Докладът на ЕК: Предизвикателства пред съда и медиите

Комисията очаква присъди за корупция по високите етажи
110
Докладът на ЕК: Предизвикателства пред съда и медиите
Снимка: БГНЕС

Има предизвикателства пред работата на съдебната система и на медиите, според доклада Европейската комисия.

Брюксел представи днес първия доклад за общото състояние на върховенството на закона в ЕС, придружен от 27 отделни доклада за всяка от страните в Общността.

Един от дадените примери е липсата на прозрачност за собствеността на медиите, за което комисията изразява загриженост. Отчита се нужда от повече средства за работата на институциите, заети с медийната среда. Уточнява се, че сходни наблюдения комисията има за Гърция, Люксембург, Румъния и Словения.

Мнозина български журналисти твърдят, че е честа политическата намеса в работата на медиите, се посочва в доклада, цитиран от БТА. По повод сигурността на журналистите са дадени насоки към докладите за няколко държави, сред които и България, на фона на обобщението, че в някои страни медийните служители са изправени пред сериозни заплахи, физически и онлайн, заради своята работа.

Добавя се, че журналисти биват преследвани по съдебен път, заплашвани, осмивани. Сред примерите попадат случаи от Хърватия, Унгария, Словения и Испания.

ЕК отчита, че у нас, както и в Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Италия, Литва, Румъния и Словакия, са приети стратегии за противодействие на корупцията. Комисията настоява, че е необходимо ефективно прилагане на тези документи и следене на напредъка. В доклада пише, че пред нашата страна остават сериозни предизвикателства пред изграждането на образ на антикорупционните служби като независими, обективни и безпристрастни.

Комисията изразява очакване за последователни окончателни присъди за корупция на високо равнище.
ЕК дава примери с България, Ирландия, Гърция, Малта, Чехия, Полша и Португалия, като страни с мерки за предотвратяване на корупцията.

Комисията отбелязва нуждата от прилагането на мерките, включително с наказания при нарушения, свързани с подаване на неверни имуществени данни, лобизъм и конфликт на интереси.

В доклада се посочва, че у нас не са приключили законодателните процедури, свързани с ефективната отчетност на главния прокурор. Допълва се, че остават нерешени въпросите, породили тревога при съставянето на Висшия съдебен съвет и неговия Инспекторат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: докладек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чел ДокладаИ аз го четох. Пише ли, че хората протестират срещу корупцията? Че се правят закони и служби, но ефект няма? Всъщност е далеч от неутрален и директно си казва негативната оценка. Просто е на дипломатичен език.
102
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не им вярвам на тия ЕК-защитава и изпълнява това което и поръчат когато ходих в представителство на европйската комисията на Unter den Linden 78, 10117 Berlin пратиха ме за зелена трева.Питането ми беше как да се защитавам срещу полицейската дискримиация,и дележите на хора във немското здравеопазване и какво може да се направи в тази посока.Едно ми е ясно където се използва измами,лъжисвидетелство.....с цел постигане на определени цели значи е от сатана
101
3
 
7
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Четейки доклада, все едно описват Беларус. Много е зле положението хора, прочетете го. Това е само върха на айсберга!
100
2
 
7
 
! Отговори
Чел доклада преди 3 години
Който е чел доклада в оригинал, знае, че той не може да се нарече положителен. Не е и изцяло отрицателен, има отбелязани няколко опита за някакви промени , но положителен със сигурност не е. (всъщност в самия него няма обобщение, което да го окачестви като един или друг)
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле, как е променено... За корупцията се казва, че няма присъди и е проблем, и се дава Апартаментгейт като пример. Лобизмът се нарича безконтролен. Главният прокурор се описва като фигура извън контрол и закони. Казва се, че ПРОТЕСТИТЕ СА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА И ЛИПСАТА НА ЗАКОННОСТ. Говори се за преследване на журналисти, собственост на медии от политици, държавно финансиране(и контрол какво да казват) на медии. И т.н. Т.е. не е хич в посока, че нещо се прави и малко остава, а че нищо не се прави.
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-жалкото падение - ко..му..ня..го , прикрит като демократ ,разбирай герберист , да о..п..лю.ва ком страна като Беларус това му е аргумент и доказателство ,че тук е Димукрация
97
3
 
7
 
! Отговори
ЦСКА преди 3 години
И още нещо. Професионалните политици в опозиция у нас разчитаха много на този доклад за да имат поне някакъв сериозен аргумент срещу правителството. И отново се провалиха както на изборите през уикенда. Групата около Радев, Нинова и Христо Иванов трябва да се замисли много добре защо остриетата им в ЕК - Йончева и Кънев не успяха да я излъжат и манипулират както те си мислеха, че ще стане. Вероятно защото нещата не са точно така както им се иска на тях. Власт се взима на избори, не с доклади.
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ДО96 - Питай ограбените за оценка - не мен , жъ..л..ту..ко , знаем за кого списваш и за какво ДОКЛАДЪТ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСЕН"Да да, питам ги всеки ден тия....ограбените (през 90-те им казваха "гладните")...и да докладът е ясен, сравняват България с европейски страни членки на най-богатия клуб, а не с кочини като Беларус....както много удобно сума медии искат да ни вкарат там....
95
0
 
3
 
! Отговори
ЦСКА преди 3 години
До АнонименАко очакванията за този доклад са били, че ЕС ще каже заплатите ви са ниски, има безработица и еди какво си ниво на корупция, всичко сравнено със средното за ЕС - поправете това и това или ще има санкции, то проблема не е в доклада , а в очакванията. Самия факт,че някой си в ЕС ще мери някакви свързаности, медийната среда и усещането за корупция е показателен колко важен и сериозен е този доклад. Точно толкова, колкото и онзи, установяващ изменението на трафика на прелетни птици.
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО96 - Питай ограбените за оценка - не мен , жъ..л..ту..ко , знаем за кого списваш и за какво ДОКЛАДЪТ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСЕН
93
0
 
1
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Бай *** е с мноого дебела глава.Туй Ванга го каза, какво от това ?!Европа критична към медии, Съд,диваците всичко ще побългарят.
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Какви предизвикателства бе , брате - ЧИСТ СРИВ и в съдебната система , и в медиите и то от ГОДИНИ -прокуратура и съд отдавна са коментирани"ЕТО ВИЖДАШ ЛИ, външната оценка НЕ СЪВПАДА с твоята....аз бих заложил на външната, а твоята, който си я посял в теб....сега на изборите ЩЕ ТЕ ОЖЪНЕ!!! МИСЛЕТЕ!!
91
0
 
1
 
! Отговори
е преди 3 години
Когато същият Трифонов водеше дела, срещу жълтите медии, за разпространяване на откровенни лъж, се говореше, как имало натиск върху свободната преса. Чалгар или не, мъж, жена, ***, светица ... Всички имат равни права в тази страна. Слави вече няма шанс в такива дела, след регистрацията му на партията, всяко едно такова дело ще се води точно натиск от политик към журналист....за това, което се говори в доклада...
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви предизвикателства бе , брате - ЧИСТ СРИВ и в съдебната система , и в медиите и то от ГОДИНИ -прокуратура и съд отдавна са коментирани - шаячна правда - на "наши4 и "ваши"-примери да Топлофикациите в страната осъдиха маса пенсионери само за тръбите и им прибраха парите как са оцелявали после един господ знае ..Медиите ами само в този сайт за пример -трият се коментари ,неудобни на властта , а се оставят коментари с ци..ни..з.ми.. примери бол колкото искаш
89
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мнозинабългарски журналисти твърдят, че е честа политическата намесав работата на медиите, се посочва в доклада. По повод сигурността на журналистите са дадени насоки към докладите за няколко държави, сред които и България"И как тогава доклада е добре? Има ли по-голям признак за корупция, от ограничаването на свободата на словото? Върви ли изобщо корупция, когато скандаилите и далаверите не остават скрити??!?!
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕльоменатДа ти кажа, Франция беше много богата страна преди това, а ръководителите на Револьоцията, бяха средната класа, която в онези години е била нещо, като сегашите мулти милионери - не са милиардери, ама са много и реално 500-1000 човека, държат всичко в странта. Тъй като до онези години, се е считало, че царе и царици са управлявали, защото са богоизбрани, да са такива, се е наложило, да има яко пропаганда. Иначе, спокоойно си е била така системата 3-4000 години, преди това.
87
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Неспособни да забележат проблемите, Неспособни да забележат постиженията, единствената им цел е да си вземат заплатите"Кои са проблемите, които не се забелязват? В доклада са казани и някой одбри неща за странта ни, но за какви постижения говориш? Повишени заплати? Кривата на качването на заплатите е същата, каквато беше и 10 години преди ГЕРБ. Проектите, които Борисов "направи", бяха замразени, поради липса на средства, нобяха започнасти много преди него. Кои са постиженията?
86
3
 
5
 
! Отговори
Tattoo Dick преди 3 години
На такива, като тия писали тоя доклад Боеко им го набива с двеста. Разбира се, те самите са "ненабиваеми" и немощния член на бащицата в крайна сметка с плъзга по тях и го набива в нашия г**. На кой му пука обаче, важното е да има с**с!
85
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много от журналистите ни заливат със собственото си мнение по политически теми.Особено този Волгин с часове какво си мисли защо му дават заплата да си изказва мнението?Все едно слушам руски агент
84
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълни глупости ... както може да се очаква от евробюрократите ... не че няма проблеми, но те са съвсем други Неспособни да забележат проблемите, Неспособни да забележат постиженията, единствената им цел е да си вземат заплатите