Със скока на лихвите търсенето на ипотечни кредити ще намалее

Цените на имотния пазар в България в момента са в застой
123
Със скока на лихвите търсенето на ипотечни кредити ще намалее
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Основният инструмент, с който централните банки борят високата инфлация, е цената на кредита. Тук основният въпрос е как да намерим баланса между високата инфлация, която все по-често в ежедневието усещаме по джоба си, като в същото време не задушим бизнеса. Това каза Борис Димитров от Кредит Навигатор в предаването "Клуб Investor" по BloombergTV с водещ Ивайло Лаков.

Лихвените проценти в България към момента не реагират по никакъв начин макар банките вече да затегнаха условията. Някои намалиха процента на финансиране, а други завишиха изискванията за дохода на кредитополучателите. На този етап в България високата инфлация не се отразява на цената на кредита, а се отразява на рисковите критерии на банките при отпускане на кредит. Цените на имотния пазар в България в момента са в застой, като все още банковото кредитиране подпомага търсенето.

„Очакването ни е третото тримесечие и към края на годината най-вероятно трендът да се обърне и потенциалните купувачи, които ще са на пазара, да намалеят. Ако някой мисли да продава, сега не е лош вариант да излезе на пазара, за да вземе добра цена”, посъветва Димитров.

Той прогнозира, че след третото тримесечие на годината лихвите по всички банкови кредити ще започнат да се покачват и хората още сега трябва да бъдат консервативни при кандидатстване за кредит.

„Ако сега някой желае да изтегли кредит, е добре той да си калкулира завишаване на вноската от порядъка на 30% до 50%, за да провери дали и тогава доходите му ще издържат”, каза той.

„Ако кредитните задължения не се обслужват, кредиторът има право да пристъпи към събиране и от неипотекирано имущество”, предупреди събеседникът и допълни, че увеличаването на основните лихвени проценти вероятно ще доведе до повишаване на лошите кредити макар банките вече да управляват добре този риск.

Средният ипотечен кредит в големите градове в България за 2021 г. е между 160 000-180 000 лева, което показва ясно изразена тенденция за покачване на размера. За първото тримесечие е регистриран ръст на отпуснатите жилищни кредити от 45% спрямо миналата година.

„Българинът не се притеснява да живее на кредит”, сподели Димитров.

В САЩ с повишаването на лихвените проценти последва рязко понижаване на търсенето на ипотечни кредити, посочи гостът.

По отношение на ваканционните имоти банките винаги са били по-консервативни и процентът на финансиране е 70 и надолу, защото се приема, че цената на ваканционния имот е по-волатилна.

„Малко или много това е луксозна стока. Ние като потребители стигаме до ваканционен имот, когато сме си решили проблема с основното жилище”.

Предвид усложнената глобална икономическа обстановка много инвеститори са заели изчаквателна позиция, сподели събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: имотиинфлациякредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, купете си земеделска земя! Тя не се произвежда!
56
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Аз помня 90-те години всички които взеха пари на кредит спечелиха.. сега е същото.. Тогава хората купуваха долари , а сега имоти , защото долара е най-големия балон. " ----Кукловодите не използват една шашма два пъти. Този път балона е имотен. После златен и т,н. Разнообразие да има :)
55
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, пазете си парите, та после да си купите 1 кола на старо с тях и тва е! Историята помни такава инфлация какво прави с парите, а къщата си е къща! Дядо ми имал 10к на времето и си ги пазел за старини, а дядото на мъжа ми - построил вила на село с 10к - кой ще познае какво се е случило после? Да! Правилно! Моят дядо имал пари за чехли, а мъжа ми си има вила....
54
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо нема да намалее. Вече семейство от двама даскали но е спокойно да изплаща ипотека...
53
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говори глупости тоя! В ИТ сектора вече дават по 5К заплата. Апартаментът му струва 250 -300к . Дал е 50 предварително и изплаща 1000. Еми най- много, ама най-много да му стане 1150. Ама с тия доходи ще го изплати за нула време, щото примерно и жена му тва работи и пак ще излезе на пазара да търси. А тия, дето гледат как се клатят на бика мъ дите, можете да продължите да се наслаждавате на гледката ...
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 55Затова си има договори и ЧСИ, за да ти вземат имота като не можеш да плащаш и да го продадат после!
51
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва ще става много трудно, вероятно след тази зима хората ще са пообенели. Всичко се завърта къмто обедняване. Една покупка на имот сега няма да ви направи по-богати, а ще направи банките по-богати! Внимавайте и смятайте! Няма нужда да се забатачвате с гаражи за по 30000? щото някой е решил, че е нормално, или със селски къщи за същите пари, защото там е още по дебело после. Сега ще започнат и фалшивите статий от брокери, как изпускате златния момент... Ха, моля ви
50
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия ги говорете на ланшната ми капа! Ако се увеличат вноските с 50%, че дори и с 30%, така ще изгърмят банките, че нема да ви се вярва! Хората масово ще спрат да плащат!!! Те баМките това го знаят! Те са като фармацията - не искат да те убиват, а само да те смучат! Демек повече от 5% до максимум 10% можете да си сложите в уравнението, и то не веднага! Защото ще се започне с по 0.25 .... Демек за 10 години - 2.5%! Айде господина да върви да плаши гаргите!
49
0
 
30
 
! Отговори
Ин и Ян преди 1 година
2008-2010 балона трябваше да се спука, но противно на всякакви икономически закони за ненамеса на държавата в бизнеса, централните банки на САЩ, Англия и ЕЦБ смъкнаха лихвите до 0% и ''напечатаха'' трилиони, а правителствата спасиха алчните банки, като станаха акционери в тях или ги субсидираха с парите на данъкопатците. Т.е. позакърпиха балона. Оттогава цените на имотите скочиха 300-400%, а периода на ипотечните кредити от 15-20 год. стана 35-40год. Измисленият Ковид наду балона на макс.
48
2
 
39
 
! Отговори
Балонест преди 1 година
С други думи, иглата ще се докосне към имотния балон след 3 месеца, той най-вероятно ще се спука зимата и догодина зимата ще е, стой та гледай. Винаги е по-добре да си Дебитен милионер, не Кредитен. Тия с имотите на кредит за по 300к, ще се запознаят с 90% от ЧСИ в България! Или иначе казано, *** - глава затрива.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50. Ясно. Това което преди имаше във всеки двор. :)
46
5
 
29
 
! Отговори
Имотко преди 1 година
Всички които казваха че балона го чакаме да се спука от 15 години а той не се пукал и все нагоре ще запеят друга песен идват трудни години кеша ще е цар
45
5
 
5
 
! Отговори
Айти преди 1 година
Био магазин е място, където се продават тукашните местни продукти, които не са пръскани и торени с отрови и ги няма по отровните супермаркети
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
45-ти Кво е био магазин?
43
2
 
19
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Ако плащате 500лв вноска по кредит, догодина ще плащате по 750лв вноска ;)
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По Бай Тодор, спестяваха за къщи. Сега за наем! :))
41
2
 
37
 
! Отговори
Адам Смит преди 1 година
Цените вече са на самия връх. На запад кризата ще започне след следващата зима. Хората още имат спестявания, но не и за имоти, а да си покриват разходите за храни и енергия. Имигрантите и чужденците вече не купуват в България. Много зависи колко бързо централните банки ще вдигат лихвите, а те вече го правят. Чува се, че до края на другата година ОЛП на ФЕД ще стигне 8-9%. Печатането и раздаването на пари спря. Богатите станаха по-богати, а бедните ду.ат супата, особено тези с ипотечни кредити.
40
12
 
7
 
! Отговори
Айти преди 1 година
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата ветрогенератор и 10 декара фотоволтаици. Топлото е евтино, понеже къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на отровни супермаркети, защото има био оранжерии и био магазини.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данъците са много ниски и няма регулация за заеми, нито изисквания за подръжка на жилище. Ако съм спекуалтор, какво правим? Ами чакаме .. 5-6-10 години - все ще се врънат цените. Данъците ще с 3-4000 лева МАААКС! И пак ще са двойни след време.
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Средният ипотечен кредит в големите градове в България за 2021 г. е между 160 000-180 000 лева" Усреднятвате ги май по градове, а не на бройка. Я кажете, колко са в София? 160 00 лева за имот днес, в София, е мечта ...