Епидемиолог №1 на Швеция: Моделът ни срещу COVID-19 остана неразбран

Андрес Тегнел очаква светът да даде различна оценка за подхода на страната срещу коронавируса
Обновена: 29 юни 2020 06:14 | 28 юни 2020 22:30, Красимир Ангелов
188
Епидемиолог №1 на Швеция: Моделът ни срещу COVID-19 остана неразбран
Снимка: БГНЕС

След три месеца работа и непрекъснати противоречия относно подхода за ограничаване на разпространението на коронавируса, топ епидемиологът на Швеция Андрес Тегнел ще си вземе почивка.

Тегнел едва ли ще отиде на почивка далеч от дома си, тъй като повечето страни членки на Европейския съюз изключиха Швеция от списъка на държавите за безопасни пътувания. Според експерти Швеция е сред държавите с най-висока смъртност от коронавируса в световен мащаб заради решението на Тегнел да се обяви против въвеждането на строги ограничителни мерки. Но според него шведският модел остава широко неразбран, пише Bloomberg TV Bulgaria в свой анализ.

През изминалата седмица шведският епидемиолог попадна в заглавията на международните медии, тъй като определи правителствата на повечето страни като "луди" заради въвеждането на твърди мерки срещу разпространението на коронавируса.

Тегнел се аргументира, че светът се намира в първия етап от справянето с дълга и неравностойна битка с COVID-19. Ето защо той твърди, че стратегията на Швеция да остави да продължи голяма част от обществения живот, но да обучи гражданите да спазват препоръките за социална дистанция, е единственият начин страната да се справи с тази дълга битка.

"Очаквам по-сериозна оценка на нашата работа от направените досега", заяви той пред местно радио. "Никой няма как да знае как всичко ще приключи", допълни той.

Реабилитация

В петък Тегнел спечели много важна обществена битка срещу СЗО, след като порица организацията, че е допуснала огромна грешка. Първоначално Световната здравна организация постави Швеция в група от 11 държави, за които твърдеше, че ускореното предаване на болестта е довело до възобновяване на бързия ръст на нови случаи и ако не се предприемат действия, здравните системи на тези страни ще са пред колапс.

Но впоследствие СЗО промени оценката си и обяви, че темпът на заразяване в Швеция е умерен и че по-големият брой нови случаи се дължи на ръста на тестовете.

Уилиам Хенедж, асоцииран професор по епидемиология в Училището по обществено здраве в Бостън към университета "Харвард", коментира, че шведският модел е необичаен, тъй като бе по-малко насочен за предаването на болестта. Но според него е интересно, че страната въвежда този модел на много ранен етап от пандемията, още преди да има сериозен брой случаи на коронавирус в Швеция.

"Все пак шведският подход може да е устойчив по начин, по който другите страни не са се доказали", казва той. Но шведският модел има своята цена. Починалите от коронавирус на 100 хил. души в скандинавската страна са пет пъти повече, отколкото в съседна Дания, сочат данни на университета "Джон Хопкинс".


188
Още от Страната
Има ли коронавирус в Царево? При персонала на заведението няма заразени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами не е за разбиране да си оставиш хората да мрат на воля, нито е разбираемо да наводниш цялата държава с мигранти-***, които отиват там само да паразитират и да ги хранят, нито е разбираемо как превърнаха големи културни и търговски средища като Малмьо и Гьотеборг в арена на престрелки, грабежи и организирана престъпност. Но когато нео-либералния модел се настани здраво в една страна, няма как да е друго..!!
174
2
 
1
 
! Отговори
Питър преди 1 седмица
До Сашо

Напротив, тук става дума за същото, което всички епидемиолози знаят - че да се противостои на вирус с КПП-та е колосална глупост. Просто в наше време некомпетентни в почти всяка област политици вземат всички важни решения. В Швеция поне са се вслушали в гласа на науката, което със сигурност е добра дългосрочна политика. Докато у нас пенсионерите така или иначе умират в мъки, дори като няма вирус
173
6
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 1 седмица
Държава, която си остави възрастните хора да умрат в мъки,защото "то и без това ще умрат скоро" няма право даже да съществува...Напротив всички ви разбраха модела - олекотяване на пенсионната система и точене на милиарди за тестове...Ако някой си мисли че има по-гнусни,безотговорни и нагли от нашите политици - ДА ИМА!
172
1
 
1
 
! Отговори
Idealist преди 1 седмица
На края двата модела се съединяват в крайния резултат. Разликата е в скоростта.
171
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И какво никакви мерки, умориха доста народ, а икономиката им като всички други е зависима от износ и внос, и пак спад на БВП. Само което е било за вътрешния пазар с местни суровини това е спасено.
170
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Аз
Ръсиш глупост след глупост и дори не си даваш сметка за това. Мисля че това което се случва сега оборва твърдението за просто един грип За много хора като 173, тяхното не е било истински бизнес а нещо което се е хранило от момента и никога не е мислило в перспектива.Що се отнася до шведите тяхното няма как да се разбере по простата причина че то не е продиктувано от наука. В случая се мисли за друго а не за хората.Но това е антихуманно и нелепо. Стаден имунитет - такова животно нема!
169
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Далавери с европари или каквито и да било други незаконни дейности не съм вършил, но имаше моменти, когато едвам смогвах да изпълня всички заявки от клиенти, сега е различно, седя и с часове не влиза клиент.
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен
Това че ти не си работил и печелил през предните години си е твой проблем. Преди да се въведе тази Карантина без работа бяха само тези, които не искат да работят. Сега е друго, цели сектори са в бедствено положение и то напълно изкуствено, заради мерките.
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Далавери с европари, които ни се трупат, икономика ли го наричаш?
166
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АЗ
Каква икономика си сринал бе, брачед? Де я?
165
7
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Възхищавам се на шведите, единствените в ЕС със здрав разум. Ние си сринахме икономиката заради един по-тежък грип! Нищо и никой не е по-важнен от Икономиката, дори и аз. Когато Икономиката е добре, всичко е добре, включително здравеопазването, когато Икономиката е зле, всичко е провал, дори и здравеопазването.
164
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Престанете с тази безмислица "Стаден имунитет"! Пример: Стадо А и стадо Б хванали вирус. Овчарят на стадо А казал, бал съм ги, която не умре ще оживее! Овчарят на стадо Б казал, аз пък ще чакам стадния имунитет, той ще оправи нещата. И седнали да си пият ракията заедно. "Открийте разликата в двете картинки!"
163
0
 
1
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 1 седмица
Това е една *** грешка.
162
0
 
0
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 1 седмица
Когато натискам долния ляв *** се сещам,че трябва да превключа скоростта!
161
6
 
14
 
! Отговори
пропаднал модел преди 1 седмица
С 523 починали на милион жители Швеция е една от най-тежко засегнатите от ковид страни в света. Шведската икономика спадна с 10 %, така че и тук Швеция не реализира предимства. Не знам защо ни занимавате с един очевидно пропаднал модел срещу ковид, а не с корейския модел например
заразени / починали
Sweden 65,137/ 5,280
Denmark 12,751 /605
Norway 8,862 /249
Finland 7,209 / 328
Sud Korea 12,757/282
160
2
 
10
 
! Отговори
Петърчо преди 1 седмица
Преди няколко седмици се оказа че само 14% от населението на Стокхолм има имунитет. За да може стадния имунитет да проработи трябва поне 70% и повече от хората да имат антитела. Германия на 190+ хиляди заразени има 9000+ починали а Шведите на 65+ хиляди 5000+ починали. С това темпо едно че няма да постигнат стаден имунитет поне за една година а съвсем друго до тогава колко хора ще починат. Моделът работи само в главата на тези които го налагат. Същите които сега препоръчват носенето и на маски.
159
0
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 седмица
До Анонимен

Не е бездействие, драги, а е смятал, че там мнозонството е разумно, но може би е сбъркал:
"Тегнел се аргументира, че светът се намира в първия етап от справянето с дълга и неравностойна битка с COVID-19. Ето защо той твърди, че стратегията на Швеция да остави да продължи голяма част от обществения живот, но да обучи гражданите да спазват препоръките за социална дистанция, е единственият начин страната да се справи с тази дълга битка."
158
1
 
5
 
! Отговори
Вируса до 157 преди 1 седмица
Като станеш пенсионер. ще се сетя за теб, да прочистя малко системата !
157
0
 
3
 
! Отговори
Епидемолог на Того преди 1 седмица
Абе нашият също, не знам защо тъй..!
156
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

"Стадния имунитет все още не е доказан, но явно няма друга надежда засега."

И да не стане имунитета - трябва да се прочисти малко стадото и да се облекчи пенсионната система.