Църква на мост, родена от красива легенда

Момиче възкръсва на мястото, където днес се издига катедралата Лас Лаяс
Обновена: 23 ное 2012 11:00 | 23 ное 2012 10:55, Мария Господинова
15
Църква на мост, родена от красива легенда
Снимка: travelblog.viator.com

Вярвате ли в Бог? Отговорът е без значение, защото няма да си говорим за вярата, а за едно място, което би спечелило вниманието и възхищението и на най-големия атеист.

Става дума за една великолепна катедрала, която е на върха на голяма пропаст, кацнала на мост в Южна Колумбия. Сградата е строена през 1916 г. в каньона на река Гуаитара и носи звучното име „Лас Лаяс". Легендата около свещената катедрала разказва следното:

На това място е живеела индианка на име Мария Муесес. Тя носила глухонямата си дъщеря Роса на гръб, докато се катерела по скалите Лас Лаяс. Тогава Роса за пръв път проговорила за някакво видение в пещера. След няколко дни момичето изчезнало от дома си. Мария дълго търсила детето си и накрая решила, че тя е отишла в пещерата. Момичето често казвало, че Дамата я призовавала.

Индианката намерила момичето си на входа на пещерата. С него имало и една благородна дама и двете си играели с детето на жената, което сияело като Божество. Мари и Роса често ходели да слагат цветя и свещи в пукнатините на тези скали, като запазили в тайна срещата с другата жена.

Един ден момичето легнало болно и починало. Мария била отчаяна и решила да занесе трупа на Дамата и да я помоли да съживи Роса. Докосната от дълбоката скръб и молби на Мария, Божествената жена с помощта на светия си син успяла да върне живота на Роса. Щастливата индианка решила повече да не мълчи и да разкаже на всички какво се случило. На другия ден цяла тълпа се отправила към святото място и от тази легенда се родила катедралата „Лас Лаяс"

Църквата е в духа на готическата архитектура. Тя е построена благодарение на даренията на местните богомолци.

Вижте снимки на красивата божествена сграда в галерията на Tialoto.bg
 


15
Още по темата: църквалегендаколумбия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
да ти секне дъхът....уникално място
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е написана добре с оглед на това, че целта ѝ е да представи историята в сбит вид. Точно този вид води до изврестни неясноти на моменти, но те изискват просто малко да се замислиш и всичко си идва на мястото. Явно просто читателите са на много ниско ниво, но такива са хората в България като цяло. Не го казвам с цел да се засегна някого, дори ми се иска да можех да направя нещо, но това е техен избор, макар и да не са разбрали, че са го направили, и аз се научих да го акцептирам.
10
0
 
2
 
! Отговори
Дес преди 6 години
Доколкото ми е известно, под Дама би трябвало да се разбира Дева Мария. В Латинска Америка са много религиозни и силно вярват в нея. Така че не Дамата е призовавала момичето, а Дева Мария...
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя че статията е написана малоумно, така е, ама и вие не четете хич. Пише си, че момичето е проговорило.
А после като се казва, че майката решила повече да не мълчи, се има предвид, че е решила да не пази повече в тайна срещата си с дамата. То трябва освен да се чете и да се мисли.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направи ли ви впечатление, какво земеделие имат колубийците? На тия баири няма 1 свободен декар необработваема земя!
7
1
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Чети по внимателно - "Тогава Роса за пръв път проговорила ..."
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много такива места с подобна архитектура в Колумбия и природата им е уникална. Невероятно красива държава.
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мале човек, ако съм шеф на *** ще ги уволня всичките. Т'ва да не ползваш spell check програма при положение, че се занимаваш с медия. Да не говорим за другите глупости, като глухонямото момиче, което говори... Уникално прости животни!
4
16
 
1
 
! Отговори
Bastor преди 6 години
Що ме питаш като отговорът е без значение? Ти го набия на бога (който и да е той) и на смотаните ти храмове строени от данъци на бедни селяни.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3 :DDDD пак са сръбнали от Днес.бг май ;)
2
4
 
34
 
! Отговори
Иванчо преди 6 години
"Тя носила глухонямата си дъщеря Роса на гръб.."
"Момичето често казвало, че Дамата я призовавала..."
"Щастливата индианка решила повече да не мълчи..."

Алооооо! Днес БГ!!! Хайде уточнете се глухоняма ли е била дъщерята, говорила ли е, или майката е мълчала?!?!? Или поне си намерете читави преводачи!
1
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекрасно е!!!! Уникално строителство и архитектура!