В пик сме, но втората вълна на коронавируса ще е през есента

Мутациите нямало да попречат на ваксината
Обновена: 5 юли 2020 12:35 | 5 юли 2020 11:45, Камелия Цветанова
50
В пик сме, но втората вълна на коронавируса ще е през есента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Обстановката се следи зорко и вярвам, че мерките ще бъдат адекватни. Ще има и обратимост на разпускане на мерките... Една част от обществото има съзнание и спазва мерките, но предполагам, че ако се наложи, мерките още повече ще се затягат, за да не се претовари здравната система. Освен това и лекари се разболяват, те излизат в карантина, а ние нямаме безкраен резерв от специалисти, напротив, имаме дефицит“. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата

По думите ѝ „положението не е съвсем изпуснато, но е време да се вземем в ръце“.

„Може да стане още по-лошо, ако решим, че няма вирус и той не се предава. Нещата са се променили и ние бързо трябва да си изградим хигиенни навици... Когато дадеш свобода на някого, той съвсем забравя за ограниченията“, посочи тя.

„Има мутация на белтъка, с който вирусът се закрепва, това обаче е нормално във вирусната еволюция. Мутации се случват с голяма честота при вирусите, защото те имат единична верига рибонуклеинова киселина. Това обаче не променя патогенезата и клиничната картина. Мутациите дават предимство на определени щамове... Но това е малка промяна в генома на вируса и това няма да повлияе върху разработването на ваксината и на лечението“, допълни проф. Христова. 

Според нея е тревожно, че от клъстерно заразяването в страната става дифузно.

„Катерим може би пореден пик. Не може да се говори за втора вълна. Такава ще посрещнем през есента“, смята експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
8
 
! Отговори
Пак преди 3 години
Измами и хитрости, как никой не се направи на селянин и провери болниците.Някой се гаври с живота на хората.
33
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, хора. За ради такива като Вас *** умират български лекари. Защото след като се наговорите самонадеяно, като дойде момента да се заразите тези хора ще дойдат да Ви помогнат и дори да се опитат да Ви спасят с риск да се заразят. Е, те отде да знаят, кои сте вие и че не си е заслужавало да спасят живота ви. Те го правят за всеки. А след това като "благодаря" попадат на вашите *** коментари. Какви хора сте вие, бе! Ако си мислите , че сте нормални , яко се лъжете! Срам ме е от Вас !
32
1
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
"Ще има и обратимост на разпускане на мерките"В другата статия Бойко казва няма, тази тука ще има! Да видим кой кого!
31
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали Манафчииски каза,че първата вълна била още Май месец. Тогава имаше цели 12 човека заразени. Сега нямало вълна, щяла да дойде есента. Хахахай. Обърках се вече. Смятам ,че господата от щаба и техния начални е време да тръгват за затвора.
30
3
 
9
 
! Отговори
Вуно Вунев преди 3 години
Третата вълна КОГА?
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много странни хора живеят в тази страна. Били се плашели от лошите новини. Трябвало да се щади психиката им. Много по-трудно щели да се съвземат от стреса отколкото от вируса. Ами плашете се. Аз се плаша от една единствена загуба - загуба на пулс.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до АзНапротив, мерките се охлабват, подстрекава се невярването в съществуването на вируса и това е в полза да има повече заразени, па и барове, дискотеки и мачове да вървят като "основно" перо на икономиката. На някой му изнася да не вярвате и се заразявате.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Цоко"От няколко достоверни източника пристига информация, че вируса мутира в посока на по-ефективно заразяване, но с по-слаба клинична картина, по-малко тежки случаи и по-ниска смъртност"Ако това е вярно, в противоепидемичните мерки има ОГРОМЕН смисъл!
26
5
 
21
 
! Отговори
до Аз преди 3 години
Статистиката не се крие, а се стакмисва за да се получат повече пари от Брюксел. Новозаразените включват и втори и трети тестове на вече включени преди в статистиката хора положителен тест. Така че, някои хора са включени по няколко пъти в бройката, за да е висока.
25
10
 
6
 
! Отговори
хумен преди 3 години
Мм, посмейте пак да затворите училища и детски градини.
24
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ами то до есента ще бъде мор, после не искам да си представя. Нали сега се молите по църквите за всеки кьорав турист? Жалка история и правителството начело със Слънцето, и с любимите му кметове, като чичо Митко, дето, крият в Бургас статистика и с безобразната им алчност.
23
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса вече е отслабнал до такава степен че повечето хора няма и да го усетят за какво ви е паниката? Учените си го казаха че така ще стане и стана. Още ли да се крием в бункерите като мишоци?
22
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф стига вече с мерки, пазене, опасно, като грип и т.н. Ще продължават с глупостите докато още има балъци да вярват. Реално няма нищо по различно от предходни години
21
7
 
24
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
От няколко достоверни източника пристига информация, че вируса мутира в посока на по-ефективно заразяване, но с по-слаба клинична картина, по-малко тежки случаи и по-ниска смъртност т.е. си следва естествения път, както много различни специалисти споделяха още от началото. Обратнопропорционално на това обаче са е генерират масово плашещи и стресиращи новини, които поне за мен ще имат много по-дълготрайни последици за здравето на хората, от колкото самия вирус. Замислете се.
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветите на Мангъра нека първо се приложат от лекарите. Те първи да придобият масов имунитет.Съветите на лекарите към обществото за масов имунитет да се забавят и отложат, до достигане на 70 процента сред медицинския персонал. Или дружно да излязат и да опровергаят Мангъра. Техен избор е.
19
19
 
11
 
! Отговори
на море преди 3 години
Няма да ни съсипвате живота и връзките с разни мерки за да пазите пенсионери пред умирачка от некъв измислен грип айде стига. Веднъж ви мина тоя номер няма пак. Който го е страх да не излиза и тва е. Пък ние ще си живеем живота.
18
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички мрънкащи срещу правилата и ограниченията могат да видят лично как са организирани мерките във Виена. Преди дни бях по работа там - впечатлена съм не само от организацията, а от дисциплината на интелигентно общество.
17
10
 
21
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Мангъра само ги приказва по телевизията. Запиши си преглед в частният му кабинет срещу 200 лева и ще видиш как едно говори, а счдруги прави.Докато влезнеш при него си дезинфекциран 2 пъти, дали са ти калцуни, маска и ръкавици, а самият той те приема с маска, шлем и ръкавици.Защо, като говори, че няма страшно се пази.
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл от затягане на мерки или каквито и да е препоръки, така или и иначе у на последните 20 години всеки се оправя сам!
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
70 процента от лекарите трябва да минат през вируса, за да получат масов имунитет и да спре заразата сред тях, да свалят маските и шлиферите и да си работят спокойно.