Германия облекчава мерките, расте предаването на коронавирус

Смъртността също започна да се увеличава от ден на ден
28 апр 2020 11:50, Елка Василева
85
Германия облекчава мерките, расте предаването на коронавирус
Снимка: архив, БГНЕС

Официалните данни за Германия показват, че са налице първите признаци, че предаването на COVID-19 отново върви нагоре точно в момент, когато страната внимателно се опитва да смекчи ограничителните мерки, предаде Франс прес.

Индексът на възпроизводство или заразяване, който отблизо се следи от здравните власти, отново се доближи до 1,0. Това означава, че всеки заразен е предал вируса на още един човек, показват днешните данни на Института „Роберт Кох“.

Министри и вирусолози подчертаваха важността от свеждането на този индекс под 1, като в страната имаше дни на интензивни медийни и политически дебати, след като канцлерът Ангела Меркел предупреди провинциите да не бързат със смекчаване на мерките.

Още по темата

От средата на април индексът на заразяване бе около 0,7, преди отново да тръгна нагоре.

В същото време смъртността също започна да се увеличава от ден на ден.

Днес смъртността достигна 3,8%, показват данните на „Роберт Кох“. Въпреки увеличението тя остава доста под нивата в някои съседни страни, като Франция.

Последните данни показват 156 337 случая на Covid-19 в Германия, от които 5913 с фатален край.

Увеличеният индекс на заразяване и смъртността може да озадачи властите, докато раздразненото от ограничителните мерки население започва да се наслаждава на някои новооткрити свободи и се нарушава първоначалния общ фронт на политици и медии, посочва АФП, цитирана от БНР.

Здравният министър Йенс Шпан обяви по-рано през април, че пандемията е „под контрол“ в Германия, след което Меркел и премиерите на федералните провинции постигнаха съгласие за отваряне на по-малките магазини миналата седмица, както и за връщането на някои от децата в училищата идния понеделник.

Междувременно някои големи компании, като „Фолксваген“, възобновиха производството в последните дни.

Новите данни обаче, които не са толкова окуражаващи, ще бъдат предмет на оценка в разговора на канцлера с регионалните лидери в четвъртък, преди да бъдат взети решения за евентуално нови облекчения на ограничителните мерки на 6 май.

Меркел призова да не се бърза с поетапното сваляне на мерки заради опасения, че ситуацията с вируса отново може да се влоши. Но нейните предупреждения бяха разкритикувани като авторитарни от някои медии и представители на опозицията.

„Дори ако приемем, че един човек заразява 1,1 други, ще достигнем границите на възможностите по отношение на легла в здравната ни система и в интензивните отделения през октомври“, каза тя по-рано този месец.

„Ако приемем, че индексът е 1,2… границата ще бъде достигната през юли. А при 1,3 – което не звучи много, ще сме там още през юни“, добави тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"първоначалния общ фронт на политици и медии" e една голяма лъжа.процентите са фалшифицирани, само за да държат населението в страх и под контрол, и за да смажат средната класа и бизнеса. само банките са на далавера от тази немедицински обоснована карантина, и всички знаем кой стои зад тях.
51
8
 
15
 
! Отговори
от немско преди 4 години
В Германия си е добре и ще бъде още по добре. Работата не спира и капят кинти
50
4
 
13
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
А ако всички вече носим този вирус в себе си, ще се окаже че това е един от най-големите социални експерименти за човечеството.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"... предаде франс прес" Къде е Франция , къде е Германия ! Защо Франция не си гледа своята държава а ми гледа в Германия където заразените и починалите от вируса са много по малко ?
48
3
 
24
 
! Отговори
АфД преди 4 години
***, защо не пишеш, че в Германия вече се тестват 880 000 души на седмица, броят на заразените от 6900 на ден в началото на март спадна в последните седмици под 2000 души, вчера около 1300 души новозаразени. Защо не пишеш, че от общо 158 000 заразени вече 114 000 са ОЗДРАВЕЛИ ? (източник ZDF)
47
3
 
12
 
! Отговори
Хо-хо преди 4 години
Аз съм сигурен, че платените медий ни информират за истината, самата истина и цялата истина. Само дето никой им вярва вече.
46
8
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ТУК преди 4 години
русия е втора след америка по заболели, никой не излиза в Москва е призрачен град от 20дни
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами не знам на кого да вярвам. Според сайта на СЗО показателите в Германия до вчера падат.
44
7
 
9
 
! Отговори
Djoko преди 4 години
До 45,По принцип това е нашата народо психология, но в случая не си прав. Защото точно Бай Ганйьо седи вкъщи сам, с маска на устата и чака да умре от глад. Защото Генерала и Пожарникаря казват, че корона вируса е много по страшен.
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТъпанаpОт моя гледна точка мрънкащия си ти, защото игнорираш, че може да има причина за мерките, и директно минаваш към самоубеждаването, че причините са "съвсем други".
42
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E па глупав народ ве.Не излезат да се изпозаразят и да имат имунитет,а се крият.Доц. Мангиров да ги консултира.
41
1
 
0
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
До 41"С други думи: може и да са прави, но ти вече си си измислил причина да се оплакваш."Приятелю! Аз не се оплаквам - констатирам! И винаги се появяват едни като теб, които започват да мрънкат!
40
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай *** отново ще каже, че това е лъжа... Защото така му изнася на селския та'рикат.
39
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ми *** в гащите.И в българия ще стане така и тези по парковете ще ревът като вдовици за ......Не случайно сте стадо не народ.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТъпанарС други думи: може и да са прави, но ти вече си си измислил причина да се оплакваш.
37
9
 
26
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Не съм лекар и не мога да кажа, дали вирусът е опасен или не. Дали само се вдига пушилка или са адекватни мерките. Но едно е сигурно - на власт имащите им хареса тоталния контрол над хората. Оттук нататък, можем да очакваме периодични световни карантини, оправдаващи следващи финансови кризи и обир на финансите на човечеството. Този експеримент се оказа успешен.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
worldometer друго сочи
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34Не си запознат. Германия е една от най-много изразходващите държави в света по отношение на медицината, науката и образованието.
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
никога повече гроб, срам ме е че съм гласувал за тези ***
33
15
 
14
 
! Отговори
мангъра преди 4 години
аз-ът:"Тепърва пляскач-терасаджии и герберастии ще търпите последиците, тепърва безработните ви д*рници ще мръзнат навън."икономиката си е много добре а мерките работят! Читавите квалифицирани специалисти си работят на лаптопите вкъщи и всичко им е точно. Без работа останаха най-големите *** и ***, разни барманчета и наркодилърчета и сервитьорки. Еми сори, животът е "шампанско и сълзи", нали така се пее във вашите песни?