Колко ще ни струва трапезата на Великден? Доматите поскъпнаха с 54%

Цената на брашното, сиренето и олиото също скочи
76
Колко ще ни струва трапезата на Великден? Доматите поскъпнаха с 54%
Снимка: Pixabay

Според Държавна комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) цената на едро на оранжерийните домати е рекордьор по увеличаване на цената.

Скокът на годишна база е над 54% и в момента 1 кг. е на стойност 3,27 лв. При вносните домати обаче има спад в цената и 1 кг. е на стойност около 2 лв. Картофите значително поевтиняват - в момента можем да купим 1 кг. за 0,62 лв. При лимоните спадът в цената на едро е над 40%, а цената за 1 кг. е 1,79 лв.

Още по темата

Освен промяна в паричната стойност на плодове и зеленчуци, такава се усеща и при основните продукти, които присъстват на великденската ни трапеза.

През последните 12 месеца брашното, сиренето и олиото са поскъпнали, яйцата и свинското месо са поевтинели.
Цената на яйцата на едро е 0,19 лв, а на дребно стига до над 0,30 лв.

Според председателя на ДКСБТ Владимир Иванов съществената разлика се получава, защото търговията на едро показва пулса на взаимодействие на отделните видове храни, а при търговията на дребно вече се наблюдава конкретен търговски обект, логистика, разходи за пласмент и разходи за работни заплати.

„Няма напомпване на цената, просто имаме по-лоши търговски практики, които водят до по-високи равнища. При търговията на дребно имаме свръхнатоварване с пазарни играчи и цената остава единственият фактор, който може да реши проблема“, допълни експертът пред bTV.

Според него поскъпването на оранжерийния домат се дължи на това, че у нас не се отглеждат достатъчно домати и в момента се набляга на свръхпроизводство на краставици.

„Козунакът ще е на абсолютно същата цена, олиото пък ще бъде по-скъпо заради лошата реколта през 2020 г.“, обясни Иванов.

Според данните цените на агнешкото месо в големите вериги са по-ниски в сравнение с цените в по-малките търговски обекти.

Това е абсолютно логично, защото големите търговски обекти имат доста по-добра логистика и пласменти тактики“, добави експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
12
 
! Отговори
Плод-зеленчук преди 3 години
Малки сте не знаете ! По това време в плод зеленчука ,когато имаше туршии в едни големи бидони и пускаха лук,картофи,моркови,понякога ябълки, замразен в картонени кутии гювеч и консерви и сок от праскови и кайсии и моркови в бирени бутилки! И всичко се даваше от продавача,клиент не можеше да пипа стоката и да избира...А в показният магазин пускаха но не винаги парникови домати и краставици но на високи цени!Ако тогавашен клиент влезе в днешен магазин ,ще получи апоплектичен удар от видяното!
37
3
 
12
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
ПРИ НАС , ДОМАТИТЕ СТАВАТ АВГУСТ--СЕПТЕМВРИ.....!НИЩО БЕ....ШЕ ИМА КОПРИВА В ИЗОБИЛИЕ ЗА ВЕЛИКДЕН..ХА,ХА,ХАААААААААВАЖНОТО Е , ЧЕ БОКО ГО НЕМА......И СЛАВУЦАТА ШЕ ВИ ПЕЕ НА ГЛАДНО СЪРЦЕ..МНЖГО Е ПОЛЕЗНО И ЗДРАВОСЛОВНО!!!!!!
36
2
 
15
 
! Отговори
земеделец преди 3 години
Тези изкуствени домати си ги яжте с колците. Нищо свястно няма в тях . Както и в ягодите и малините от острова. *** вие си знаете.
35
1
 
11
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Така е ! Браво! И на първи август ще хапнеш първият градински домат !
34
9
 
3
 
! Отговори
мистосан пияник преди 3 години
Ние милионерите цял ден седим в нета и пишем коментари на бедняците- щото няма ко да прайм - вече бизнеса ни свърши -щото схемите ще спрат понеже Тиквата падна в дувара и се търкаля по урвата
33
8
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Ф.С.В.Споко другарю !!!! Сега Славуца и Мая ще ти го намалят пак до достижими за бедната ти кесия пари :))) Нас милионерите не ни мисли. Успех !!! :))))))))
32
3
 
12
 
! Отговори
русофила содомит преди 3 години
Боли ме фара. Аз разсада и доматите сам си ги отглеждам.
31
2
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Кажете ми как олиото преди месец -ПОСКЪПНА С НАД 1 ЛВ И ВЕЧЕ Е 3,50 3 ,80ЛВ ?? Пак Картел се е събрал и е решил да дере бедняшките кожи-Къде е Държавата?? Това ли беше ГЕРБ? В тази държава вече над 30г всеки си прави каквото си иска с народа- като почнем от "честните " (95 % криминални) Бизнесмени и стигнем до големи производители Монополисти правещи картели! Как може 30 г да не знаем Сиренето -Сирене ли е наистина ?? или млякото -мляко? В каква Държава ЖИВЕЕМ ЗАБОГА!!!!??
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е ракията да не поскъпне...пластмасови домати да ядат будалите.
29
4
 
8
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ... преди 3 години
Сега вече Боко го нема!ШЕ ВИ ХРАНЯТ ТИЯ ЩО ЛЕЖАХА ПО ТРОТОАРИТЕ И МЪКНЕХА КОВЧЕЗИТЕ И БЕСИЛКИТЕ А СЛАВУЦАТА , ПЕСНИ ШЕ ВИ ПЕЕ..ХА,ХА,ХАААААААА....ЗА "У ПОКОИ"!!!!ТОТО ВИ ЧАКА ТАМ!РАДВАЙ СЕ НАРОДЕ...!!!!!!!!!!!!!!!!
28
4
 
4
 
! Отговори
мак преди 3 години
До пияница мистик. Досега пеехте в чест на т.лупа, който постигна стабилност и просперитет откъдето и да погледнеш, както все се хвалеше. Та какво имат да оправят следващите управляващи според теб?
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великден е само повод софиянци да се върнат по родните места а истинските софиянци да идат на море в Гърция,никой не го почита този празник заради самия празник..
26
7
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Спокойно другаре !!!! Сега Бойко и ГЕРБ вече го няма и Славуца (ИТН) с Мая (Изправи се! Мутри вън), Ванко 1 (Татяна Дончева)и Маджо (ДБ) ще оправят положението :)))) Ще живеем и пеем тържествени дитирамби, че вее мутри няма, а само нови хора, хората на промяната :))))
25
2
 
8
 
! Отговори
КРИЗА преди 3 години
Днес се видях със стар приятел живеещ в САЩ .Преди няколко месеца Тръмп превел по 1200 долара на човек - без документи , без молби в Държавната Администрация , вчера Байдън превел по 1400 долара по същия начин .Знам че с тези пари не се живее , но това са пари за всеки от Данъците . Държавата поне ти Плаща Разходите за Храна .
24
13
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
На мене ми се вижда евтино, даже с колеги и жените им ще ходим на къща за гости. Има добри оферти.
23
1
 
6
 
! Отговори
Фи преди 3 години
В Кауфланд-а има промоции нали знаете.
22
1
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Парата като говори, ставаш от бял-зелен-син и според парата се играе хорото. Тези хора по веригата те са прекупвачи, малки играчи...вносителя е големият, със сертификатите за качество за Источна Европа..;) Основният стандарт..не двойният... и големите си затварят очите защото някой им купува *** които не вървят на западният пазар и къде къде....България. Така е било след Тошо и така е до ден днешен.
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарчета, сега в еврокапиталистическа България ви е позволено да говорите, че пестицидите са лоши. Ако 2021 Съвецкия Союз съществуваше щяха да ви обясняват по телевизията колко са хубави пестицидите щото увеличавали добива и това забивало поредния пиррон в ковчега на загнилия капитализъм.Елате пак, но след като се научите да мислите.
20
9
 
7
 
! Отговори
Анти герб преди 3 години
Бойко даде 50лв. Сега ще си ги вземе!
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се ли замислят тия "частници", дето се правят на бизнесмени от 90-та година насам - утре може и за последно да си отворят магазинчето, с което ограбват народа. Той ляга, ама не се знае дали ще осъмне. Някой даже и до леглото не стигат вечер. Излизат от работа, спират на светофара и заспиват вечен сън. После търсят клошар. Как ще го намериш, като 80% от населението са клошари? Никак. Ай чао.