Украйна видя руска умора в Бахмут, щяло скоро да има контраофанзива

И двете страни понасят сериозни загуби
23 мар 2023 16:30, Александър Попов
257
Украйна видя руска умора в Бахмут, щяло скоро да има контраофанзива
Снимка: БГНЕС/EPA

Украйна каза днес, че очаква  "много скоро да се възползва" от руската умора в Бахмут - от няколко месеца епицентъра на боевете в източната част на страната, където руските сили, подпомагани от частната военна компания "Вагнер" на предна линия, претърпяха значителни загуби, предаде Франс прес.

"Агресорът не се отчайва в опитите си да превземе Бахмут на всяка цена въпреки загубите на хора и техника", посочи в Телеграм командващият украинските Сухопътни войски Олександър Сирски.

Руските войски, концентрирани масово във и около Бахмут, "понасят значителни загуби и се изтощават", увери той.

"Съвсем скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме в миналото край Киев, Харков, Балаклея и Купянск", каза Сирски, давайки за пример предишни украински военни победи.

Генералът отново похвали "свръхчовешката храброст" на украинската армия пред лицето на руската инвазия.

Тези изказвания идват само ден след второто посещение за три месеца на президента Володимир Зеленски в тази зона на интензивни боеве, където той се появи "на фронтовата линия", срещайки се с украинските войници.

Руската армия, с помощта на "Вагнер", вече е обкръжила Бахмут от север, изток и юг, което затруднява снабдяването на украинските войници.

Те обаче устояват, с цената на тежки загуби и от украинска страна. Тази стратегия, възприета от военното командване на Украйна, която цели война на изтощение, която да изцеди силите на руснаците, преди украинска контраофанзива, която се очаква съвсем скоро, отбелязва АФП.

Макар стратегическото значение на самия град Бахмут да е поставяно под съмнение от експерти, Москва би искала да обяви военна победа там, след няколко унизителни неуспеха миналото лято и есен, които накараха руския президент Владимир Путин да мобилизира няколкостотин хиляди резервисти и след това да назначи нов командващ операциите в Украйна.

Град Бахмут, който имаше 70 000 жители преди руската инвазия, започнала през февруари 2022 г., сега е напълно разрушен и в него почти не са останали цивилни, посочва АФП./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
11
 
13
 
! Отговори
До Нищо ново преди 1 година
Ти кажи с Бхмут ко стана? А после кажи какво стана с Херсон? Щото там и референдуми прихте и други али бали и пак ви изритаха от там кат мр.сни кучета! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) А няма да питам за Харков! Там е ясно, че не знаеш какво стана! :)))))))))))))))) то и рашистанското главнокомандване и то не знаеш! :)))))))))))))))))
130
5
 
12
 
! Отговори
Е па те преди 1 година
и украинците се умориха и сега ще трябва великобританците да ги подсилват с обеднен уран да се надишат. Полезно било, казват от Белия дом.
129
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна видя мукаря на Путин )
128
6
 
11
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Чакаме "Голямата украинска контраофанзива". Но ми се струва, че този Олександър вижда това, което му се иска да види.
127
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Батьо ЗеленскияАлоооу и Христос е бил обрязан защото е роден от яврейка.Защо обиждаш така и Бог бе ?
126
6
 
6
 
! Отговори
Батьо Зеленския преди 1 година
До 137,не ти вярвам,освен ако не си от ря..зяза.,ните бургии вече и потурчен.Почети малко,плати си ако трябва за да разбереш че вече няма ук..ро.питеци за гърмене.Слава кокайне.
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
един мармот завива шоколада в станиол
124
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смех, все същите брътвежи... сега щели да водят война на изтещение - Русия има 3 пъти популацията, и една от най големите военни индустрии, докато покрайна е на социални помощи за абсолютно всичко... Хайде почвайте офанзивата вече...
123
3
 
17
 
! Отговори
Колумбиеца преди 1 година
Тоя зеления с белото у ноздрите нали го бяха мютнали за няколко дни. Какво ми го бутат да му слушам наркоманските провидения пак?
122
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакст си додтавката от САЩ И ако ъова не са продажници на европейски ценности
121
12
 
5
 
! Отговори
До Батьо Зеленския преди 1 година
:))))))))))))))))))))))))) за без пари го правим! :)))))))))))) то е голям кеф да се гавриш с путинофилията! :))))))))))))))))))))))))))))))))))) даже дет се вика ние требе да плащаме за такъв кеф! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
120
16
 
8
 
! Отговори
QWERT преди 1 година
Руската федерация започна тази война, а ще я завърши с гражданска война, и като Русия.
119
13
 
6
 
! Отговори
китайски окупант преди 1 година
Докато укрите набахмутиха московците, китайците взеха Сибир.
118
3
 
10
 
! Отговори
Батьо Зеленския преди 1 година
На ***,които не могат да напишат правилно името на Путин,да попитам колко ви плащат да ръсите глупости срещу руснаците,бе .Ако не бяха те сега щяхте да сте *** бургии,ако вече и не сте!Слава кокайне!
117
3
 
13
 
! Отговори
Интересно... преди 1 година
....поредно украинско видение!...
116
5
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Хи-хи-хи, тея нещо много си верват!
115
11
 
10
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Цялата китайско-московска мощ стига до Бахмут.
114
2
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Нерде Бахмут, нерде Берлин
113
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Украйна видя", "щяло скоро"... Мда, опит за омаловажаване на украинските твърдения. Не, хич не ви личи некадърната пропаганда, списвачи.)))
112
8
 
8
 
! Отговори
До РККА преди 1 година
Ти сигурен ли си за нацистите! щото зем да се синхронизирате със 125, че там е фашизъм при тебе е нацизъм! Вие путинофилията така и не разбрахте ко точно се прави в таз Украйна! Но то кажи му путинофил и не го обиждай повече!!!! Няа нужда! :))))))))))))))))))))))))))))))))