Дървото на Харди – ранно произведение на велик писател

Първата „творба“ на Томас Харди
28 юли 2012 11:35,
2
Дървото на Харди – ранно произведение на велик писател
Снимка: kuriositas.com

В двора на старата църква „Свети Панкрас“ в Лондон има необикновено дърво. Стотици стари надгробни плочи обрисуват кръг около корените му. Виновник за това е Томас Харди.

Дълго време преди Харди да стане известен с романите си („Тес от рода Д'Ърбървил”, “Далеч от безумната тълпа“ , „Кметът на Кастърбридж„) той работил при един известен архитект.

Пред 60-те години на 20-ти век, когато Лондон започнал да се разраства, се появила нуждата да се разшири железопътната линия от и за града. Така дворът на църквата „Свети Панкрас“ трябвало почти да се заличи. Епископът на Лондон дал поръчката за изпълнението на тази задача на архитекта, при когото младият Томас Харди работил по това време.

Трябвало да се измисли по-деликатен начин, по който да се изместят гробовете, за да не се предизвика недоволство в обществото. Ковчезите били преместени на друго място, така че оставало само да се реши какво да правят с надгробните плочи.

Така дошла идеята на Томас Харди надгробните камъни да бъдат подредени около дървото, достатъчно далече от релсовия път, за да не се налага отново да се местят. Разбира се, времето си е казало думата и днес почти всички надписи са заличени.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте необикновеното дърво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Написали сте "Пред 60-те години на 20-ти век" което значи 1960г. Това е доста след смъртта на Томас Харди.
1
4
 
1
 
! Отговори
Легендата преди 11 години
Да бяхте написали поне, че не е Том Харди, който играе Бейн в последния филм за Батман, Черният рицар: Възраждане!