Общото събрание на ООН: Русия да изтегли войските си от Украйна

Документът бе приет с 32 въздържали се, като една от страните бе Китай
Обновена: 24 фев 2023 07:23 | 24 фев 2023 07:10, Анисия Иванова
168
Общото събрание на ООН: Русия да изтегли войските си от Украйна
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на ООН одобри необвързваща резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си, предаде Асошиейтед прес.

Резолюцията бе приета със 141 гласа "за", 7 "против" (включително Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия) и 32 "въздържал се", като сред тях бе и Китай.

Общото събрание се превърна в най-важния орган на ООН, занимаващ се с Украйна, тъй като Съветът за сигурност, който е натоварен с поддържането на международния мир, е парализиран от правото на вето на Русия, отбелязва американската агенция. Резолюциите на Общото събрание на ООН не са правно обвързващи, за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, но служат като барометър на световното мнение.

Външни министри и дипломати от повече от 75 държави направиха изказвания по време на продължилите два дни дебати.

"Западът не искаше и не избра войната и предпочиташе да насочи цялата си енергия и финансови средства към неща като ремонти на училища, борба с климатичната криза или оказване на подкрепа на социалната справедливост", каза германската външна министърка Аналена Бербок. "Но истината е, че ако Русия спре да воюва, тази война ще приключи. Ако Украйна спре да воюва, Украйна ще свърши".

Заместник-постоянният представител на Китай в ООН Дай Бин заяви пред събранието, че Пекин подкрепя идеята за възможно най-бързо възобновяване  прекия диалог между Москва и Киев. По думите му воюващите страни  трябва да преговарят и да изложат своите легитимни опасения, да обсъдят варианти, които са постижими, и да дадат шанс за скорошно прекратяване на кризата и възстановяване на мира. "Международната общност следва да положи съвместни усилия за улесняване на мирните преговори", допълни той.

"Днес ни беше представена още една проекторезолюция, която ни разделя и която се отнася до кризата в Украйна. Възниква въпросът дали този проект ще помогне за разрешаването на кризата с мирни средства? Отговаря ли проектът на желанията на всички заинтересовани страни? Разбира се, че не", каза по време на дебатите преди гласуването на резолюцията постоянният представител на Сирия в ООН Басам Сабаг, цитиран от ТАСС. "Този проект е поредното звено от веригата на небалансирани, едностранчиви, провокативни резолюции, целящи да очернят Руската федерация", допълни той.

Според Сабаг съавторите на резолюцията не са свикали консултации, а са настояли да принудят Общото събрание да приеме пристрастен текст, който "по никакъв начин няма да допринесе за траен мир в Украйна". "Сирия напълно отхвърля всички опити за използване и манипулиране на институциите на ООН. Ние отхвърляме настоящия вариант на проекторезолюцията", заяви сирийският дипломат.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви пред журналисти, че агресорът и жертвата не могат да бъдат поставени при равни условия и че не може да се иска от Украйна да не се защитава. "Русия не е изпратила никакъв положителен сигнал за минимално желание да работи за постигане на мир”, каза той, цитиран от АП. (Николай Велев, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
ПРАЯЧ СЕ НА ГЛЕДАЧ преди 1 година
Преди 1 година в Бг - 90% за Русия, сега - 50%, догодина - 10%. Защото се разби митът за могъществото на Руската армия. Трябва да се благодари на Путин, че така дърварски води войната.
135
1
 
1
 
! Отговори
паф преди 1 година
че къде да се изтегля русия, тя си е на нейна територия, това са руски земи - а украйна е една измислена държава от болшевиките!
134
0
 
0
 
! Отговори
неутрален преди 1 година
До Анонименоръжията на нато са на руската границама нато е сащ,саш как реагираха кога ссср прати кораби с ракети в куба
133
0
 
0
 
! Отговори
неутрален преди 1 година
До Е тя ги...то си пише за резолюцията"необвързваща"сиреч преливане от пусто в празно
132
0
 
4
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Заради санкциите върху медиите Русия няма как да разбере за решението и да го изпълни.
131
8
 
10
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
Копейките цел ден пишат глупости под статията нямащи общо с нея за да изместят темата от фактите. 147 гласа против руската агресия срещу 7 гласа в подкрепа на бункерния плъх. Одобряващите руската агресия са диктаторски режими от третия свят където хората са безправни овце - също като руските мужици. Силно се надявам, че някой плаща на копейките да пишат глупости, защото противно би значело , че част от сънародниците ми искат да бъдат третирани като овце.
130
3
 
13
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Путин се е съгласил руските войски да се изтеглят от Украйна след като САЩ върне земите на индианците, Израел върне земите на палестинците, а Христо Иванов и генерал Наско върнат парите от НЕСХО и от " Америка за България ". Беце нема да връща щото кой пари нема.
129
6
 
9
 
! Отговори
възмездие преди 1 година
Добре ли сте в ООН руснаците днес казаха че тази война може да не пркллючи в Киев,а в столицата на някоя друга държава.
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До ООНетоНе само *** - агент ориндж и силно токсичния ДДТ
127
4
 
10
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
тия не разбраха че с русия не се говори с ултиматуми.
126
3
 
12
 
! Отговори
тя преди 1 година
ООН да се разпусне ,не върши никаква работа ,само пари гълта !
125
7
 
10
 
! Отговори
тя преди 1 година
Сега или веднага !Русия никога повече няма да даде земята и градовете си на измислената Украйна ,която те създадоха !
124
1
 
6
 
! Отговори
Е тя ги... преди 1 година
...изтегли -> не и трябва да и гинат войничетата ;). Затва си бомби азовците без проблем от която точка си иска. Та тези бомбардировки никога няма да спрат ;) . А ООН в коя страна се намираше и коя държава издаваше виза, за да идеш там не помня?! Някой??
123
5
 
9
 
! Отговори
Красивата лъжа преди 1 година
До Грозната истинаДа си чул нещо в последно време за великите"джавелин"? Няма и да чуеш. Укрите ги захвърлиха и ползват модификация на СЪВЕТСКИ образец. Да не говорим, че западните оръжия не издържат като съветските по интензивност на ползване и дават дефекти. И за какви 3дни говорим, като руснаците влизат с 3 пъти по-малко сили от укрите и оръжия от Пражката пролет? А в това време елитните им части и оръжия правят учения в Далчния Изток с китайци, индийци, сирийци и южноафриканци!
122
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дон Диего: Тези са представители на целия свят. Ти кой беше?
121
2
 
13
 
! Отговори
Дон Диего преди 1 година
Тези от ООДа не е лошо да спрат да се напушват така , а и да се преместят в Гренландия например , а не да четат еднои също нещо написано им от домакините!
120
3
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Ако войната в Украйна е периферията на голямата световна буря, която се задава, то центърът й несъмнено е битката на световните юдеи-кукловоди за построяването на Третия Храм в град Йерусалим. За да постигнат целите си, трябва в следващите години да сразят Православието и Русия, Исляма и Иран, и цялото Християнство и ЕС. Това е смисълът на прикрито-ционистката политика на САЩ - разчистването на пътя на еврейският Антихрист и лъже-месия. Но юдейските медии мълчат за нечистите дела на ционизма...
119
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Украинците разполагат оръжия в близост до Русия, Русия реагира. Както и да е - явно няма да се оправят нещата." - Разглеждай друг проблем. Русия разполага оръжия в близост до ЕС и НАТО. Все още ЕС и НАТО не са агресирали. Защо ли?
118
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За 240 годишна история на САЩ само 16 години не са воювали с други държави!" - Браво! Добър (4)! Сега кажи и другите за 240 години колко години само не са воювали. Все някой друг трябва да те подсеща, че нещо си забравил да се сетиш да помислиш.
117
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
направо са гн-ус-ни- като трепеа народите на лебия и ирак къде бяхте - после един английски министър се извини че било грешка - ама останаха по кладенците за петрол даже и в сирия - какво търсят краварски войници там - тия кравари оср-аха целия свят и сега русия им била виновна