Нови Сад - градът на падащите мостове

Един от най-красивите сръбски градове между най-големия фестивал в Югоизточна Европа, визите, скарата, кръчмите и Дунав
11 юли 2006 12:48,
Нови Сад - градът на падащите мостове
Катедралата в центъра на града. Снимка: Dnes.bg
Винаги съм се замислял какво ли си мислят чужденците за значението на името Нови Сад (изписва се Novi Sad на английски). Очевидно е, че думата Sad (sad - тъжен от англ.) би могла да е в основата на техните асоциации с историята на града, която и без друго не е много весела.

Като важна точка на Дунав, за последно градът си навлича гнева на натовските бомбардировачи през 1999 г., които разрушават мостовете над Дунав, свързващи Нови Сад с Петровардинската крепост.

Изглежда никой не обича тези мостове, след като за последните 100 години градът се разделя с 11 от тях. Местните на шега наричат Нови Сад Градът на падналите мостове.

Макар войната да остава все по-назад в съзнанието на хората, кризата е видима по уличките на близо 300-хилядния град, вторият по големина в Сърбия, който се намира в северната част на страната и е център на населената с унгарско малцинство област Войводина. Разбира се, можете да намерите всичко по магазините, но нито разнообразието е голямо, нито покупателната възможност на жителите му е чак толкова висока.

В момента да си българин в Нови Сад е все едно като да си англичанин или германец. Не се случва често да отидеш в страна, където хората смятат, че ти имаш по-добър стандарт на живот от тях и едва ли не се къпеш в мляко заради факта, че скоро страната ти влиза в ЕС.

Безспорно най-впечатляващото място в града е Петровардинската крепост, за която ще ви трябват няколко дни, за да я обиколите изцяло. Оказа се че, когато няма фестивал, замъкът служи за място, на което се събират различни творци, а крепостта е дала убежище на десетки малки ателиета и художествени студия.

Под самата крепост има 6 нива на подземия и катакомби, а учените постоянно откриват нови и нови подземни проходи. Според местните, много хора, които имат стари къщи в близост до крепостта, имат връзка с антични подземия, които могат да ги отведат до вътрешността и се използват до ден днешен за безплатно влизане на фестивала EXIT.

За да намерите добрите места в Нови Сад, ви трябва истински местен гид, защото се оказа, че да намериш интересни места в града е невъзможно без помощта на познавач.

Когато застанете на главната пешеходна улица с лице към катедралата, само на 2 преки в ляво зад нея се крие уличка, която ще ви отведе до най-добрите заведения в града.

Едно от тях е Martha's Pub, което ще ви предложи отлична автентична обстановка, много приятна музика и истинско спасение от жегите в хладните си обятия, въпреки отсъствието на климатик.

Срещу това заведение се намира и магазинът за чай, където можете да си купите стотици видове чай от цял свят, а освен това може и на място да пробвате някой от тях. Всъщност има такова разнообразие, че заради многобройните тестващи магазинът се е превърнал и в полузаведение с няколко масички отпред.

Пак до него е Мала Куча (Малката къща), в случай, че сте гладен и искате да хапнете нещо набързо, но не сте фен на т.нар junk food на McDonalds или пиците на парче.

Продължавайки по същата улица и свивайки надясно, вие попадате в турската кръчма, която така и не разбрах защо се нарича турска, при положение, че е най-натуралната сръбска гостилница.

Макар да ви обслужват, ако се нуждаете от чаша или солница например, можете спокойно да станете и да си вземете сам от шкафа до вас. Ястията са 99% сръбска скара (приготвена на пещ обаче), а хлябът е на току-що извадени от пеща питки.

В истински автентична кръчма ви посрещат със сладко и чаша вода, като за добре дошли. Малко преди да си тръгнете пък ви черпят с топли пресни сладки и малка чашка, в която аз си мислех че има лимонада, но се оказа нещо алкохолно.

Ако искате да пийнете едно кафе в града, можете да се отбиете във Frida или Cuba Libre, където можете да започнете и с коктейли.

Интернет клубовете в града са почти на всяка крачка, а цената за час не минава 80 динара (около 1 евро).

Такситата обикновено не спират на улицата, а трябва да си ги поръчате. Колкото и странно да ви звучи, при поръчка по телефона цената ви излиза с около 30% по-евтино.

Минималната такса е около 80 динара (близо 2 лева), но рядко цената надвишава 200 динара. Разбира се, ако успеете да си хванете такси от крепостта по време на фестивала можете и да се возите на истински европейски цени при изключен апарат.

Един мой познат питал колко ще му струва превозът, след като на средата на пътя видял, че броячът не работи. „Рано е да се каже“, бил лаконичният отговор на таксиметровия шофьор, като впоследствие двамата се спазарили за 3-4 евро.

За да не останете излъгани в Нови Сад, ви препоръчваме да си поръчате SOS Taxi (+381 21 450 400) или Supertaxi (+381 642 400 400).

Нощувка можете да си намерите за около 15 евро, че дори и по-евтино в квартира или хостел, но срещу съвсем малко повече пари можете да си намерите страхотен апартамент под наем.

Още полезно инфо можете да откриете тук: www.novisadtourism.com

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание