»зненадващи€т вот в “урци€: Ќ€ма власт, ко€то да устои на празната тенджера

≈рдоган загуби, отмъщението на пенсионерите наддел€
ќбновена: 1 апр 2024 10:23 | 1 апр 2024 10:23, ≈лка ¬асилева
92
»зненадващи€т вот в “урци€: Ќ€ма власт, ко€то да устои на празната тенджера
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

Ќароднорепубликанската парти€ - най-старата политическа формаци€ на “урци€, създадена през 1923 година от основател€ на републиката ћустафа  емал јтатюрк, на проведените в недел€ местни избори постигна успех, какъвто не е постигала от 22 години насам. ѕарти€та на справедливостта и развитието (ѕ—–) на –еджеп ≈рдоган дойде на власт преди 22 години, спечелвайки местните избори.

—тотици хил€ди жители на »станбул празнуваха снощи до разсъмване (часа на рамазански€ сахур - бел.авт.) победата на местните избори на основната опозиционна кемалистка Ќароднорепубликанска парти€ (Ќ–ѕ). ”лиците около сградата на »станбулската гол€ма община в квартал —арачхане почерн€ха от хора от различни възрасти. — червени знамена и постери на јтатюрк хората, сред които преобладаваха младите, н€кои дошли с деца и бебета, скандираха, прегръщаха се, пееха, танцуваха, клаксоните на колите оглас€ха наоколо.

ќще по темата
≈крем »мамоглу, който отново бе издигнат за кмет на 16-милионни€ мегаполис »станбул, спечели за втори път този пост, но този път с още по-внушителен, рекорден резултат, пише специално за Ѕ“ј Ќахиде ƒениз.

—поред неофициалните резултати при преброени около 95 на сто от бюлетините той води с един милион гласа преднина (предишните избори през 2019 г. бе спечелил с 800 000 гласа повече) или с 50 на сто преднина пред опонента от ѕарти€та на справедливостта и развитието (ѕ—–) ћурат  урум, който получи 41,4 процента.

¬ първата си реч пред многохил€дното множество, след като стана €сно, че води убедително пред  урум, »мамоглу запретна ръкави - характерен негов жест, познат от предишните избори, когато ≈рдоган бе касирал вота. “ой посочи, че започва нов период в живота на истанбулчани.

“—печели този прекрасен 16-милионен »станбул, спечели неговото гол€мо семейство. “ози мегаполис е уникален, защото съвмест€ва хора от различен етнически произход с различни в€рвани€. » те имат право да бъдат неговите стопани, а не да чакат нечи€ милост“, каза кметът .

»мамоглу спечели този път в напрегната обстановка, ко€то бе изпълнена с компромати, заплахи и нападки от страна и на управл€ващите, и на бившите съюзници на Ќ–ѕ в Ќационални€ алианс. ≈рдоган лично агитираше на митингите срещу »мамоглу и изпрати министри от правителството да агитират в подкрепа на опонента ћурат  урум. ¬сички партии издигнаха свои кандидати с цел да разпиле€т гласовете за »мамоглу. Ѕорбата между фракциите в Ќ–ѕ също бе насочена към подкопаване на имиджа му. Ќо »мамоглу усп€ да спечели най-трудната победа като градоначалник на 16-милионни€ мегаполис на “урци€, за който сами€т ≈рдоган обича да казва ” ойто владее »станбул, владее “урц舓.

¬ »станбул Ќ–ѕ печели 25 от общо 39-те общини. —читаните за крепост на ѕ—– общини - ёскюдар на азиатски€ бр€г, централната община Ѕейоглу и ≈юпсултан този път б€ха спечелени от Ќ–ѕ.

ќбщина Ѕайрампаша, ко€то 22 години се управл€ваше от ѕ—–, този път бе спечелена от кандидата на Ќ–ѕ, който бе подкрепен от местната изселническа организаци€ на българските турци Ѕултюрк.

јвджълар,  артал и ћалтепе, които са компактно населени с изселници от Ѕългари€, отново б€ха спечелени от Ќ–ѕ, ко€то поддържа близки отношени€ с изселническите организации.  

—поред предварителните резултати Ќ–ѕ увеличава и присъствието си в общинските парламенти от 28,53 на сто на 33,56 процента, което е важно постижение, тъй като в истанбулската гол€ма община мнозинството в общински€ парламент бе на ѕ—–.

 метът на јнкара ћансур яваш пък спечели с почти двойна преднина пред опонента си “ургут јлтънок, който също имаше силната подкрепа на ≈рдоган. Ќ–ѕ увеличи бро€ на спечелените общини в јнкара от 3 на 16.

”правл€ваната в продължение на три мандата от кмет на ѕарти€та на националистическото движение община ≈тимесгут в јнкара премина в ръцете на Ќ–ѕ.  метски€ пост спечели един от най-попул€рните турски актьори - Eрдал Ѕешикчиоглу, който се прочу с ролите си на неподкупен полицейски и държавен служител. Ѕешикчиоглу спечели поста с почти двойно по-висок резултат от досегашни€ кмет ≈нвер ƒемирел.

јнализаторите отбел€зват, че “урци€ осъмна с нова карта на политическото пространство, в ко€то преобладава червени€т цв€т на Ќ–ѕ вместо оранжеви€ на ѕ—–, който доминираше от 22 години насам.

Ќароднорепубликанската парти€, ко€то е най-старата политическа формаци€ на “урци€, създадена от основател€ на републиката ћустафа  емал јтатюрк, на проведените вчера местни избори постигна успех, какъвто не е постигала от 22 години насам. ѕ—– дойде на власт преди 22 години, спечелвайки местните избори.

 “Ќ–ѕ за пръв път от 47 години насам излезе първа на избори, като води засега с 37,47 на сто пред ѕарти€та на справедливостта и развитието, ко€то за пръв път от 22 години насам е втора с 35,67, посочва анализаторът √ьокчер “ахинджиоглу.

 ъм трите метрополии на “урци€ - »станбул, јнкара и »змир, Ќ–ѕ прибави и Ѕурса.

¬€търът на пром€ната задуха и в населени€ компактно с изселници от Ѕългари€ и Ѕалканите град Ѕурса, четвърти€ по големина индустриален център на страната. ѕоста кмет на гол€мата община спечели ћустафа Ѕозбей - дългогодишен кмет на община Ќилюфер. ≈дна неочаквана за ѕ—– загуба, тъй като Ѕурса н€колко поредни мандата бе крепост на управл€ващата парти€.

ѕ—– изгуби 4 метрополии и 12 големи общини, които спечели през 2019 г., а също общините јдъ€ман,  илис, Ўанлъурфа и …озгат, населени с консервативно население, което наистина е изненадващо, тъй като дълги години доминираше в т€х.

ƒържавни€т глава –еджеп “айип ≈рдоган, който обикновено след избори произнас€ реч на победата от балкона както в »станбул, така и в јнкара, в полунощ от »станбул отиде в јнкара пред централата на ѕ—–, където го очакваха сподвижници и симпатизанти.

"31 март за нас не е край, а повратна точка", каза ≈рдоган, подчертавайки, че не са могли да постигнат резултатите, които са искали от местните избори. „Ќие ще анализираме резултатите от изборите за местната администраци€ в органите на нашата парти€ и ще си направим нужната самокритика“, каза ≈рдоган, цитиран от “–“ ’абер.

—поред първите коментари значителен брой избиратели на ѕ—–, особено в източните провинции, не са отишли да гласуват и са упражнили т.нар. наказателен вот.

“върди се, че ѕ—– е изгубила 5 милиона гласове на тези избори.

»зненадата на местни€ вот поднесе ѕарти€та на новото благоденствие на ‘атих ≈рбакан, ко€то с 6,1 процента стана трета. Ќ€кои анализатори се питат дали н€ма да заеме м€стото на ѕ—–.

јнализатори отбел€зват спад във вота и на ѕарти€та на националистическото действие на ƒевлет Ѕахчели, съюзника на ≈рдоган.

ѕрокюрдската парти€ ƒ≈ћ води на изборите в седем окръга в »зточна и ёгоизточна “урци€, но там надпреварата продължава.

“епърва предстои да се анализират задълбочено резултатите от местни€ вот.

Ќо може да се каже, че икономическите трудности, поскъпването на живота (границата на глада е около 19 000 турски лири, а минималната заплата е 17 000 турски лири), ниските пенсии, непосилните разходи за препитание, особено за пенсионерите, които набро€ват 15,8 млн. души, поскъпването на лекарствата, проблемите на здравната система, безработицата сред младите хора, девалваци€та на турската лира “накараха милиони гласоподавателите да кажат стоп на ѕ—–, ко€то управл€ва 22 години", посочват анализатори.

“ќтмъщението на пенсионерите наддел€. Ќародът показа червен картон на правителството. ¬отът в недел€ показа, че н€ма власт, ко€то да устои на празната тенджера”, коментира анализаторът ƒениз «ейрек.

“≈ксплодираха гласовете на недоволството”, посочва вестник "“юркие".

—поред проправителствени€ вестник "…ени Ўафак" “31март е послание на избирател€ до ѕ—–”.

¬естник " арар" определ€ изборите като ”земетресение на урните”.

Ѕлизки до ѕ—– анализатори посочват, че "управл€ващата парти€ не можа да усети грохота на вълната на недоволството, ко€то идва от недрата на електората“.

—печелването на местните избори от опозици€та е източник на мотиваци€ за Ќ–ѕ и нейни€ електорат след миналогодишното поражение на парламентарните и на президентските избори, от една страна, а от друга - сигнал за ново отношение опозици€-правителство.

“ѕредстои ново раздаване на картите в политиката”, посочва в. "…еничаг".  

—поред в. "ћилли газете "резултатите от 31 март са послание за нови избори“.

»зборите на 31 март и тежкото поражение на ѕарти€та на справедливостта и развитието ще имат шокиращи последици в политиката. –езултатите показаха, че абсолютни€т победител в изборите е Ќ–ѕ на …озгюр …озел и кметовете на »станбул и јнкара - ≈крем »мамоглу и ћансур яваш. ј също и ѕарти€та на новото благоденствие на ‘атих ≈рбакан, ко€то си гарантира посто€нно м€сто в политиката, посочва анализаторът ћустафа  араалиоглу.

ќправдаха се прогнозите, че на 1 април сутринта 85-милионна “урци€ ще осъмне в различна политическа среда и нов политически баланс.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


92
ќще от “оп новини
 убрат ѕулев наби ’ълк в 12 рунда и се окичи с по€са на WBA
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
83
0
 
1
 
! ќтговори
»скрен преди 2 седмици
≈рдоган е от основните поддръжници на ѕутин.јко се скъса оста »ран,“урци€,—ърби€,”нгари€-войната да е приключила отдавна.‘инала предстои...
82
0
 
0
 
! ќтговори
ўерю преди 2 седмици
ћоже да дойде власт, че и тенджери даже да н€мат...
81
3
 
2
 
! ќтговори
да.. преди 2 седмици
ћного ми е смешно като чета коментарите... “ан най разочаровани са пенсионерите, а минималната пенси€ е 381≈ (785 лв). јз немога да разбера тук във форума какво се сме€т на празната тенжера TR. като в BG работещи взимат толкова пари. ¬место да се замислим, ние се се радваме на съседите, че са зле.“ъжното е че ние сме по зле от т€х...
80
0
 
1
 
! ќтговори
’аха преди 2 седмици
ƒо търс€  оч за клане ¬иж в парламента, там има много.
79
1
 
7
 
! ќтговори
баба мара преди 2 седмици
султанът е болен не може да се движи жена му вървеше след него да го подкреп€ако се наложи за не€ имаше информаци€ че чантата е за 15 000 евро че е изкупила антиките в един магазин във варшава сина му в един самолет с парина малко летище в итали€ зет му беше фин министър значи всичко което се случвае закономерно но защо тр€бваше да го избират за президент като е за старч дом
78
0
 
8
 
! ќтговори
“еди преди 2 седмици
Ќј “ќ«» —¬я“ Ќ» ƒј —≈ –ќƒ»Ў Ќ» ƒј Ќ≈ —≈ –ќƒ»Ў Ќ≈ ≈ ћЌќ√ќ ƒќЅЏ– —¬≈“Џ“ ¬  ќ…“ќ ∆»¬≈≈ћ »ћј “¬Џ–ƒ≈ ћЌќ√ќ «Ћќ
77
0
 
3
 
! ќтговори
“еди преди 2 седмици
ƒќ ј“ќ —ћ≈ ∆»¬» ў≈ ≈ «ќ– ѕќ—Ћ≈ √ќ—ѕќƒ јЋЋј’ » ƒ–”√»“≈ Ѕќ√ќ¬≈ ў≈ «Ќјя“ ¬ ќ“¬ЏƒЌќ“ќ  ј ¬ќ Ќ» ќ„ј ¬ј ≈ » ќ–»—Ќ»÷»“≈ Ќ» «Ќјя“ —ЏƒЅј“ј »Ћ» ћќ…–»“≈ » ѕј– »“≈ Ќ»≈ —ћ≈ —јћќ ’ќ–ј ѕ–јЎ»Ќ » ¬ Ќ≈ќЅя“Ќј“ј ¬—≈Ћ≈Ќј
76
6
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
“ендера,ћенджера,ама на-найси,истината е,че ≈рдоган ще управл€ва “урци€ докато е жив,напук на наглосаксонските интереси,нито преврати,нито облъчването на турците,нито обезценката на лирата,или казано,нито един от познатите и изпитани прийоми на режисьорите ще го гътнат от власт!
75
6
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
—игурно ако превратът в “урци€ беше усп€л,тенджерата щеше да бъде"пълна"престанете да заблуждавате масите,евала на ≈рдоган,войната си е война парите са си пари,той придава оръжие на ”крайна а в същи€т момент е първа дружка на ѕутин,правим аналоги€ с нашите головодници,ние също продаваме оръжие на ”крайна обаче се отказахме от дерогаци€та(вноса)на евтин руски петрол,продадохме си реакторите не на кой да е а точно на ”крайна без пари,а в същи€т момент ще купуваме нови на цена по десет от —јў!
74
2
 
1
 
! ќтговори
Ѕоби преди 2 седмици
ƒо јнонимен 50% от –‘ ƒума са ћажоритарни представители и 50% са пропорционални “ова гарантира че местните(190 народности/националности) ще имат със сигурност представители в ѕарламента ¬сички са обвързани с правилото на улегналост(не е както у нас ¬одач на листи в 3 града) ј при избори освен че се главува 3 последователни дни вс€ка урна е под видео наблюдение има електронно и дистанцинно гласуване с цифрови сертификати “акъв строг и сигурен избирателен закон и в Ўвейцари€ н€ма да не говорим —јў
73
1
 
4
 
! ќтговори
ўерю преди 2 седмици
ёдейските ционисти банкери пак наказаха ≈рдо...
72
10
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
» какво се оказа? ƒори една турци€ с мини диктатор начело има по-адекватна и работеща демокраци€ от руси€. –уснаците се излагат в абсолютно всеки аспект
71
3
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ƒо Ѕоби - Ќе знам кой какви топки има, но в Ѕългари€ се живее по-добре отколкото в “урци€. ўом нечии топки са ти толкова важни можеш да отидеш в “урци€ и да им се радваш отблизо хахах
70
3
 
11
 
! ќтговори
“арамбук преди 2 седмици
язък, с€ кво ще прав€т брадатите български вахабити, които са на €сла от турски€ дианет?ќчвеидно е че турски€ данъкоплатец не желае да ги финансира.
69
18
 
2
 
! ќтговори
Ѕоби преди 2 седмици
—печелиха - ќ  достатъчно е ≈рдоган да ќ“–≈∆≈ всички държавни субсидии от въпросните региони и да ги насочи към селските райони - нали се сещате една детска площадка в —тамбул струва н€колко пъти повече от същата в »змир примерно(–азрешени€, отчуждаване и цена на зем€ и т.н.) ≈рдоган до изборите за парламент отново ще си възстанови вли€нието. ј опозици€та ще се срешне с »—“»Ќ— » ‘»ЌјЌ—ќ¬» ѕ–≈ѕя“—“¬»я » ѕ–ќЅЋ≈ћ» които не се разрешават с едно ўрак и ние сме алтернатива ще победим...
68
6
 
24
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
≈рдоган се оказа по-демократичен президент от ѕутин. ¬ –уси€ такова не може да се случи - да побед€т кандидати Ќеодобрени от  ремъл.
67
3
 
6
 
! ќтговори
ƒааа преди 2 седмици
» този диктатор да си заминава!
66
1
 
12
 
! ќтговори
Ќ€кой преди 2 седмици
ƒо »стамбул не е»станбул не е “урци€, ама ако продължиш също, че »станбул, јнкара, »змир, јданъ, Ѕурса, ќдрин не са “урци€, малко прекал€ваш, не мислите ли?
65
2
 
4
 
! ќтговори
търс€  оч за клане преди 2 седмици
за  урбан байр€м началото на юни - да е около 120-130 кг давам 1,5 до 2 лв на килограм живо тегло
64
2
 
17
 
! ќтговори
до 68 преди 2 седмици
така е , Ѕг е 8 пъти по-малка икономика от “урци€, но Ѕг е 6,5 милиона, “урци€ 87 милиона , т.е. стандартът в Ѕг е почти двойно по-висок от “урци€ на глава от населението. «атова и ≈рдо падна, масово в “урци€ вземат хората по 300-350 евро на месец, да са живи и здрави над 30 милиона турски гастербайтери в «ападна ≈вропа, че те поне куоуват жилища и влагат и пращат стотици милиарди евро в “урци€ последните години, че иначе ще е кат »рак