Украйна се надява на сделка с България за ядрените реактори през юни

Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават
22 мар 2024 16:00, Елка Василева
205
Украйна се надява на сделка с България за ядрените реактори през юни
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна се надява да подпише през юни споразумение с България за закупуване на два ядрени реактора, за да компенсира загубите си, след като Русия превзе Запорожката АЕЦ, която е с шест реактора, заяви в интервю за Ройтерс ръководителят на украинската държавна компания за ядрена енергетика "Енергоатом" Петро Котин.

Още по темата
Двата реактора ще бъдат монтирани в Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна и ще бъдат с произведено в Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, поясни Котин.

Русия пое контрол над Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, след началото на инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте атомни реактора на електроцентралата в момента са изключени.

„Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават… и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат, като сключим договор с България за покупката на оборудването“, заяви Котин по време на проведеното вчера интервю.

„Дадох задачата на нашата строителна организация и на Хмелницката АЕЦ, за да са готови през юни за монтиране“, заяви той, имайки предвид първия от двата реактора, които трябва да са веднага готови за монтаж.

Котин каза още, че ако реакторите бъдат доставени навреме и цялостно, „Енергоатом“ ще бъде готов да започне работа по новия реактор след две или три години – необходим период за производствата на турбина за него. Той допълни, че „Енергоатом“ води предварителни преговори с американската корпорация „Дженерал Електрик“ за производството на турбината.

Вторият реактор ще се монтира по-късно и Котин не представи срокове за това.

Той заяви, че България е поставила цена за двата реактора от 600 млн. долара, но София е склонна да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да бъде закупено единствено от Русия.

„Налице е постоянно желание от българска страна да постигнат по-голяма печалба за себе си от въпросните 600 млн. долара и с времето те говорят за по-висока цена, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн.“, каза Котин.

Той заяви, че „Енергоатом“ има намерение да построи още два реактора в Хмелницката АЕЦ, конкретно американските модели ЕйПи 1000 (AP 1000), а също, че компанията ще започне да излива цимент за тях в началото на април.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
2
 
17
 
! Отговори
Много умно преди 1 месец
Да продаваш нещо на Фалирала държава! Супер бизнес!
154
0
 
18
 
! Отговори
ом преди 1 месец
Какво обсъждаха в брюксел тези дни Демков за какво е там? За чиста атомна енергия да се пуснат спрените ядрени мощности в европа за зелена енергия... 3-4-ти блок нарязани кой кога може ли да се пуснат имаме реактори готови площадка готова въпреки всичко ги подаряваме е няма такъв башибозук...няма!
153
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз се надявам до юни украйна да я няма на картата.
152
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък се надявам на народен съд за предателите, които изнесат от България тези реактори. Смъртна присъда.
151
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ги дадеме без пари двата реактора , а ще купим от САЩ два за 35 милиарда долара.Това си е престъпление срещу държавата.
150
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 2 години подкрепях Украйна, а сега все повече намразвам тази измислена корумпирана държава и наглото й паразитиращо население. Бандюгите си платиха и се разбягаха, а бедните украйнци гинат! Съболезнования на семействата на загиналите и от двете страни!
149
0
 
16
 
! Отговори
запада се готви преди 1 месец
за преговори, ама не знавят гневни руснаци какво могат!
148
0
 
10
 
! Отговори
отговора ще е жесток преди 1 месец
западните ЦРУ гейове мъстят ! Нали могат да се "сражават" само с невъоръжени цивилни!
147
0
 
11
 
! Отговори
Сашо преди 1 месец
А аз се надявам всички договори с вас най скоро да приключат за винаги.Нищо не продаваме.Ние си платих ме Бойко плати 500,000,000
146
2
 
22
 
! Отговори
Нострадамус преди 1 месец
През юни едва ли Украйна ще съществува...
145
0
 
10
 
! Отговори
Според мен преди 1 месец
По добре да вземат експерименталните на лестин хаусТе имат опит в потушаване на аварии след чернобилВ случей че стане беляАмериканците на драго сьрце ще им построят няколко блока
144
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво, правилно ли рзбрах по 300млн.$за реактор? По добре ги дайте за скрап, повече пари ще вземем?
143
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По интересно е кога ще отидат на съд закупили двата реактора от Просия.при положение че беше ясно ,че АЕЦ Белене няма да има.Правителството та Герб...
142
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре да отложим сделката!
141
3
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/126 "Подаряваме или разрушаваме ПВО, самолети, бронетранспортьори, оборудване за АЕЦ и т.н. и после купуваме *** на космически цени от янките." - около 2 милиона про'с'така - 85% гласуваха на 2 Април за това. Демокрация е, какво ревеш?
140
1
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До До Христов/139 "Не от втори април проблема ами доста по назад във времето" - ТАКА е. СЪЩИТЕ ТЕЗИ 2 милиона про'с'така гласуват поне от 10 години да слугуват на Брюксел за една МРЗ. Но просто не виждам смисъл да се връщам чак толкоз назд в миналото, което се повтаря.
139
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До СССР/131 "Втора година държавата субсидира тези" - на 2 Април 85% гласуваха за това. Факт.
138
0
 
9
 
! Отговори
До Христов преди 1 месец
Не от втори април проблема ами доста по назад във времето,погледни кой и кога спря проекта Белене?Същата щеше да бъде готова досега и най вероятно да се изплатила!
137
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/132 "ПП са най-големите национални предатели от 30 г" - ПП правят това за което на 2 Апрол гласуваха около 2 милиона про'с'така: слугуване на Брюксел и Вашингтон. Факт, що ревеш?
136
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Anonim/134 "Оглозгаха България.Всички работим за Украйна и украинците." - на 2 Април 85% от матряла гласува да работим за Украйна!