Колко опасна е маймунската шарка и какви са симптомите на болестта?

Първите мехурчета се появяват по лицето
199
Колко опасна е маймунската шарка и какви са симптомите на болестта?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все повече тревога по целия свят буди маймунската шарка.

„Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив. Първите мехурчета се появяват по лицето, след това по цялото тяло – най-много по ръцете и краката. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни”, обясни какви са симптомите пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Още по темата

„Това са поксивируси, които са може би най- едрите вируси, които причиняват заболявания, главно на повърхностния слой на кожата. От тази група вируси е едрата шарка. От 1980 година децата не се ваксинират за едра шарка. Хората с маймунска едра шарка са до 40-годишни - значи неваксинирани за едра шарка”, обясни проф. Кантарджиев.  

Част от заразените в Европа са пътували до Африка преди да развият симптомите.

„На 6 май агенцията за здравна сигурност на Великобритания докладва за първите случаи. Той е човек, който на 3 или 4 май лети от Нигерия. След това развива заболяването”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

„За другите случаи се обвинява много тесен контакт с инфектирани”, обясни той.

По думите му вирусът може да бъде пренасян от гризачи – мишки и плъхове.

„Случаите са с ниска заразност. От 50 контактували с болните е заболял само един. В момента се изяснява начинът на предаване”, каза проф. Кантарджиев.

„След отпадането на мерките за пандемията се пътува много. Големият брой случаи е и благодарение на факта, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските власти за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече”, обясни той.

Рискът за българите бил много нисък. Проф. Кантарджиев смята, че трябва да се засили граничният контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: Маймунска шарка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли експерт да обясни дали маска от втората вълна на Ковид ще ме предпази от маймунската шарка.
58
1
 
25
 
! Отговори
ЦИРК МАМУНСКА ШАРКА преди 1 година
Симптомите на болестта са внезапна енергична поява на всички "експерти" по медиите - Бацилова, Ваксинджиев, Джабалександрова, професор Пенка и тн! Очаквайте и изключително ефикасните и безопасни вацини! Айде, честито! Докато шаранът кълве, спокойствие няма да имаме!
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мамунската шарка оди по мамуните. Тука мамуни почти няма и затуй не трябва да се притеснявате.
56
1
 
17
 
! Отговори
Кантарджиев преди 1 година
Най-накрая захлебих до планираното пускане на ковид есента. Беше дълга пауза.
55
7
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Шарката е изключително опасна води до кървави големи блистери по кожата пълни с силно заразна кървава течност и секрети и 11% смъртност при деца.Тази шарка преди години има разработени специфични ваксини наричени Ankara vaccine с висок успех предпазват децата от маймунскашарка Добре е децата да се ваксинират с нея защото дори и да не се случи най лошото последствията за кожата от тази шарка са катастрофални и кожата остава надупчена като асфалт
54
1
 
8
 
! Отговори
Mустакат доларояд преди 1 година
Много по-опасен от мамамунската шарка е болестта носена от мен, мустакатият доларояд;))) щото за нея нема ваксина и ша требе па да ва запрем кат *** по оборите;))) *** тоа път нема ва раним, щото мустакатият доларояд са лекува с глад. Колкото повек гладувате, толкова повек има за доларояда! Требе го раним и да гладуваме, за да мой да преяде и да са пръсне и тогава болестта отминава!
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
боко ни наши маските. по заповед на краварите. КПП-тата бяха най истинската мярка! решиха проблема...
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маймунската шарка е българска телевизионерска и медийна болест :) Тя се отличава с ТВ експертизъм . Същия тоя експертизъм дето ни казваше че брекзит няма да има .Путин няма да нападне Украйна и Тръмп няма шанс да стане президент . Ето тва е то маймунската шарка . На маймуни ни правите.
51
1
 
5
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 1 година
Чакаме теста на каките и англичаните по морето. Трябва да си внесем и маймуни по хотелите ако каките не достигат. Явно англичаните не подбират.
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква хубава и приятна тема за болести и ваксини:)).По-добре маски отколкото противогази и да гледаме радиационния фон:)).Предпочитам нова пЛандемия пред войната.Най-добре мир и без болести,но не искат сатанистите да ни оставят живи...
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами така става като играят грузинската постановка, Танц със шпаги!
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече са изнамерили нещо като ваксина за нея, значи ще я извъртят да е страшно опасна.
47
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти знааеш ли че прехвалената Екатерина Велика е правела необуздана любов с коне
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелен Демократ,ти каква ваксина имаш?Ако е Зенека край с теб.
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малии Бойко и симитлийския кмет да внимават!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига бе маймун - глашатай на измамниците.
43
0
 
6
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
До 43 Маймунски Цирк--- аз съм против пипането на пейките и градските тоалетни, много от нас стожерите на Новото нормално тръгнахме оттам, ех спомении...
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да подейства маймунското ДНК от ваксината си иска време.Не става за няколко месеца.Затова чак сега се проявява.Тази шарка винаги е била,но не сме се заразявали,защото не сме имали маймунско ДНК.Сега заради ваксините някои вече си имат.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се нещо.Ако ваксините срещу ковид правят така,че да се хващат маймунски болести дали не правят мозъка маймунски?В други теми си има хора,които определено не могат да мислят и врекат как искали да стоят на тъмно и студено...
40
5
 
4
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
След отпадането на мерките за пандемията се пътува много. Големият брой случаи е и благодарение на факта, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските власти за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече, обясни той.-------Ерудитът ви го казва, безконтролното пътуване маймунките води до пЛандемии, затова ще питате местния ви феодал преди да предприемете каквото и да безсмислено пътуване, особенно тези с голям въглероден отпечатък! Ваксинирайте се!