правят другите!!!!!!
397
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 401Искам да кажа, че е добре, ресторантьорският бизнес да позалезне, защото е масово въртян от тоталнинзагубеняци и е време, да влезем малко в 21 век, че аман от *** селски кръчми, в които още се пуши.
396
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 398Аз пък да ти кажа, Антоане, че живея в Италия. Всичко е затворено! Всичко! Работят само супермаркетите и аптеките. Региона в който живея е с 4 800 000 жители, 1,5 пъти по-малко от България. След 50 дни тотална карантина вчера новозаразените бяха 604 ! С вашето тролене и в БГ ли да стане така??