Кои са най-ценните сгради в Европа?

През 2011 г. над 7 милиона души са посетили Айфеловата кула
Обновена: 19 ное 2012 17:58 | 19 ное 2012 15:47,
36

Айфеловата кула Снимка: Getty Images
Всеки ги познава, много от нас вече са ги посетили. Сградите-културни паметници на Европа нямат само естетическа стойност, пише немският всекидневник Handelsblatt. Ново италианско проучване показва, че някои държави щяха да бъдат много по-бедни, ако в техните граници не се намираха най-ценните паметници на културата на Стария континент.

В проучването на италианската икономическа камара били използвани и резултатите от други десет по-стари проучвания. Критериите за оценяването на икономическата стойност са имиджът на културния паметник, стойността на марката, естетическите качества, както и броят на посетителите и на заетите работни места в съответния културен паметник.

1. Айфеловата кула

Тя не е само висока, ами и архитектурно уникална. И повечето я смятат за много „елегантна“. Това са само някои от характеристиките, които дават на този френски символ огромна икономическа стойност. Тя представлява почти една пета от брутния вътрешен продукт на Франция – което ще рече много повече от римския Колизеум и други известни паметници в Европа. Парижкият стоманен гигант е висок 324 метра  и е построен през 1889 г., първоначално замислен като входна арка за световно изложение. Оттогава тя не само е национална икона на Франция, но също така и най-популярната платена туристическа атракция в света. През 2011 г. над 7 милиона души са изкачили Айфеловата кула, а 200 милиона души са дошли, откакто кулата е отворена за посещения. Изследването оценява икономическата стойност на кулата на 544 млрд. долара.

2. Колизеумът в Рим

Икономическата стойност на италианския културен паметник е около 114 милиарда долара. През декември 2012 започва реставрация на сградата, за която ще се изразходват около 25 милиона евро. След около 2 години и половина сградата-културен паметник в Рим би трябвало да стои отново в пълния си блясък.

3. Саграда Фамилия в Барселона

Ексцентричната испанската базилика Саграда Фамилия се намира в Барселона. Испанският архитект Гауди е искал да проектира "по-малката сестра" на катедралата в Кьолн. Икономическата стойност на масивната сграда е в размер на 112 милиарда долара и е надмината само от няколко културни паметника в Европа.

4. Миланската катедрала

Тази известна катедрала показва защо всъщност такива монументи зависят от своите посетители. Наскоро служителите, които стопанисват катедралата, молят за събиране на дарения от цял свят с цел реставрация на сградата. Катедралата има икономическа стойност от 103 милиарда долара.

5. Кулата на Лондон (Тауър)

Това място винаги е било арена на огромни събития: тук олимпийският победител Кели Холмс е носила олимпийския огън. До каква степен тази сграда-културен паметник е популярна показват и многобройните криминални прояви там. Според информация на медиите на 12 ноември 2012 полицията в Лондон е започнала разследване, след като ключовете на крепостта били откраднати. Кулата носи на Великобритания 89 милиарда долара.

6. Музеят Прадо

Световноизвестният музей на изкуството в Мадрид е архитектурна атракция за посетителите. През 2007 г. разширяването на постройката след 5 години реставрация било готово. В италианското проучване учените добавили и така наречения „туристически индекс“, който определя популярността на съответния културен паметник при изчисляване на броя на посетители. Към този индекс учените добавили и „индекса на икономическата атрактивност“. В него се съдържа броят на работните места в музея и стойността на износа. По изчисления музеят "Прадо" има икономическа стойност от 73 милиарда.

7. Стоунхендж

Мнозина намират това място за вълшебно, особено по време на лятното слънцестоене, когато редовно хиляди души се събират около древния каменен кръг в Англия. Стоунхендж вероятно е бил построен в периода 3000-1600 г. преди Христа и се намира в близост до съвременния град Солсбъри. Целта на постройката все още не е известна въпреки интензивните изследвания, които са се правили през годините. Според резултатите от проучването икономическата стойност на Стоунхендж е около 13 милиарда долара.

Важно място в класацията на страните с големи приходи от туризъм заема и световноизвестната катедрала в Кьолн, Германия. Тя привлича много туристи от цял свят, но сравнена с останали европейски културни паметници, остава на по-задно място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами много хубава статия. И поучителна. Нека тия, дето всеки ден реват, че за 23г. не сме построили път до звездите малко да разберат, че хубавите неща стават бавно, а за историческата им оценка трябва столетие. За Айфеловата кула не пише тук, че проектът на Густав Айфел е срещнал голяма съпротива, че е проведен "референдум" да я има или не и прочие неща, на които сме свидетели днес. *** винаги е имало, дори и във Франция. Сега кулата е осветена, има асансьори...абе хората са го написали.
30
2
 
3
 
! Отговори
Хм преди 11 години
на снимка 1 - посолството на Перник във Франция...
29
1
 
0
 
! Отговори
Кабули преди 11 години
До БениБени, ти си готин!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заглавието трябваше да е с текст най- оборотна забележителност.
27
2
 
3
 
! Отговори
do 22 преди 11 години
Ahm mai az sam nomer 1 i osven che pisha na latiniza, za koeto se izviniavam, ne znam zasto si zaslujih tozi zloben komentar...Nito sam ot Pernik, (ne che imam nesto srestu horata, ne gi poznavam) nito sam kazala nesto losho i obidno, za razlika ot teb, Bai Ganiovskia poslannik "y Sofia"! Aide, sas zdrave.
26
1
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 11 години
Ти наистина ли не знаеш какви ценни археологически обекти имаме?!Друг е въпросът, че не се популяризират както трябва и че се краде от тях като за световно. Не ми се пише и относно това, какви интрижки се плетат точно в тези научни среди, от които зависи светът да научи за нашите старини и да ни уважава. Имаме забележителни специалисти, но имаме и талаш-майстори в историческите науки. За съжаление, последните често успяват да вземат връх и да изпортят всичко!
25
3
 
3
 
! Отговори
Само питам до 14 преди 11 години
Ами имаш ли по-добро определения за нещо построено от човека, дори и то да няма място за влизане. Не че съм запознат - просто питам от любопитство. Единственното което се сещам да ги наречеш по друг начин е "монументи" или "паметници" според мен. Но и сгради не е чак толкова грешно.
24
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много са назад,ТУРЦИЯ я посещават20 МИЛИОНА туристи годишно
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голямата пералня на пари Централна гара София-отзад напред обаче.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забележете кой е номер1-посолството на Перник у Франция!Е тва не е винкел,ами мноооого винкел и затова е номер 1.И ако питаш коя кола е номер 1-Гоуфо- е те тва е отговоро да знаеш.Пернишкия вкус е на мода по цела Европа.
21
2
 
3
 
! Отговори
стоунхейндж преди 11 години
Скоро четох и "гледах" снимковия материал в текста, че Стоунхейндж е възстановкаА сме го учили по история на изкуството като най-стария център..........на-на-наВ такъв случай трябва да се каже това, явно доста хора не знаятЕто така се правят пари, а у нас се рушат автентични неща
20
2
 
4
 
! Отговори
esprit преди 11 години
Takmo se varnah ot Paris i Köln (poslednata snimka) , krasivo no ima oste mnogo mesta da se vidiat po sveta. Stiga ste se zaiajdali za Stonehenge, idete tam kadeto vi e interesno, nikoi ne vi zadaljava TOCHNO tezi sgradi da gledate. Az lichno preporachvam Praga, Stockholm, Luxembourg i Talinn. Krasiva arhitektura, gotini hora :)
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съставителите на класацията май не са виждали чинията на Бузлуджа!
18
1
 
12
 
! Отговори
До 17 преди 11 години
От дълбока древност хората най-много са се интересували от мистичното и необяснимото за тях.Точно поради тази причина повече хора искат да видят Стоунхендж или Пирамидите, че чидиш ли " извънземни може да са имали пръст в тях", вместо да видят някоя много по-красива и архитектурно по-стойностна сграда.Британските "учени" си направиха едно чудо, а шотландците да не останат по-назад и те изкочиха с Неси.
17
2
 
15
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До 13 а ако ти беше прочел малко скептиците, а не британските историци, щеше да знаеш, че не е кой знае каква загадка и определено не е кой знае какво освен купчина камъни. Така погледнато в Бг не трябва да спираме да се хвалим-Перперикон, тракийски гробници и т.н.
16
3
 
7
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
кво дири стоунхейндж там?
15
17
 
0
 
! Отговори
siqanie преди 11 години
Печелете по 27 $ за 3 минути от компютъра пред вас!Нужно е да копирате този линк sumixs/?ref=1247946,след това се регистрирайте,натиснете бутона SURVEY, след това DO SURVEY,отговорете на 8 бързи въпроса и имате 9$.Имате право на три участия на ден.Опитайте,не губите абсолютно нищо.
14
8
 
32
 
! Отговори
Я преди 11 години
Айфеловата кула - сграда? Стоунхендж - сграда? Абе няма ли да уволните някого в тоя сайт???
13
5
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 11 години
Абе съгласен със с теб, че "Стоунхендж" си е развалина, но ако се беше поинтересувал малко, щеше да разбереш кое го прави уникален.А именно камъните, с които е построен - намират се на стотици километри от него.Точно в това се крие загадката му, няма да споменавам, че също е един от най-древните паметници за цивилизация изобщо в цялата човешка история.
12
10
 
4
 
! Отговори
Ние сме №1 отзад преди 11 години
В България ние пък нищо си нямамеосвен мутри,ку*чки и чалга!