САЩ отхвърли твърденията на Москва за употреба на "мръсна бомба" от Киев

Това било "прозрачно невярно"
24 окт 2022 07:10, Александър Попов
201
САЩ отхвърли твърденията на Москва за употреба на "мръсна бомба" от Киев
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското твърдение за план за пускане на „мръсна бомба” от Украйна е "прозрачно невярно", заяви официален представител във Вашингтон.

Високопоставен американски служител отхвърли руските твърдения, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба", като "прозрачно неверни", а шефът на Пентагона "отхвърли всеки претекст за руска ескалация".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу изказа твърдението за "мръсна бомба", която Киев може да използва в поредица от телефонни разговори с началниците на отбраната на западните държави.

Украинският президент Володимир Зеленски остро го осъди, като нарече твърдението руски претекст за точно такава атака. "Светът трябва да реагира възможно най-остро", каза той.

В изявление на говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Ейдриън Уотсън се казва: "Отхвърляме съобщенията за прозрачно неверните твърдения на министър Шойгу, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" на собствената си територия. Светът ще прозре всеки опит да се използва това твърдение като претекст за ескалация".

Шойгу проведе кръг от телефонни консултации с колегите си от Великобритания, Франция и Турция, всички членки на НАТО, след като в петък първо разговаря с Остин.

Още по темата
По време на тези разговори Шойгу е изразил "загриженост относно възможни провокации от страна на Украйна с използването на "мръсна бомба", съобщи руското министерство на отбраната.

Шойгу и Остин са разговаряли вчера, като според Пентагона това е бил последващ разговор, поискан от Русия след разговора на двамата в петък.

"Министър Остин отхвърли всеки претекст за руска ескалация и потвърди стойността на продължаващата комуникация в условията на незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна", се казва в последвалото изявление на прессекретаря на Пентагона Пат Райдър.

Зеленски рязко отхвърли твърдението, че Киев се готви да използва "мръсна бомба". Според него само Русия е в състояние да използва ядрени оръжия в Европа, предаде Ройтерс.

"Ако някой може да използва ядрени оръжия в тази част на Европа - това може да бъде само един източник и този източник е онзи, който е разпоредил на другаря Шойгу да се обажда по телефона тук и там", каза Зеленски във вечерно видеообръщение.

Зеленски заяви, че "телефонната въртележка" на Шойгу е направила нещата ясни: "Всички разбират много добре. Те разбират кой е източникът на всички мръсни неща, които може да си представи човек в тази война".

Т.нар. "мръсна бомба" е предназначена да замърси с радиоактивен материал обширен район, което я прави опасна за цивилното население. Тя не включва ядрен взрив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
а откога знаят САЩ какво планува или непланува Киев?
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието , ...което значи е е обратното , ако ме разбрахте !
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много отдавна нато-то е предоставило тази бомба на Зелето .Защо се мешат другите държави в тази война , след като Украйна НЕ Е , нито в НАТО , нито в ЕС ?
119
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 година
САЩ ,води войната и знаят плана на укрите !
118
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, не знам кой се готви, но Зеленски все повече започва да се държи като истерична жена. Да не говорим, че след германскоро и шведското разследвания свързани със Северен поток, би трябвало и на децата вече да е съвсем ясно кой е ( по-големият) лъжец.
117
0
 
9
 
! Отговори
тя преди 1 година
Киев върши мръсни работи , така че е вярно и за "мръсната бомба "!
116
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин главен редактор за сетен път ви моля да не ми блокирате лайковете. Досадно е че постоянно се моля за нещо което би трябвало да е право.
115
8
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
"пускане на *** бомба от Украйна е "прозрачно невярно", заяви официален представител във Вашингтон."--- Тоя на боб ли гледа или на кафе? Много е добър! Имате ли негов телефон, да го питам за числата на тотото.
114
4
 
3
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Исраил има планове да удари с чисти бомби Украйна и Русия, като го направи чрез България. Цел, - после с чисти американски бомби да се разшири Черно море до Вардар и Албания да излезе ня две морета. Бойко Борисофф моли Синедрона, да му се даде да докаже лаоялноаста си.
113
8
 
14
 
! Отговори
Естествено преди 1 година
Сценария за *** бомба идва от САЩ. Нормално е да шикалкавят, както със сваления индонезийски самолед преди години, който беше свален от майдановците с американдка помощ.
112
19
 
6
 
! Отговори
ОТЧАЯН РЕКЕТ преди 1 година
...НА РУСКИТЕ НЕЩАСТНИ НЕКАДЪРНИЦИ!!!!
111
18
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
ДЖУДЖИ РАСЪЖДАВА ДОСУЩ КАТО ХИТЛЕР /....изобщо не мисли , че цяла Русия и руснаците ще бъдат изгорени като къс хартия---като Германия през ВСВ/
110
16
 
4
 
! Отговори
ЯДРЕНИЯТ РЕКЕТ преди 1 година
ПОКАЗВА БЕЗСИЛИЕТО И СТРАХА НА ПУТИН!.../свиквайте с глупоститена тоя азиатски негодник/
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СПОРЕД BG ON AIR СТАВА ВЪПРОС ЗА ЯДРЕННА БОМБА, А НЕ ЗА М-Р-Ъ-С-Н-А БОМБА...
108
6
 
12
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 година
Украинците действат по принципа - Аз да съм зле ама и Вуте да е зле. Поради тази причина в Украйна има нацистки фракции които с помоща на САЩ са способни да взривят "*** бомба" на тяхна територия !
107
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бендеро-нацистите искали да взривят "мpъcнa бомба" и да замърсят с радиоактивен материал обширен район в град Киев. Така се твърди. Искали да обвинят Путин.
106
5
 
14
 
! Отговори
Аргатин преди 1 година
САЩ са говорител на Украйна!Те водят война до последен украинец. А и в Украйна няма ток... Наркомани, сър, пак нещо ще объркат.
105
1
 
4
 
! Отговори
war преди 1 година
Подобно на наводнението, всички знаеха, че се изсича гората и наводнението е неизбежно. На всички е ясно, че Херсон се евакуира и *** бомба е въпрос на дни, и двата случая никой нищо не прави и не може да направи, жалко за мъртвите, дали са руснаци или украинци все тая. По-глупава Война от това е само нахлуването на Венецианците в Константинопол, християни срещу християни, за мръсни пари с мръсни бомби.
104
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако мръсната бомба, гръмне в центъра на Москва, тогава ще им повярвам на руснаците, че е дело на Украйна.
103
12
 
5
 
! Отговори
war преди 1 година
на 23.02 Путин каза, че няма да напада Украйна, явно още така мисли, че не е нападнал Украйна, Не е Война, в същото време обяви "ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ" мобилизация на цяла Русия, дрън дрън частично, всичко що мърда е привикано. Мисля, че след евакуацията на Руснаци от Херсон, ще хвърли мръсната бомба. Ще остави и неопитните войски под обстрел на бомбата дали са 70 или 100 000 за него човешкия живот няма значение, най-вече събра войска от етнически райони и още по-малко му дреме кой ще загине.STOP WAR