Скала, кръстена на министър

Улуру Айрес Рок е червен гигант, който носи в себе си хилядолетна история
24 окт 2012 08:20,
12
Скала, кръстена на министър
Снимка: latesttopten.com

Австралия може да се похвали не само с хубави плажове, вълни достойни за всеки запален сърфист, кенгура, а и с един природен феномен, който носи интересното име Улуру Айерс Рок. Това е скала, която се намира на 450 км от града Алис Спрингс (най-близкото населено място в района)в националния парк „Улуру-Ката Тюта".

Скалата е сред емблематичните забележителности на континента. Височината ѝ е 348 метра, а по дължина стига до около 8 км. Тя и още 35 червени скали образуват скалния масив Олга, който е бисерът в целия парк.

Името ѝ "Улуру" идва от аборигените, които са я населявали дълги години. Останалата част – Айерс Рок – пък е добавена в чест на министър председателя на Австралия сър Хенри Айерс, който е бил на власт при откриването на природното чудо от английския изследовател Ърнест Гилс през 1972 г.

Скалата става държавна собственост през 1985 г. Дотогава предишните ѝ „собственици" -  аборигените, са имали претенция над нея, наричайки я своята „свещена земя". Те вярвали, че под Улуру има енергиен източник, наричан от тях Tjukurpa (в превод „Времето на сънищата").

Ако решите да обходите това природно богатство, можете да се натъкнете на пещерни рисунки, които са правени преди повече от 10 000 години. Аборигените са запечатвали историята и културата си по стените на скалното образувание.

Срещата ви с Улуру Айерс Рок не само ще ви обогати духовно, но и ще бъде истинска наслада за очите ви. Скалата има червеникав цвят, но той се мени в зависимост от метеорологичните условия. Може да варира от червеникав до виолетово-син.

Вижте този феномен в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
si преди 11 години
Samo deto ne e skala ,a nay-golemia kamak,poznat s takiva razmeri
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма работа, ние пък си имаме Тиква, кръстена на министър-председателя :)))
10
0
 
4
 
! Отговори
man преди 11 години
да кръстие някой пън на Дянков?
9
0
 
9
 
! Отговори
минувач преди 11 години
Не знам на кого е кръстена и защо, обаче местните са потресени от хилядите туристи, които тъпчат по скалата. Тя за аборигените е свещена и недосегаема. Кой му пука!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
........ преди 11 години
То е ясно че не е дълга 8 км.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Австралийците могат да се гордеят с тази скала, кръстена на министър-предстедател, но все още не притежават истинското богатство, тиква изживяваща се като министър-председател!!!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дължината на скалата е около 3km. Обиколката и е около 8km. Кой от къде как чете и превежда за мен си остава загадка.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ходил ли си там ? От снимките изглежда просто нереално и съм сигурен че има нещо отдолу както казват аборигените. Всичките древни митове не са случайни и са спомени за много далечни времена когато " боговете" са слизали от небето. В много книги пише за подземни мрежи от тунели и градове. Както в Европа , близкия изток , и Азия , така и под Южния полюс
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дай боже на всеки да отиде и да го види на живо това чудо. От снимките изобщо не може да се усети атмосферата на това място.. Ниската концентрация на пара във въздуха прави видимостта в района нереално висока и предмети на десетки километри ги виждате с много ясни контури.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Скала, кръстена на министър"Моля ви днес.бг, не давайте идеи на Бибитко!
2
0
 
9
 
! Отговори
лелееее преди 11 години
ДА СЕ ЧЕТЕ 1872г.
1
0
 
7
 
! Отговори
Абориген преди 11 години
През 1972 година, министър-председатели на Австралия са Бил Макмаън и Гоф Уитлам. Хенри Еърс е премиер на щата Южна Австралия, не на федерацията, която по негово време е колония, управлявана от генерал-губернатор. Английското име на скалата е Еърс рок. Най-интересното нещо за нея, е че е сред май-големите монолити в света. Останалите ви дрънканици също са интересни.