Най-енигматичната църква в Норвегия

Храмът "Боргунд" е на близо 900 години!
Обновена: 21 ное 2012 07:36 | 21 ное 2012 07:36,
19
Най-енигматичната църква в Норвегия
Снимка: erasmushit.blogspot.com

Ако смятате да ходите в Норвегия, без значение къде точно отивате, опитайте се да посетите една от най-забележителните църкви в тази скандинавска държава, а именно "Боргунд", която се намира в едноименния район.

Посветете се на една историческа разходка през историята на страната във времето, когато викингите все още преобладаващо са вярвали в скандинавските богове. За тях знаем, че са били безстрашни грубияни с вкус към приключенията. Оказва се, че са били и изкусни дърворезбари, които са украсявали корабите със сложни гравюри, подобни на тези във въпросния храм.

Църквата е построена от тъмно дърво и е богато украсена с дърворезба, а покривът и стените ѝ приличат на гигантски дракон. Причините за това са, че въпреки че викингите се съгласяват да приемат християнството и да строят църкви за поклонение пред Исус Христос, те все пак продължавали да вярват в езическите зли демони.

Ето защо на този храм са направили дърворезби, изобразяващи дракон, който да отблъсква лошите духове, сякаш Бог и ангелите не могат сами да се справят.

Счита се, че църквата е сторена около 1181 година, а планировката ѝ е правоъгълна като на базиликите. Като нея са съществували около 1000 църкви, но повечето са разрушени. В момента има само 28 подобни, но тя е най-добре запазеният храм от вида си.

Този наистина невероятен храм е посветен на Св. Андрей и е почти непроменен и до днес. Той е по-богато украсен отвън, а интериорът му е по-опростен и семпъл. Природата в тази местност също е много красива и разходката дотук си заслужава!

Вижте богато украсената църква, строена от викингите в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Варг Викернес преди 11 години
Малии, какъв як лагерен огън бих си спретнал от тая църквица!
16
0
 
2
 
! Отговори
Floris преди 11 години
Pozdravi na vsichki ot Norvegia (Moss) Niakolko pati minavam ot tam no sledvashtia put shte spra da ia razgledam, tuk e tolkova krasivo i ima tolkova mnogo neshta koito zaslujavat vnimanie che tazi tsarkva ostava v sianka... Da paziat si istoriata, zashtoto niamat takava... Pari da imat... ami ne niamat i tuk broiat stotinkite kakto navsiakade (golemia %) paziat prirodata, niamash pravo da si darjish palatkata na edno miasto poveche ot dva dena, trevata shte pojaltee, mestish metar v liavo :)
15
2
 
5
 
! Отговори
Теслар преди 11 години
Е и какво толкоз интересно..? В Русия само в най бедните и затънтени руски села са строили в миналото дървени църкви като нещо обичайно и все още има запазени колкото щеш подобни дървени църкви с богати дърворезби, ама напоследък,нещо никой не се интересува и впечетлява от тях !
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Варг вече се е кротнал, вече е просто смирен езичник, бродещ сред горите .И Норвегия вече не е същата и блека не е същия.
13
0
 
2
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
До АзИли пък Варг Викернес я подпалва с все миряните вътре.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не са имали турско присъствие, личи си.
11
1
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Красиви са ,но въпроса е какво ще преставлява една голяма Базилика ако бъде реставрирана.Маи сме единствените дето държим да е автентично ,а така да се осъзнае значимоста от едни руини става малко невъзможно.
10
0
 
8
 
! Отговори
пътешественик преди 11 години
Този тип са т.н. stave church - дървени църкви с много интересна архитектура. Виждал съм такава в Берген и Осло. Наистина получават масово разпространение след като Олаф I Светеца налага християнство при викингите, а в краят на XII в. ги има почти навсякъде. Проблемът е , че огромна част от тези църкви са горели в миналото и това което сега виждаме е в резултат на добра консервация и реставрация. Иначе са мн красиви.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разгледох снимките в детаили ,е тея материали абсурд да са на 900 години,но донякаде стилът е автентичен ,а за дървена сграда това е доста уникално.Сравнени с нас в тоя период е колибка ,но на стари лаври не трябва да се стои.До 8 ,ами на пълния тумбак и лесния живот им оставя и време да мислят ,а когато си затрупан от проблеми едва ли ти е до екология.Сам знаеш ,че и това де се изкарва понякога екологично е струвало по голямо -замърсяване което пак не се знае дали не е естественото развитие.
8
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Норвегия е най-богатата държава в Европа. Имат най-много залежи на петрол.И общо взето имат толкоз пари, че могат да си позволят да опазват природата. Пък ние за едно увеличение на тока заради зелената енергия ще оревем света.Още не сме дорасли да мислим само за природата.
7
1
 
20
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Защото са малко хора ,а много ресурси.Арабите дето са най-мързеливите защо са най-богати?Блага и то от тея де са скъпи на момента.
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Храма бил на 900 години хехех,че тук има храмове на 1700 години ,а това е реставрирано поне 100 пъти.
5
14
 
6
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Странни са ми минусите - да не би да бъркам, но не беше ли норвежец Брайвик, най-страшния масов убиец в човешката история?!?А вие си плюйте по България...
4
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по-интересно е как от тези ледено студени земи са изградили едни от най-добрите за живеене страни, а такива като нас с перфектен климант и природни дадености живеем по-зле от най-бедните африкански държави.
3
0
 
16
 
! Отговори
някой преди 11 години
Действително по-скоро прилича на езически храм. На първите проповедници на християнството в тия земи не им е било лесно.
2
20
 
24
 
! Отговори
Аз преди 11 години
И отвътре изскача Брейвик...
1
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скандинацвите уважават природата на страната си, не както нас всичко да е ос*ано в ***.