Германия облекчава мерките, расте предаването на коронавирус

Смъртността също започна да се увеличава от ден на ден
28 апр 2020 11:50, Елка Василева
85
Германия облекчава мерките, расте предаването на коронавирус
Снимка: архив, БГНЕС

Официалните данни за Германия показват, че са налице първите признаци, че предаването на COVID-19 отново върви нагоре точно в момент, когато страната внимателно се опитва да смекчи ограничителните мерки, предаде Франс прес.

Индексът на възпроизводство или заразяване, който отблизо се следи от здравните власти, отново се доближи до 1,0. Това означава, че всеки заразен е предал вируса на още един човек, показват днешните данни на Института „Роберт Кох“.

Министри и вирусолози подчертаваха важността от свеждането на този индекс под 1, като в страната имаше дни на интензивни медийни и политически дебати, след като канцлерът Ангела Меркел предупреди провинциите да не бързат със смекчаване на мерките.

Още по темата

От средата на април индексът на заразяване бе около 0,7, преди отново да тръгна нагоре.

В същото време смъртността също започна да се увеличава от ден на ден.

Днес смъртността достигна 3,8%, показват данните на „Роберт Кох“. Въпреки увеличението тя остава доста под нивата в някои съседни страни, като Франция.

Последните данни показват 156 337 случая на Covid-19 в Германия, от които 5913 с фатален край.

Увеличеният индекс на заразяване и смъртността може да озадачи властите, докато раздразненото от ограничителните мерки население започва да се наслаждава на някои новооткрити свободи и се нарушава първоначалния общ фронт на политици и медии, посочва АФП, цитирана от БНР.

Здравният министър Йенс Шпан обяви по-рано през април, че пандемията е „под контрол“ в Германия, след което Меркел и премиерите на федералните провинции постигнаха съгласие за отваряне на по-малките магазини миналата седмица, както и за връщането на някои от децата в училищата идния понеделник.

Междувременно някои големи компании, като „Фолксваген“, възобновиха производството в последните дни.

Новите данни обаче, които не са толкова окуражаващи, ще бъдат предмет на оценка в разговора на канцлера с регионалните лидери в четвъртък, преди да бъдат взети решения за евентуално нови облекчения на ограничителните мерки на 6 май.

Меркел призова да не се бърза с поетапното сваляне на мерки заради опасения, че ситуацията с вируса отново може да се влоши. Но нейните предупреждения бяха разкритикувани като авторитарни от някои медии и представители на опозицията.

„Дори ако приемем, че един човек заразява 1,1 други, ще достигнем границите на възможностите по отношение на легла в здравната ни система и в интензивните отделения през октомври“, каза тя по-рано този месец.

„Ако приемем, че индексът е 1,2… границата ще бъде достигната през юли. А при 1,3 – което не звучи много, ще сме там още през юни“, добави тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Mopcku_Кой бе, Меркел ли да разсмива? Тая ***, виновна за целия този батак в Европа? Достатъчно самата тя ни разсмива и не само това - доста и ни разплака, покрай тия тия мигрантски изцепки. Сега ние сме наред да слугуваме. Който иска , да отива това си е негов избор. Въпросът е че след като заболеваемостта и смъртността там растат редно ли гастарбайтерите да се връщат обратно и да разнасят болестта и тук. Ще стоят там докато болестта отмине. Риск печели, но и риск губи.
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Германия отдавна са на автопилот.просто имат много приходи в бюджета от данъци ако нямаха до сега да са се изпотрепали
70
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая пак на Мангъровия ще кацнат!
69
12
 
24
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 години
А Фрау Меркел не знае ли, че Тиквун е приложил най-добрите и най-либералните мерки в света и сме най-добри в борбата с вируса? Какво се прави, че не знае? Кажи й бе Бойко, напомни й, някой трябва и ги разсмива от време на време.
68
11
 
25
 
! Отговори
брифигуват ви преди 3 години
партенки в германия паркове и улици са пълни живота кипи
67
5
 
14
 
! Отговори
!!! преди 3 години
До от немскоТака е,дори специално поискаха коридор за работници от източна европа,защото работели.Тук комшиите немци,като останаха без чистачки.....чудо.Всички,които поддържат градини работят на пълна пара и търсят хора.Всичко мина на одставки по домовете и много магазини не смогват.Сега е златен шанс за българите,които и без език искат да работят тук.Аз уж трябваше да си почивам,а всеки ден не мога да смогна на работа.
66
1
 
18
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Французи писали за Германци и елито ни го превежда! Малииииии!
65
2
 
6
 
! Отговори
аноним преди 3 години
ЕЛ ВАС Агенция ЕЖК - агенция "една жена каза"
64
16
 
12
 
! Отговори
Байфидан преди 3 години
До sante dog. Къде пак отиде да се вреш на Бойко между краката? В цял свят икономиката е закършила, да не сме само ние? Дай първо да оцелеем, пък после ще му мислим за икономиката. Или и ти като оня *** *** в президентството ще ми говориш, че гладът ще победи страха. Само че преди това като те победи смъртта, гладът няма значение.
63
0
 
2
 
! Отговори
@ преди 3 години
До От БерлинКакво точно правят?
62
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58. Ами нещо си се объркал за некадърника Мангъров. Точно той говори непрекъснато за групов имунитет.
61
16
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
***, къде си? Прочете ли това?
60
10
 
21
 
! Отговори
!!! преди 3 години
До От БерлинЕ, тя лъжата вече лъсна в Германия!Тук,за щастие,има институти,институции,които работят честно.В крайна сметка останаха само Меркел,вирусолога на Бил Гейтс,шефа на Роберт Кох и Шпан,които държат на тия лъжи.Дори Щреек се отметна и каза,че смъртността е 0.037 процента и не се доказва предаване от предмети.Да не говорим за десетките германски вирусолози,чиито интервюта се трият от ютюб,които смятат истерията за лудост!
59
6
 
16
 
! Отговори
От Берлин преди 3 години
Не се карайте и спореге ! Всичко в тези данни е относително-- с и зпускане на само един фактор, и цялата статистика се променя в полза на,, тълкуващият" - използващ... Това, тук в Германия го правят от началото на кризата! След време ще им лъснат лъжите...
58
3
 
17
 
! Отговори
@ преди 3 години
До sante_dogИнтересното е, че не са го измислили днес.бг. Германските новини са пълни с тази новина. Има нещо което не разбирам: данните на Робърт Кох се припокриват с тези на Джонс Хопкинс и Уърлдометерс а те са на намаляващи все повече нови заразени (за пръв път под 1000 дневно от обявяване на карантината). Или те тестват много по-малко хора и въпреки това отчитат високи резултати, или има нещо друго което пропускаме.
57
6
 
8
 
! Отговори
az преди 3 години
Е тия какво са очаквали? Че като хората почват все повече и повече да се мешат ще става по-леко ли? наивници.
56
2
 
5
 
! Отговори
"вярвам" преди 3 години
Института Роберт Кох
55
0
 
1
 
! Отговори
??????? преди 3 години
До ИСТИНАТА Е ТУК 51 е и ?????
54
6
 
15
 
! Отговори
sante_dog преди 3 години
Днес-а, това от къде го измислихте? Вчерашният ден е първият такъв с под 1000 новозаразени от повече от 40 дни. АКТИВНИТЕ случай стабилно намаляват вече 20 дни. Тук не говоря за общите които могат само да растат. Ако си пишете измислици премислици само защото Бойко я е закършил защото едно е да затвориш хората вкъщи, а друго да възстановяваш икономика- няма смисъл. Тези които ви четат си имат интернет и могат спокойно да отворят статистическите данни. Там политика няма...
53
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА !!! 27Институтът Кох съобщава, че само 27 % придобиват имунитет.Ако вирусът е лабораторен... може и да няма имунитет. Този вирус има много дълга РНК. Мангъров сигурно е прав, опирайки се на това, което знае, но този вирус е нещо непознато и непрекъснато изненадва учените.