Русия загуби Европа като клиент, ще загуби енергийната битка

Шефът на МАЕ прогнозира, че зима 2023-2024 г. ще е по-тежка от тази
30 окт 2022 07:51, Александър Попов
448
Русия загуби Европа като клиент, ще загуби енергийната битка
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия ще загуби енергийната битка, която води срещу Запада, твърди Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Непосредствено преди нахлуването в Украйна около 65% от общия руски износ на газ отиваше за Европа, а 55% от руския износ на петрол отиваше за Европа", заяви Бирол пред Euronews.

"Европа беше безспорно най-големият пазар, най-големият клиент за Русия и Русия загуби този клиент завинаги. Най-големият клиент."

Коментарите на Бирол изглежда се отнасяха до ответните действия, които Европейският съюз предприе в отговор на войната в Украйна - почти пълно ембарго на руския петрол и изключително скъп стремеж към диверсификация на доставчиците на газ, главно чрез втечнен природен газ (LNG).

Запитан дали Русия би могла да замени европейските клиенти с други региони, Бирол заяви, че това няма да е лесно, защото "голяма част" от руския газ произхожда от Западен Сибир и след това постъпва в Европа по тръбопроводи.

Той прогнозира, че изграждането на изцяло нови тръбопроводи до Китай или Индия може да отнеме до 10 години, както и значително количество технологии и инвестиции.

"Вие не продавате лук на пазара, а природен газ. Това е различен бизнес", казва Бирол. "Така че да се замени износът на природен газ за Европа в краткосрочен план е неосъществима мечта".

Но Русия не е единствената страна, която преживява трудни времена.

"Намираме се в разгара на първата истинска глобална енергийна криза. Нашият свят никога не е бил свидетел на енергийна криза с такава дълбочина и сложност", каза той.

"През 70-те години на миналия век имахме петролна криза, но тя беше само петролна. Сега имаме петрол, природен газ, въглища и електричество. Причината е много проста: Русия, страната, която нахлу в Украйна, е най-големият износител на енергия в света."

"Следващата зима може да бъде още по-тежка"

Бирол определи Европа като "епицентър" на бурята и окачестви десетилетната ѝ зависимост от евтините руски горива като "грешка", която е в основата на настоящата криза.

Ръководителят на МАЕ прогнозира, че континентът ще успее да премине през предстоящата зима само с някои "икономически и социални натъртвания" и без сериозни щети - но само ако зимата "не е твърде дълга и твърде студена и ако няма големи изненади".

Бирол обаче изрази по-голяма загриженост за зимата през 2023-2024 г., като посочи три ключови фактора: липсата на руски газ в Европа, икономическото възстановяване на Китай и по-строгите условия на пазарите на втечнен природен газ.

"През следващите няколко години трябва да сме готови да се справим с нестабилните и високи цени на енергията и трябва да намерим решения", каза той. "Но ако трябва да бъда много откровен, тази зима е трудна, а следващата зима може да бъде още по-трудна".

Запитан за продължаващия дебат за евентуално ограничаване на цените на природния газ в целия ЕС, Бирол заяви, че това би могло да бъде "добра идея", стига ограничението да е достатъчно широко, за да запази блока като привлекателен клиент за производителите на втечнен природен газ.

Тазгодишното успешно презареждане на подземните хранилища - запълнени до над 93% от капацитета - е резултат от това, че Европа е платила "повече пари" от другите клиенти на втечнен природен газ.

"Ако поставим твърде нисък ценови таван, тогава нашата конкурентна сила ще бъде много по-малка", обясни Бирол.

Що се отнася до съвместните покупки на газ - предложение, което набира все по-голяма популярност сред страните от ЕС, шефът на МАЕ заяви, че ако европейските страни успеят да се "изявят като силен купувач", те биха могли да наддават за други клиенти на втечнен природен газ по света.

Говорейки за петрола, който е основният източник на приходи за Русия, Бирол не скри недоволството си от последното решение на ОПЕК да намали производството с два милиона барела на ден в опит да повиши цените. Според него водещият петролен картел в света е трябвало да действа по-отговорно по време на криза.

"Сега те решиха да намалят производството на петрол, което ще доведе до повишаване на цените. Следователно инфлацията ще се повиши и световната икономика може да изпадне в рецесия", каза той.

"Това е много рисковано и според мен неудачно решение"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още по темата: Русиягазкриза в Европа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
10
 
10
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Швабистанците сами са признават, че икономическия им растеж и конкурентоспособност досега е бил осигурен благодарение на евтините и леснодостъпни руски енергоресурси, които вече ги няма поради т.пия им и упорит инат да ''накажат'' Путин!
238
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като русия има по голям пазар сега, защо си пали газа
237
11
 
11
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Европейските *** сами си признават, че г.ведарския втечнен газ им е 4 пъти по-скъп от тръбопроводния руски, но поради ''демократичните си принципи'' са решили да се самоубият бавно, но сигурно, отказвайки се от него!
236
3
 
7
 
! Отговори
007 преди 1 година
Това е целта на САЩ и Европа и успяха
235
12
 
12
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Европейските *** загубиха евтиния и леснодостъпен руски газ и спечелиха скъпия и труднодостъпен г.ведарски! Затова и от няколко месеца насам закриват едно по едно различни досега конкурентоспособни свои производства и заводи! Няма никаква възможност втечнен и превозван с танкери газ от друг континент да е по-евтин и по-сигурен от газопроводен такъв идващ от съседа ти! Европейските *** отлично го съзнават това, но порада ината си да ''накажат'' Путин се самоубиват бавно, но сигурно!
234
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващия парламент герб дпс и възраждане. Другите отпадат. ПП ще отпадне , ако гласува оръжия за украйна.
233
6
 
10
 
! Отговори
Savvas преди 1 година
Много коментарйи ама кой чул кой чел накаде и пише НЯКОЙ от тях смешни други пропагандни.Аз ще пиша това не се притеснявайте за европа те имат пари гледайте вие в Б-я да оцелеете.И що се отнася за газта до 5 години цяла европа ще се зарежда от района на КРИТИ и Кипър.Намерили са голямо находище на газ милиарди кубика.Може би за това стана така с Русия за да не е зависима европа.Офицялно съобщение преди месец по Гръцката телевизия даже го коментираха дни наред
232
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партиите ако дадат оръжие на Украйна няма да влязат в парламента. Поне по малките са до там.
231
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг политици как може да слушат такива хора да опустошят страната си това не е ли геноцит на бг народ да ни гледат в очите и да лъжат те маиче искат да се махем от ес колко може да търпи този народ от бг при една все обща стачка и ес отива си от бг тази зима народа нема да истърпи на това давление от ес мен не ме интересува укропите мен ме интнресува моето семеиство и народа ми
230
5
 
6
 
! Отговори
ЛAЙHOMET СЪС КАСКЕТ преди 1 година
Нищо не е изгубено докато ни има нас, русофилите и великия Путин!
229
14
 
10
 
! Отговори
Газпром преди 1 година
Русия загубо половин милиард клиенти в Европа и спечели милиард и половина в Китай.... бизнеса си е бизнес :)))
228
10
 
10
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Населението на Азия е 4,75 милиарда души, точно 60 % от населението на света, населението на европа е около 0,5 милиарда души или 6,25 % от световното! Та пазар за руските енергоресурси има и то огромен! Европейските *** отлично разбират как сами са се прецакали и затова така беснеят срещу Русия!
227
3
 
7
 
! Отговори
ГОлем праз! преди 1 година
Тия ресурси да не са полски ябълки да да се скапват? Просто с времето цената им расте - стават и за торове и за ракетно гориво , кой знае дали пък в края на краищата руснаците няма да си ги запазят за собствена употреба!
226
13
 
8
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Русия скоро ще клекне.
225
9
 
13
 
! Отговори
Инереса клати феса! преди 1 година
По-скоро ЕС изгуби Русия като доставчик!
224
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам как смелите украинци бият по манерките руските Иванушки-*** и се кефим. Яд ли ви е?
223
19
 
13
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Реалността е доста по-различна. Не Русия изгуби европейския пазар, а Европа изгуби евтиния газ от Русия. Всеки може да види резултата в Юроенерджи - например днес газът е ?166 за мегават, а руският до края на март беше ?27 за мегават. И най-точно положението в Европа беше описано от Шолц - "Забравете за енергийния комфорт".
222
9
 
13
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 1 година
Глупости, глупости и пак пародия на журналистика и нескончаеми лъжи! На фона на германо-френската среща между лидерите на Франция и Германия на която бяха обсъдени енергийните проблеми на двете страни, заради високите цени на американският газ и липсата на руски! И само за информация, азиатските страни стават все по - голям потребител!
221
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 258Гърция няма капацитет да получава големи доставки на газ които елините да препродават на Европа, това, че гърците са платили повече от миналата година се дължи предимно на увеличението на цената.Схемата по която гръцките фирми плащат, никога не е предлагана на България.Руснаците искат ние да отворим сметка в рубли и ние да купуваме рубли от РЦБ! А при гърците схемата е, те плащат в евро, след което руснаците ги превалутират в рубли.
220
10
 
12
 
! Отговори
Началото преди 1 година
Войната започна преди няколко години, от момента, в който Украйна реши да остави Крим без вода. Не може да се говори за мир между две страни, когато едната си е поставила за цел да унищожи от глад и жажда населението на другата.