Чуждите инвеститори се интересували от върховенството на закона

Въпросът е как България се бори с корупцията
48
Чуждите инвеститори се интересували от върховенството на закона
Снимка: Pixabay

Инвеститорите и компаниите, които се развиват в България, трябва да се чувстват комфортно и да припознават ясно върховенството на закона. Към потенциалните трябва да отправим ясно послание, че България е правова държава и да ги поканим да дойдат тук да правят бизнес. Обществените поръчки създават притеснение. ... Основният въпрос е как България стои с решаването на корупционните проблеми, защото сигналите се изпращат навън. Има опасност, в стремежа си да решим вътрешните си проблеми, да изпратим много опасни послания навън".

Това каза пред БНР Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България. На 20-и януари се проведе конференция на тема "Върховенството на закона и бизнес средата в България", организирана от Камарата.

"Основният фокус е в обществените поръчки. Те генерират поток от проблеми за решаване. Законът за обществените поръчки не е съвършен, но консенсус за усъвършенстване на системата очевидно липсва, тъй като в повечето случаи се касае за някакви интереси, които много трудно обаче се доказват. Вторият момент е прозрачността - как работят правораздавателните институции, колко бързо. Бизнесът очаква бързо решаване на неговите проблеми. Някъде трябва да вместим и темата за дигитализацията. ... Прозрачността може да се реши по този начин. Не на последно място е политическата воля за решаване на тези проблеми", коментира още той.

Михайлов подчерта, че България се намира в огромна конкуренция със страните около нея и предимствата, които винаги са изтъквани тук - прекрасна данъчна система, висококвалифицирани кадри, за някои сектори дори евтина работна ръка - вече не са валидни.

"Инвеститорите са много информирани за това, но фактите, които ги интересуват, са докъде сме стигнали с върховенството на закона и как по-лесно и прозрачно могат да правят своя бизнес в България. Отговорите на тези въпроси са трудни", каза той.    

В предаването "Неделя 150" Иван Михайлов подчерта, че заради честото влизане в избори всяка тема, включително търговски взаимоотношения и бизнес практики, започва да се политизира.

"Това нагнетява средата и отблъсква инвеститорите и създава усещане за двоен аршин", каза той в коментар на различния подход на правораздавателните органи към казуси като кражба на фирма или случая "NEXO", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
20
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Върховенство на закона у нас няма. Има партии. Дават където и на когото трябва и готово.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До19 Та викаш това тук и в Европа какво е,феодализъм,капитализъм или социализъм?
15
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България на практика цари феодален строй. Населението е мачкано от местни феодали. Случайни играчи и инвеститори веднага биват вкарани в мръсотията и скоро се махат. Примери много. Тук работят само подставени лица и офшорки на КГБ. Пеев и Плевнелиев са такива. Веки струкурно важен бизнес се контролира от Москва. Това е положението. Само луд би инвестирал тук.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бандитите са на власт, какво върховенство, какви 50 стотинки.
13
0
 
25
 
! Отговори
хах преди 1 година
Въпросът бил как България се борела с корупцията - еми никак. Корупцията е пропита от най-дребния чиновник та чак до най-всишите държавни служители - министри, прокурори, премиер и т.н., като при тях даже е по-зле, защото вредят пряко или косвено на всички нас много повече.
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законът е Гешев!Дойде ли инвеститор го налазват чакалите на Бойко!Взимат му бизнеса веднага!Ако не,го палят!А преди това тръгват бухалките от НАП и другите трибуквени глобяващи!Бизнес в България?Хахахахахаха!Кой ще ви дойде тук бееее?!!!Самокомунисти и монополисти!Конкуренция не е позволена тук!
11
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
къде по света е надделял правовия ред нали инвеститорите съсипват всичко стяхната лакомия кои измисли златните паспорти или гражданство срещу инвестициявсичко това е дъвка за де-би-лите в нс да си намират на работа
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как корупцията не пречи на Лидл, Кауфланд, Райфайзенбанк, Дънди Прешъс? Това за корупцията и еврото са елементарен популизъм и празни обещания за повече инвестиции.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ми звучи като "мошениците трябва да се обединят, за да случи промяната". Хаха
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тая корупция и с това самобичуване че тя е основният проблем на страни като България и как всичко в Европа е"цветя и рози"в тубата има едно интервю с бившият финансов министър на Гърция-Янис Варуфакис,на всеки който му е интересно може да го види!
7
4
 
26
 
! Отговори
SS преди 1 година
Чуждите инвеститори, се интересуват от бърза печалба,евтина работна ръка , и ниска данъчна ставка ! И как по лесно да експлоатират простия българин ! С промит евроджендърски мозък !
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДБ правят съдебна реформа в зала, и УЖ трябва да приемат текстовете на първо четене,а тях ги няма в зала.
5
6
 
2
 
! Отговори
За 2 години преди 1 година
Говорене за реформа в съдебната система единственото което се видя, че концепцияна на промянаджиите е Стани да седна - ще махаме Гешев за да слагаме СтРашков. Е не - мерси! С какво на чуждите инвеститори това ще помогне като даже в Европарламента протестираха за ареста на Боко?
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една малка неточност така наречените инвеститори се интересуват закона да работи за тях. Затова плащат и на лобисти като срещу това очакват резултати.
3
2
 
19
 
! Отговори
SS преди 1 година
Като цяло върховенство на закона, в цялата писана история на човечеството никога не е имало ! Това е куха фраза ! А тук в Бг от освобождението -Никога !
2
3
 
27
 
! Отговори
Въхмабулка преди 1 година
Чуждите компании са тук заради ефтината работна ръка. Заради далаверите, който ако направят в Германия няма да могат да спят 200 години... Заради бакшишите, и бързите решения с пари. А не заради върховенството на някакъв закон...то ако го има, тя няма да са тук.
1
5
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
България никога не е била, не е и няма да бъде правова държава! И това е ясно на всички и тук и навън.