Как крал Чарлз III печели тайно от активите на починали хора?

През последните 10 години са събрани над 60 млн. паунда
24 ное 2023 07:02, Александър Попов
73
Как крал Чарлз III печели тайно от активите на починали хора?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кралят се възползва от смъртта на хиляди хора в северозападна Англия, чиито активи тайно се използват за укрепването на империя от недвижими имоти, управлявана от наследственото му имение, пише "Гардиън".

Херцогство Ланкастър, спорно поземлено и имотно имение, което генерира огромни печалби за крал Чарлз III, е събрало десетки милиони лири през последните години по силата на остаряла система, датираща от феодални времена.

Херцогството събира финансови активи, известни като bona vacantia, собственост на хора, които са починали без завещание или известни близки роднини. През последните 10 години то е събрало повече от 60 млн. лири стерлинги от тези средства. Отдавна се твърди, че след приспадане на разходите приходите от bona vacantia се даряват на благотворителни организации.

Всъщност само малък процент от тези приходи се предоставя за благотворителност. Вътрешни документи на херцогството, с които вестникът се е запознал, разкриват как средствата тайно се използват за финансиране на ремонта на имоти, които са собственост на краля и се отдават под наем с цел печалба.

По същество херцогството наследява средства bona vacantia от хора, чийто последен известен адрес е бил на територията, която през Средновековието е била известна като Ланкширско графство Палатин и е била управлявана от херцог. Днес областта включва Ланкашир и части от Мърсисайд, Голям Манчестър, Чешир и Кумбрия.

Изтеклата вътрешна информация от херцогството от 2020 г. дава на служителите в кралското имение лиценз да използват средствата на bona vacantia за широк спектър от портфолиото му, генериращо печалба. Документ с кодово име "SA9" се потвърждава, че изразходването на парите по този начин може да доведе до "случайна" полза за личния доход на краля.

Имотите, посочени в други изтекли документи като допустими за използване на средствата, включват градски къщи, ваканционни жилища, селски вили, селскостопански сгради, бивша бензиностанция и хамбари, включително един, използван за организиране на стрелби по фазани и яребици в Йоркшир.

Подобренията на имотите включват нови покриви, прозорци с двоен стъклопакет, инсталации на бойлери и подмяна на врати и капандури. В един от документите се споменава обновяването на стара ферма в Йоркшир, което помага за превръщането ѝ в жилище от висок клас. Друга реконструкция превръща селскостопанска постройка в търговски офиси.

Три източника, запознати с разходите на херцогството, потвърдиха, че то използва приходите, събрани от починали граждани, за обновяване на печелившото си портфолио от имоти, с което прави значителни икономии. Един от тях заяви, че вътрешните лица в херцогството разглеждат разходите за bona vacantia, които досега не са били публично оповестявани, като нещо подобно на "свободни пари" и "фонд за разхищение".

Пренасочването на средствата от bona vacantia по този начин се оказа финансово предимство за имението на краля. Практиката спомага за повишаване на рентабилността на имотите под наем, което косвено облагодетелства краля, който всяка година получава десетки милиони от печалбите на херцогството - доход, който според Бъкингамския дворец е "личен". По-рано тази година, в първото си годишно плащане, откакто наследи наследството от майка си, кралят е получил 26 млн. лири от херцогство Ланкастър./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
6
 
! Отговори
бай Танас преди 5 месеца
Този, като нашите гробари от Факултето и Столипиново, знае че умрелия няма нужда от нищо (материално). Използва няхната схема...
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"И какво от това. И у нас наследството на починали без наследници, недостойни или отказали се, се приема от общините/държавата".............Ами там тези пари не отиват за общините или държавата, а в джоба на краля.
38
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 месеца
крал Чарлс ....и продължава това
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дзааак и милионче.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дърт мушеник!
35
2
 
7
 
! Отговори
КуКлус преди 5 месеца
Българите се гордеят че работят или са работили за тези .....
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това ако е краля , толква грозен , не знам какви да са поданиците..
33
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асен Василев е по-крадлив и алчен дори от този наследник на кралицата крала от цял свят.
32
2
 
11
 
! Отговори
- преди 5 месеца
И какво от това. И у нас наследството на починали без наследници, недостойни или отказали се, се приема от общините/държавата. Нищо ново под слънцето
31
0
 
15
 
! Отговори
Pin преди 5 месеца
Нали затова е Крал (щото краде)!
30
0
 
6
 
! Отговори
Православен преди 5 месеца
До Сатанисти, който проклина. 1. Господ поруган не бива. 2. Дори не осъзнаваш колко си благословен, че си българин. Ползваш всички блага на Западната цивилизация, пред която се прекланяш, със сравнително добро, макар и не идеално социално и здравно осигуряване. Ако се беше родил бедняк в САЩ щеше да живееш много по-зле от българските бедняци, а ти едва ли си и беден, щом си сатанист. 3. Помири се с Бога и се покай докато още имаш време да живееш на земята и да изкупиш греховете си.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поне са 60 милиона ,ако беше в България щяха да са 60 милярди
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До39. Най ни обича Русия и ни облизва
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В кралството се дарява преди да почине . По интересно е как е в България. И да се пиши повече за този начин на доход.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Грам не ни интересува съдбата на тези търтеи,мразещи България!
25
1
 
2
 
! Отговори
Цицо преди 5 месеца
Имал е двойка по география - не е правил разлика между Вавилон, 'митичния' остров Авалон и Албания, бъркал е Кулата с Кале, Хага - с Багдад и Дъблин с (източен) Ямбол.Classical nerd.Това е защото центърът на цивилизацията винаги се въртииииииии!?!?!
24
0
 
10
 
! Отговори
nimportequi преди 5 месеца
И тук в БГ го правят това. На стари хора без наследници в общината слагат техен човек уж наследник и ако не дойде истински наследник който да иска наследството технеия човек автоматично става наследник. Баба ми така като почина за къщата се оказа че било писана наследник и още някаква и после се оказа че било грешка...
23
1
 
11
 
! Отговори
Крал преди 5 месеца
А в България как крадат, този Крал трябва да го почерпят.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Япония преди много години правителството е прокарало инициатива всички хора на 80 години да имат поне 10 собствени зъба в устата си. И вече са го постигнали. Което говори за общо добро здраве, защото зъбите пряко са свързани с еътрешните органи и отразяват здравето на целия организъм. При нас, под влияние на печалбарската "лекарска" общност и поради наложеното на държавно ниво подражание на американски модел, все по-явно се вижда издевателство над захапката на децата, носенето на скоби, вреда!
21
5
 
3
 
! Отговори
MONARCH преди 5 месеца
29 Синя Кръв имаме само Монарсите вие червените унтер менши комунисти и ДС болшевишки от падъци които ограбихте България и тарода имате Малко *** кръв в алкохола