Най-големите и красиви свещени места в Европа

Зад създаването на всяко едно от тях се крие вълнуваща история
Обновена: 28 май 2012 08:20 | 28 май 2012 08:13,
33
Най-големите и красиви свещени места в Европа
Севилската катедрал. Снимка: flickr

Дали сте силно вярващ или атеист, това няма значение, що се отнася до оценяването на красотата и величието на свещените места, каквито са европейските катедрали и църкви. Те са впечатляващи със своята сложна архитектура, огромни размери и историята, която носят.

За построяването им са били нужни дълги години, а в някои случаи и векове. Архитектите са осъзнавали значимостта на своите творения и са посвещавали живота си на тях.

Поклонниците, които са се събирали в тези катедрали, пък са търсели надежда, утеха и упование, а владетелите, които са поръчвали построяването им, често са се водели от желанието си за демонстрация на власт, богатство и могъщество, така че в създаването на тези величествени сгради са въплътени същевременно, както красотата на човешката душа, така и нейните слабости – суетата и съзтезаанието за слава.

Днес повечето от тези катедрали са музеи и туристически атракции, където хората отиват, за да усетят духа на онова време и да се почувстват част от голямата история дори и само с присъствието си на тези свещени места.

Вижте най-големите и красиви катедрали в Европа в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Ils преди 11 години
Наистина красиви катедрали. Колко ли грешници е трябвало да изкупят греховете си с дарения за построяването им.
26
0
 
1
 
! Отговори
do 22 реалист преди 11 години
"Света София" /Η Αγια Σοφια/ в Константинопол е построена от Император Юстиниан Велики и в този си вид е от 532-537 година,а не 360 година н.е.. Първоначално е имала по-нисък купол, но две земетресения от 553 и 557 предизвикват огромни пукнатини, а през последващото земетресение от 558 куполът се срутва напълно, униожавайки и амвона и олтара. След рекомструкцията и подобренията е изграден сегашният купол с диаметър 33 метра и е официално открит от патриарх Евтихий през Декември 562 н.е.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Барселона има много катедрали . Всички говорят за тази на Гауди , но старата им катедрала по нищо не отстъпва на Парижката Нотър Дам ! Има още една много красива и стара близо до кметството , но е по-малка.
24
1
 
2
 
! Отговори
до 20 от реалист преди 11 години
Никъде не съм писал за църквата Св.София...така че няма нещо невярно в писаното от мен
23
0
 
1
 
! Отговори
реалист до 20,26 преди 11 години
Прав си, за това не отговарям - така е...май добре е ,че и сега строят....
22
0
 
4
 
! Отговори
20 до реалист преди 11 години
А иначе трябва да се прекръстиш от реалист на нихилист, защото дори не познаваш нашите паметници. Църквата Св. София в София, на която е кръстена собствената ти столица, е построена през 4-и век. Ротондата в София е още по-стара. И двете са действащи. Скалните църкви, които са част от Unesco World Heritage също са достатъчно важни и стари.
21
0
 
3
 
! Отговори
20 до реалист преди 11 години
Не четеш какво пиша, а и не отговаряш!"Св Сава" не е започната 1894г. Тогава някой си за първи път се присетил, че може да се построи такава черква. Реално строителство е почнало 2-3 години преди Втората световна, обаче са стигнали само до изливане на основите, след това идва войната, а след това -комунистите. Проектът за сегашната черква е от 1980-те, след смъртта на Тито. Строежът почва 1985г. и още не е официално завършен!
20
0
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Моля те, изброй какви неща сме си били направили преди турско, ама постарай се...че не ми се нищо сеща главата - за Бабини Видини Кули, или ..или какво ? - не се сещам...
19
2
 
7
 
! Отговори
реалист преди 11 години
А ако сега някой е гледал д'жирото на Италия не може да не е видял как във всяко селце има катедрален храм - старинен....а нашите църкви се рушат - турците ли ги събарят пак ? Щото и през турско не са ги събаряли - насаждате излишна омраза...
18
0
 
8
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Не ми е ниско самочуствието, а гледам реално на нещата ! Това разбери, не да се хвалим с едно тракийско златно съкровище, а да си пазим историческите паметници - доколкото все още ги имаме - някой да каже какво сме направили за да съхраним "Мадарският конник"??? Той просто изчезва !!! - а има начини да се съхрани, таво е едно от най-забележителните паметници от вековете у нас - но ходили ли сте скоро ? Ще го гледаме само от стари картички..това е нашата "памет родова" !!!
17
7
 
2
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Катедрала "Свети Базил" в Москва построено през 1561 година, Църквата Свети Сава в Белград е започната през 1894 - какво старинно толкова, Катедралата Уинчестър съществува повече от 13 века !, Санта Мария дел Фиоре (Флоренция) е строена още пре 13 век, Саграда Фамиля в Барселона е от 19 век, катедрала Дева Мария де ла Седе - Севилска катедрала е още от 14-15 век, а Кьолнска катедрала датира от 13 - 14 век, аПарижката Света Богородица е започната през 12 век, Катедралата Нидарос, Трондхайм Норвегия също е от 12 век, а Храмът Света София /Хагия София/, в Истанбул е още от 360-та година !!! - ний за какво говорим - къде има у нас подобни паметници - съборени били от турците - глупости на търкалета !!! ний никога не сме имали подобни паметници !!!
16
0
 
0
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 11 години
Не се притеснявай ще бутнат и всички катедрали, ще си дадат зор и ще бутнат дори и Египтските пирамиди които между другото не са строени от роби.
15
0
 
2
 
! Отговори
до реалист преди 11 години
не разбрах това за "след освобождението" какво общо има. Пак ще посоча за "Свети Сава" - там основното строителство е започнало пет години СЛЕД смъртта на Тито - през 1985 г. И Ал. Невски и Варненската са направо древни сравнение с нея. Аз обаче не твърдя, че нашите трябва да са там, просто сръбската е поредния продукт от силната им пропаганда.Толкова силна,че някои туристи вярват, че Бел(ия)град е кръстен на бялата църква. а не е нищо особено - казвам го като човек, дето е бил в нея.
14
1
 
2
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 11 години
Има, талибаните гръмнаха статуите на Буда. Смешно ти е нали?
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** в Истамбул, че да видиш какво е запазила въпросната империя от древен Константинопол. Всичко е тотално унищожено, с изключение на Света София, едно водохранилище и малко крепостни стени. Говоря ти не как империята пази собствените си паметници, а как го прави с тези, които са строени преди тях.И ми писна от тикви като теб с ниско самочувствие. Ниския стандарт на живот и остатъците от комунистическо ни мислене ни е превърнало в бездушен народ без грам национално самочувствие.
12
0
 
3
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Колкото до Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна, той е започнат да се изгражда през 1880, като основния камък на бъдещия храм положил княз Александър Батенберг. Строителството продължило шест години, а знае ли някой гога са сложени камбаните ??? Айде да видим...кой ще отговори - щото иначе много знаете....колко години е нямало камбани ??? Голяма почит, няма що...
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
малко сте пропуснали най-голямата катедрала в света - Свети Петър в Рим:)))Друго си е да преписваш от уикипедиа или готови статии, без да имаш обща култура.Бил съм в "Свети Сава" и искам да ви кажа, че това "най-голямата православна" е поредната сръбска манипулация.Направили са я една идея по-висока,така че да е по-голяма по обем.Иначе е горе-долу колкото Александър Невски,а в Гърция и в Русия има далеч по-големи. Освен това не е "паметник", като се има предвид,че 2009г. още се довършваше
10
0
 
6
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Абе много смешно, тази империя, дето ни е завладяла - идете и разгледайте нейните исторически паметници - ама излиза, че ний сме били най-най, не само че имат история, а и я съхраняват, така е по цял свят, само ний рушим, градовете ни се превърнаха в безлични гета, всички стари архитектурни сгради се събарят, за да се издигне поредния палат от стъкло и бетон - това прави ли се в Германия, Франция, Италия...дори в Турция не се прави, ама хората си ценят историята..огледайте се, аз не виждам вече в моя град почти никоя от знаковите сгради , по които познавах, че това е Варна, такова безогледно рушене просто не знам имали някъде...
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мдааа. Пропуснали са Д'уомо в Милано. А и тази в Майорка е огромна ! В Марсилия също има голяма катедрала, много е красива. Ние също имаме катедрали- Ал.Невски, Варненската , Видинската ...
8
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 11 години
И сравненията с, напр. Piazza del Duomo, просто са нелепи - Piazza del Duomo в Милано е започнат да се изгражда още през 14 век, като строителството продължава и през следващите векове, за да достигне до този си вид......