Адамовият мост - мостът на Боговете и първите хора

Наскоро откриха мост между Индия и Шри Ланка на почти 2 милиона години, строен от човек
Обновена: 14 авг 2012 08:12 | 14 авг 2012 08:08,
70
Адамовият мост - мостът на Боговете и първите хора
Снимка: dheerajway

Може да се окаже, че Шри Ланка все пак не е остров: открита е верига от варовикови плитчини, една от имената на която е Ram Setu или Мостът Памбан, която бележи бледите останки от земята, свързвали на времето северозападната част на Шри Ланка с югозападния бряг на Индия. Изследователи смятат, че този „мост" е построен от човешка ръка и то преди 1 750 000 години!

Мостът е дълъг 48 км и разделя залива Маннар от пролива Палк. Някои от пясъчните плитчини са изсъхнали и водата не е по-дълбока от 1 м, което сериозно затруднява морската навигация в района. Въпреки това има пригоден железопътен ферибот, който по настоящем е изоставен, заради политически нестабилната обстановка в Шри Ланка.

Първото споменаване на Адамовия мост, наречен още и Мостът на Рама, е в индийската митологична книга Рамаяна в един епос, който разказва как „ванра сена" (маймунската армия) тръгнала да спасява святата жена на Шри Рама - Сита, отвлечена от Равана, владетеля на Ланка.

Митологията около моста не свършва с това, защото „западното" му име Адамов мост пък произлиза от древна мюсюлманска легенда, според която на това място Адам - първият човек, е минал, след като бил изгонен от рая, за да стигне до Върха на Адам, остров Цейлон , където прекарал 1000 години в разкаяние, стоейки на един крак.

Макар и не особено убедени от тези легенди, учените все пак никога не изключват в тях да се крие и частица от истината. Странната структура на моста ги кара да вярват, че той е дело на човешка ръка.

Разгледайте сателитни снимки, предоставени от НАСА и прости любителски кадри, от това уникално древно съоръжение в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Шри Ланкамостлегенди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
Съгласявам се с теб за всичко, освен за това, че няма Бог. Не мога да разбера защо приравняваш религийте и Бог. Естествено, че религийте са направени с цел манипулация и власт, но те не са Божие, а човешко дело. Бог=Природата т.е. всичко около нас е Бог и видимо и невидимо, а защо има наводнения, земетресения и др. само Бог си знае, ние не сме дорасли, за да го разберем. Аз съм вярващ, но не мисля, че ми трябва някакъв поп, за да имам връзка с Бог. Той е навсякъде, не само в църквата.
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог е един и се казvа Куантиум или просто Q
55
2
 
8
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Атеизма пък е измислен, за да кара глупави и малки хора, да се имат за голямата работа, като дори науката се е родила в църквата от дълбоко вярващи хора, езика, писмеността, университетите, философията и всичко останало, което ни прави хора.
54
4
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Ти наистина ли имаш претенциите да знаеш повече от Библията, никому неизвестен анонимнико от форумите, разтоварващ негативната си енергия тук?
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Александрийската библиотека е изгорена от Саладин
52
2
 
4
 
! Отговори
аксиома преди 11 години
Вярата е безплатна(или наложена с огън и меч), а за знанието трябва упорит труд!
51
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Религиите са едно от основните средства за контрол над хората, за разделението на хората и за властването над тях. Всичко гадно и отвратително в човешката история е донесено от религията и всяка следваща е по деспотична и тиранична от предходната. Да вземем например монотеизма на база юдаизъм. Уж бог е един, а се допуска и дявола който е не по малко силен от самия бог и не рядко взима връх. Ако бог е един и всесилен защо просто не премахне дявола и света би станал рай. Но просто древните мошеници е трябвало да обясняват на хората защо добрия бог ги наказва с безводие, наводнение и др. такива независимо колко са му верни и колко пъти му се молят на ден. След поредия катаклизъм и поповете са били принесени в жертва (линчувани). Та за това са си измислили дяваола за оправдание. Църквата независимо каква и на каква религия служи си е една машина за правене на пари и власт, и няма нищо общо с духовността на хората. Трябва да си наистина *** ако се връзваш на написаното в Тората, Библията и Корана. Само си помислете на какво са продукт терористите самоубиици и това е достъчно. Така, че едвали ние сме единствените цивилизовани живяли на планетата. Даже и динозаврите са могли да имат цивилизация и тя да е била по успешна от нашата. Ако се вземат последните 50000 г. толкова са ни били необходими за създаването на днешната цивилизация то динозаврите са имали на разположение 250 милиона. Какво сочи логиката в този случай. А те са изчезнали преди 65 милиона г. време достъчно за зараждането и залеза на не една а на няколко цивилизации. Не не пременно с нашите "технологични постижения".
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен, форумните учени съвсем скоро ще откриете колелото и топлата вода.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Маймуни и мечки построили Adam's Bridge според рисунките в Wikipedia
48
1
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 11 години
Подозирам че не сте наясно и със двете споменати от вас "учения" основно поради факта че ги споменавате заедно. Вреди на човечеството нанасят само човешките пороци а не ученията сами по себе си. Бъдете здрав!
47
2
 
8
 
! Отговори
някой преди 11 години
55, много точно казано. Да допълня само, че Александрийската библиотека е окончателно унищожена през 642 г. при завладяването на града от арабите. Омръзна ми да ми непрекъснато да слушам колко лоши били християните и да ми сочат папските и протестантските еретици какви изродщини са вършили. Това е все едно аз да критикувам демокрацията, защото САЩ я налагат с бомби.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До номер 54. Библиотеката е запалена 47 години преди Христос от войски на Юлий Цезар. Католиците са изгорили Бруно и Коперник но ако наричаме всички християнски ереси от сорта на католици или протестанти християни е все едно да не правим разлика между противоположни неща. Вярата не замества знанието но знание не се придобива без вяра.
45
4
 
2
 
! Отговори
nemo преди 11 години
Нямам думи просто значи според някои предишната цивилизация е загинала в ядрена воина и е има технологоята да овладее атома а неможе да направи стъклена бутилка или порцеланов сервиз алоу.За какви технологии говорите.Стъклото и порцелана нямат разпад не съм говорил за пластмасата.Ама сигурно сте сциянтолози какво се учудвам.
44
2
 
6
 
! Отговори
до 49 преди 11 години
Не съм казал, че религия и наука са несъвместими. В света има много учени, има дори цели научни институти, които са привърженици на креационизма. Много от тях приемат казаното в Библията като абсолютно достоверно и непротиворечащо на научните изследвания. Разбира се има и такива, които не я приемат напълно и предпочитат да се доверяват единствено на себе си. Но това не са истински християни. Ако сме истински християни не можем да приемем, че Библията е плод на човешкия разум.
43
1
 
7
 
! Отговори
кунг-фу паяк преди 11 години
Допълнение от предишното: В допълнително изявление учените заявили, че вероятно е бил пиян, затова мостът се е получил крив.
42
2
 
22
 
! Отговори
кунг-фу паяк преди 11 години
Македонската Академия на Науките авторитетно потвърдила, че мостът е строен от човек преди 2 млн години. Името на човека е било Македон.
41
2
 
2
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
Да ми даваш пример с католиците не е най-уместно в случая, тъй като папистите вече приеха еволюционната теория. С което сами отрязаха клона, на който седят.
40
4
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Не съм споменавал такова нещо. Библията просто казва това, за което науката няма отговор. И няма и да има, защото някои неща са неизследваеми с нейните методи.
39
3
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Ти наистина ли имаш претенциите, че книгите в Библията трябва да се разглеждат като научен доклад? Да си чувал нещо за алегории, притчи, символичен разказ?
38
3
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
А защо впрочем да не се бъркат? Атеистите как се бъркат в науката? И не само се бъркат, ами в днешно време почти изцяло са я обсебили. Даже упражняват диктат над инакомислещите.