Зеленски на годишнината от войната в Украйна: Ще победим!

Похвали своя народ: Ние се превърнахме в една голяма армия
24 фев 2023 09:41, Елка Василева
576
Зеленски на годишнината от войната в Украйна: Ще победим!
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза първата годишнина от пълномащабната война на Русия в Украйна с послание за непокорство към своя народ с думите: "Ще победим всички", предаде Ройтерс.

Още по темата
Във видеоклип, разпространен в медиите и озаглавен "годината на непобедимост", 45-годишният държавен глава си спомни как се обърна към украинците преди година в прибързано изявление.

"Преди една година на този ден, от същото това място, около седем сутринта, се обърнах към вас с кратко изявление, продължило само 67 секунди", каза той в 15-минутната си реч на фона на тържествена музика.

"...Ние сме силни. Готови сме за всичко. Ще победим всички. Ето как започна всичко на 24 февруари 2022 г. Най-дългият ден в живота ни. Най-трудният ден в най-новата ни история. Събудихме се рано и оттогава не сме спали".

Западните военни служители оценяват жертвите и от двете страни на най-големия конфликт в Европа след Втората световна война на повече от 100 000 убити или ранени. Загинаха десетки хиляди цивилни, а милиони други избягаха от заплахата на бойните действия.

"Почти всеки има поне един контакт в телефона си, който никога повече няма да вдигне слушалката", каза Зеленски. "Такъв, който няма да отговори на SMS-а "Как си?".  Тези две думи придобиха нов смисъл през годината на войната."

Украинските сили предотвратиха бърза победа в началото на 2022 г. и конфликтът, който Москва нарича "специална военна операция", се превърна в една жестока окопна война в източната и южната част на страната.

С лидерите на двете страни, които не показват признаци на подкрепа на отстъпление, перспективите за скорошно прекратяване на сраженията изглеждат мрачни, коментира Ройтерс.

Зеленски, който е играл важна роля в набирането на финансови средства и военна помощ от цял свят за поддържане на украинската отбрана, изправена пред много по-голяма армия, похвали своя народ.

"Ние се превърнахме в една голяма армия", каза той. "Станахме един отбор, в който някой намира, някой опакова, някой носи, но всички допринасят."

Той описа 2022 г. като година на устойчивост, смелост и болка и единство.

“Основният  извод от нея е, че сме оцелели. Не бяхме победени. И ще направим всичко, за да победим тази година!"
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


576
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
391
2
 
9
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Побеждаваме! Помоощ! Побеждававее! Помоощ! Бързо! Побеждавамее! Помоощ!
390
2
 
11
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
На табла или на шах, ще ги биете по телевизията или в интернет или по радиото. Защото на бойното поле само ви взимат територии Крим, Луганск, Донбас, Херсон, Запорожие то. Очаквам така да ги биете, че догодина да нямате излаз към черно море
389
3
 
8
 
! Отговори
До 436 преди 1 година
Зеленски поиска от Запада превентивен ядрен удър върху Русия-има го на запис!
388
2
 
3
 
! Отговори
крум страшни преди 1 година
До АнонименДА шмърка а я ке го нашмъркам на зелчицата...
387
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски превърна Украйна в семеен бизнес на семейство Байдън и Зеленски за пране на пари! А Екраинскшя народ в армия наемници на САЩ!! Вижте колко лично и емоционално е инвестирал Байдън, Блинкън, Виктория Нюланд в Украйна? Те от 10 години помпат пари и взимат комисионни там!! Байдън още като вице при Обама си взимаше 10% от всеки пакет помощи за Украйна! Всичко са заложили на една бита Карта-Украйна! И губят :)
386
4
 
1
 
! Отговори
Крум Страшни преди 1 година
До Анонимен Анонимчо и теб и твоя женка и мама ке нагъна под моя ватенка ке ви се радвам и суравакам со огнената пръчка много дни....
385
7
 
1
 
! Отговори
До 428 преди 1 година
Ами до сега какво ревете , че НАТО води война с Русия? И не , не за това не ги напада, а защото знае, че от Русия няма да остане НИЩО (както впрочем и от целия свят)Защо не си вземе и Аляска, нали краварите НЯМА с какво да му отговорят?
384
2
 
4
 
! Отговори
До 426 преди 1 година
Тук в Берлин живее синът на Мелник ( въпреки че той беше уволнен като посланик). Синът на Порошенко е в Лондон!! Защо не се бшят за Украйта, ааа??
383
0
 
1
 
! Отговори
ама не знаеш преди 1 година
До аа: "на ВСИЧКИ, вкл. и на Путин" - така гласи западната митология -та кои са "всички" и къде е дъщерята на Путин?
382
2
 
8
 
! Отговори
До 426 преди 1 година
То и Хънтър Байдън живееше в Украйна до преди войната а не в САЩ! Защо ли ;)
381
0
 
10
 
! Отговори
До 424 преди 1 година
Те имат, но ако Путин удари украйна с ядрено оръжие, НИКОЙ в САЩ или Париж няма НИЩО да изстреля от атомния си арсенал! Атомната им доктрина нне го позволява..само ако те самите са нападнати :)
380
5
 
2
 
! Отговори
До Стига бе! преди 1 година
на ВСИЧКИ, вкл. и на Путин дъщерята и на Песков сина .... само на Кадиров са си в Русия
379
10
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 415 преди 1 година
трябва да си адски заблудена овца за да си мислиш че краварите нямат с какво да ги изтрелят. Ако наистина нямаха, Путин до сега да ги е заличил от картата. И да, кравар не е обидна дума, за разлика от ватенка в която си се превърнал
378
2
 
9
 
! Отговори
Поздрави от Монако преди 1 година
Тук е пълно! Пълно с украински олигарси и синовете им, които се кршят по яхтите от войната!!
377
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ингилизите днес рекоха, че самолети няма да му дават. Шмъркай смело Зеля, само там побеждаваш.
376
1
 
4
 
! Отговори
До аа преди 1 година
Тук в Берлин живее синът на Мелник ( въпреки че той беше уволнен като посланик). Синът на Порошенко е в Лондон!! Защо не се бшят за Украйта, ааа??
375
1
 
12
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
ААА, ЗНАЧИ КОСОВО МОЖЕ ДА СЕ ОТЦЕПИ ОТ СЪРБИЯ ПОРАДИ РАЗЛИЧНИЯ ЕТНОС, НО ДОНБАС НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТЦЕПИ ОТ УКРАЙНА ПОРАДИ СЪЩИТЕ ПРИЧИНИ?!? ДЕМОКРАЦИЯ. ТОЧКА! ХА ХА ХА!
374
0
 
6
 
! Отговори
До 416 преди 1 година
Те нямат акъл..
373
1
 
7
 
! Отговори
Стига бе! преди 1 година
До аа: "Защо децата на Кремъл са в САЩ и Еврапа" - ЧИИ ДЕЦА - я наброй 10 щом си толкова осведомен!
372
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руска жилка значи златно диамантена жила номер сдно в света бе космосе.