Контра: Подкрепата на Китай за Русия е в разрез с интересите на САЩ

Сближаването между Китай и Русия е "брак по сметка"
22 мар 2023 18:18, Александър Попов
190
Контра: Подкрепата на Китай за Русия е в разрез с интересите на САЩ
Снимка: БГНЕС/EPA

Политическата и материалната подкрепа на Китай за Русия е в разрез с интересите на Съединените щати, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

В същото време той уточни, че към този момент Вашингтон не разполага с доказателства Пекин да е доставил на Москва "смъртоносни оръжия" за нейната война срещу Украйна.

Блинкън говори пред комисията по външните работи към Сената на САЩ броени часове след края на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия. Си разговаря в понеделник и вторник с руския си колега Владимир Путин по време на първата си визита в чужбина, след като бе преизбран по-рано този месец за безпрецедентен, трети мандат на поста.

Още по темата
Държавният секретар на САЩ обобщи позицията си, че сближаването между Китай и Русия е комбинация между стратегически съюз и "брак по сметка".

Посланието от срещата Путин-Си е, че има алтернатива на американския диктат, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков цитиран от ТАСС.

Значението на войната в Украйна се разпростира далеч отвъд тази страна, като конфликтът оказва дълбоко въздействие в Азия, подчерта Блинкън. Той се аргументира, че Китай гледа "много внимателно" какво се случва в Украйна и ще извлече поуки от това как се противопоставя светът на руската агресия, съобщи още Ройтерс.

Комунистически Китай смята Тайван за своя територия и e готов да защити претенциите си към демократичния самоуправляващ се остров и със сила, ако се наложи./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: КитайСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краваро полуде и откачи по целата глава.
62
1
 
16
 
! Отговори
мак преди 1 година
На сащ никой не им казва, с кого да се съюзяват. И Китай и Русия имат право на този "брак по сметка", а сащ май са безпокоени, щом коментират.
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати наглеца като че ли другите нямат интерси.
60
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
австрийския министър на външните работи отговори на сащ и им каза да не се опитват да налагат санкции на австрийска банка която има отношщения с русия- а освен това си ползват руски газ дето минава през българия и си плащат надлежно- а финландия обяви че ще си спазва договора за доставки на газ до 2031 година- в българия народа се оставил в ръцете на банда лай-ноар-чета дето като чуят сащ не само се навеждат ами и си отваряти бузите- бързо изтривай
59
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ са богати ако трябва няма да ядат по 5 пъти на ден ами по 4 ама китаеца ако не яде поне на 3 дена веднъж ще се гътне
58
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краваря започна да нервничи нещо.
57
10
 
1
 
! Отговори
до 67 преди 1 година
Китай има БВП почти колкото САЩ, но с 4 пъти повече население и основния БВП идва от сътрудничеството със САЩ. Самия китайски пазар не е интересен за внос. Там никой не внася. Докато щатския е точно обратното. Китай произвежда, защото има кой да купи. И знаем кой е най-големият им пазар, нали?
56
1
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 година
интересите на САЩ!?да се засрамят тогава китайците и руснаците
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС и Щатите 800 милиона населени. Китай и Русия 1.6 милиарда
54
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като нещаяха немско-руски съюз ще получат още по-могъщ руско-китайски такъв.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 65 И къде тогава тоя фирми ще си продават стоката или ще се изтеглят от Китай,а това дали го иска някой ,щото си е загуба.
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не зная колко трябва да си глупав за да се дръвччиш и съюзиш Китай и Русия срещу себе си.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня . . .Танче, докато ги гледаш ще мръзнеш с екологичните си панели на панелката. Русия има евтин газ, петрол и храни, а Китай технологии и никой не може да ги задължи да ползват електромобили ако не искат, да се топлят на газ за без пари.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня.Айде бе никой не ги е съборил те сами се събарят или финансовата криза не ги бутна така, че Китай стана икономика номер едно И сега са поели по същия път ,както през 2008г
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те САЩ си ги имат производствените мощности, евтина работна ръка също - мексиканци бол
48
7
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 1 година
Те не са държавни, ама като гласува правителството закон, който забранява внос на стоки, произведени в Китай и ще видиш как всичко се мести в Индия. Що се отнася до това защо са в Китай - естествено, че заради цената на труда. На китаеца плащаш $4 на ден, а на американеца - минимум $12 на час. Едните са с робско самосъзнание, другите са свободни хора, имащи право свободно да носят оръжие щом навършат пълнолетие. Има голяма разлика между тези култури.
47
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен49...: На пръв поглед да,ама не!.....ОТДАВНА краварските фирми в Китай НЕ са решаващия фактор !..Преди десетилетия ДА,но СЕГА играта е съвсем друга!.."Поднебесната" може и без тях...Точно тоя факт затриса краварите..
46
0
 
11
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
"Да си враг на ФАЩ е опасно ,да си приятел на ФАЩ е смъртоносно " Хенри Кисинджър !
45
0
 
4
 
! Отговори
ВСС преди 1 година
Абе къв е този примитив Гешев колко хора е убил досега?
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Да внимават ... Ще стане , че ще му се види лошо на байчо. Докато изградят нови производствени мощности и работна евтина ръка ще минат десетина години.